Skocz do zawartości
Gosu

Asus Epu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wg któregoś posiadacza płyty ASUSa z tą technologią jest ona coś warta?

Rozumiem że przy O/C raczej nie zbyt przydatna?

CIkeawi mnie jak to w praktyce się sprawdza,własnie u mnie chodzi w trybie auto mnoznik,i taktowanie zmienia się co jakis czas,w zaezlnosci od obiciązenia.

Warto tego używać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta nie posiada EPU, jednak funkcja ta wg. ASUSa potrafi oszczędzić nawet 80% energii zużywanej przez procesor. Jeżeli uda ci się oszczędzić chociaż 25% energii to i tak będzie dobrze. Jeśli chcesz kręcić procka to polecałbym wyłączyć tę funkcję bo nie ma sensu ograniczanie prądu dla CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rozumiem,odinstalowalem to EPU,zaczalem bawić się juz w o/c

Mam coś takiego ze w zpu-z mi pokazuje raz zegar 3000 mhz raz 1800 mnoznik zmienia się z 10 na 6 przy fsb 300.

Pisalem o tym juz,ale narazie nikt mi nie odpowiedzial,wiesz moze ocb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technoligia EPU jest to chyba zarządzanie fazami sekcji zasilania procesora w zalezności od obciążenia i wystepuje tylko w asusach. To o co pytasz, czyli zmniana mnożnika i napięcia to są funkcje oszczędzania energi samego procesora stworzone przez intela. Jak chcesz aby Ci się mnożnik nie zmieniał to wyłącz w biosie opcje EIST i C1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiększa?

Chyba zmienijsza?

Masz nieżle tego procka wykręconego :-)

Nanrazie mam napięcie 1,2v,widze ze spokojnie moge do 1,4,ogolnie do codziennego uzytku lepiej nie przekraczac 1,35,tak?

W plycie napiecia sa juz na czerwono zaznaczone chyba od 1,6 z tego co pamietam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiększa?

Chyba zmienijsza?

Masz nieżle tego procka wykręconego :-)

Nanrazie mam napięcie 1,2v,widze ze spokojnie moge do 1,4,ogolnie do codziennego uzytku lepiej nie przekraczac 1,35,tak?

W plycie napiecia sa juz na czerwono zaznaczone chyba od 1,6 z tego co pamietam.

Ogólnie to większość nie przekracza 1.4v ,zwłaszcza jeśli masz komp 24/7 . Oczywiście głównym wyznacznikiem są jednak temperatury, wiadomo że im więcej napięcia tym więcej ciepła...

Osobiście mam 1.38v, komputer chodzi 24/7 . Może napięcie nienajniższe, ale mój e8400 jest jeszcze ze starszej rewizji, która się bardziej grzeje i potrzebuje więcej V . Mimo to nie ma na co narzekać... Ile twój będzie potrzebował do np 4GHz ?? Nie wiemy, musisz sam próbować, robiąc małe skoki i patrząc czy system "wstaje" czy się nie wysypuje przy "obciążeniu" ... ( no i pamiętaj, to czy uzyskasz 4GHz zależy nie tylko od procsesora, ale również od RAM-u który może się okazać ograniczeniem, płyty głównej itp.

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki za info.

Jeśli chodzi o ram to z tego co widzę to są dzielniki i np jak wezme procka 445x9 to mi daje 4ghz,wtedy moge ustawic ram na jakies powiedzmy6 800-850(zaraz sprawdze w biosie) wiec czy to jest ogranicznie?

Jestem nowy na platformie Intela i nie lapiej eszcze tego konkretnie,a szukalem roznych poradnikow konkretnych i info i nie znalazlem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki za info.

Jeśli chodzi o ram to z tego co widzę to są dzielniki i np jak wezme procka 445x9 to mi daje 4ghz,wtedy moge ustawic ram na jakies powiedzmy6 800-850(zaraz sprawdze w biosie) wiec czy to jest ogranicznie?

Jestem nowy na platformie Intela i nie lapiej eszcze tego konkretnie,a szukalem roznych poradnikow konkretnych i info i nie znalazlem.

a ja znalazłem:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426

:damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi