kvason Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Witam serdecznie.MAm problem z biosem do płyty głównej asus cubx.Otóz ściągnełem biosa 1008.004 beta i jak ponownie właczyłem komputer weszłem w windowska to wszystko sie muli!!!Próbowałem aflashem i uniflashem i nic ale to chyba są programy do aktualizacji a ja nie zapisałem biosa na dyskietce!!!CZy można jakoś wrócic do starego biosu normalnie.PS na dyskietce mam tego biosa 1007 którego ściągnełem z neta razem z programem awdflash wszystko oki flasciach!e pisze żeby ponownie kompa uruchomic i ciągle pisze bios award 1008.004 Beta!!!PRoszę o pomoc i czy są jakieś programy do przywracania biosu z dyskietki!!!Proszę o odpowiedź!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Byś może bios do fabrycznych ustawień przywróciłeś, po włączaj udma dla dysków twardych, sprawdź pod windowsem w jakim trybie ci chodzą. Z tego co pamiętam na tych płytach był problem z włączeniem udma66. Zobacz czy ci jakiś proces je zżera 100% CPU. A i sprawdź sobie czy nie ma badów na tych dyskach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvason Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 A jak mam włączyc to udma 66?PRzepraszam ale jestem początkującym informatykiem i nie chciał bym czegoś zwalic na tej płycie głónej: <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 1. po coś się za to brał jak żeś amator?! 2. napisz jaki masz system op. jestem początkującym wróżbitą a nic nie wyczuwam w twoim wypadku 3. ściągnij hdtune i przeskanuj powierzchnie dysków. Jak są badsektory (czerwone bloki) to zmień lepiej dyski. 4. w biosie znajdź (jeśli jest) i ustaw na enabled : IDE Prefetch Mode, IDE HDD Block Mode i włącz tryb udma dla wszystkich urządzeń ata. 5. zmień taśmy na ata100 6. ustaw w systemie (jeśli windows) udma w menedżerze urządzeń we właściwościach kontrolera IDE ATA. potem reset :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvason Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 (edytowane) StraSZNIE MULIŁO NA HD TUNE ALE SPRAWDZIŁ NIE MAM ANI JEDNEGO BAD SECTORA.Moim zdaniem mam wirusa na dysku !!!Komp od tygodnia był podłączony do neta może wirus albo nie.MAm zapasowy dysk 20 gb 100 ata zobacze.ZAinsraluje jeszcze raz xpka sformatuje dysk cały podziele na partycje systemową.Dam znac jutro jak mi poszło.Mój system operacyjny to windows service pack 1 :wink: StraSZNIE MULIŁO NA HD TUNE ALE SPRAWDZIŁ NIE MAM ANI JEDNEGO BAD SECTORA.Moim zdaniem mam wirusa na dysku !!!Komp od tygodnia był podłączony do neta może wirus albo nie.MAm zapasowy dysk 20 gb 100 ata zobacze.ZAinsraluje jeszcze raz xpka sformatuje dysk cały podziele na partycje systemową.Dam znac jutro jak mi poszło.Mój system operacyjny to windows service pack 1 :wink: Edytowane 20 Listopada 2008 przez kvason Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvason Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Witam.Próbowałem przed instalacją biosa jeszcze raz zaktualizowac i komputer sanm się zresetował podczas aktualizacji biosa i wogule głośniczek systemowy nie piszczy gdy się włącza komputer.PRosze o pomoc dla mnie ta płyta jest do wywalenia:(Prosze o pomoc!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...