Skocz do zawartości
alien1

Barracuda Ata, A Raid0

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio chciałem stworzyć macierz z dysków ST340014A (Barracuda 7200.7). Po całodziennej walce w poszukiwaniu sterowników na nforce4 (dla ata działa tylko paczka 6.70), po zapuszczeniu testów padłem:

Dołączona grafika

Jest jakiś sposób na przyspieszenie tego RAIDA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Jest jakiś sposób na przyspieszenie tego RAIDA?

Najlepsze rozwiązanie: kupić 1 lub 2 nowe dyski ;)

Z wykresu wynika, że dyski są niejednakowe (wystarczy FW, a nawet seria) lub jeden z nich jest uszkodzodzony.

Możliwe że masz niewłaściwie skonfigurony system lub bios (np. niewłaściwe sterowniki, problemy z jakimś urządzeniem - niekoniecznie musi to być kontroler Raid)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak są jednakowe ^_^

Dołączona grafika

System jest świeżo postawiony. BIOS aktualizowałem na najnowszy (F10D - październik 2008) dało to kilka MB w Burst. A ze sterowników to jak mówiłem działają tylko jedne.

I inne pytanie mam kontroler na pci ale musiałbym mu zmienić FW. Tylko, że niestety gdy chce zmienić jak odpalam flashera to przechodzi sprawdzenie chipa, i cały czas wisi na 'backup old bios [bakcup.bin]'. Pomaga tylko reset, a na dyskietce pojawia się backup.bin z 0 bajtów. Kontroler na IT8212F.

Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Sprawdź SMART obu dysków, przeskanuj MHDD. Jak mówiłem: niekoniecznie jest to wina kontrolera/hdd, ale trzeba to najpierw sprawdzić. btw - czy sprawdzałeś wykresy bez sterów do chipsetu (tylko F6)? czy instalowałeś jakiekolwiek inne stery? - spróbuj bez nich.

Co do innych wersji sterów, to nv dała d... i w pliku txtsetup.oem oraz *.inf brakuje przypisań ID sprzętu do sterownika nvatabus.sys - trzeba je "modować" ;)

IT8212 raczej sobie daruj. NF4 jest bez porówanania szybsze - jesli tylko uda się rozwiązać problemy z jego uruchomieniem ;)

Co do zmiany FW: najprawdopodobniej masz niereferencyjną kartę (inny flash f.e.) dlatego program flaszujący nie może go zczytać/wiesza się. W innym przypadku pomóc może zmiana slotu PCI, wyłączenie botowania z 'add-on bios', zmiana routingu przerwań (jeśli mobo taką mozliwość oferuje).

edit: a wogóle, to dostałem zaćmy patrząc na ostatni wykres :lol: - dyski oczywiście nie są jednakowe.

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Najczęściej w sekcji [HardwareIds.scsi.nvatabus] brakuje id twojego kontrolera, dlatego sterowniki nie działają/nie chcą się zainstalować. ID odczytuje się z rejestru (na działającym systemie, lub poprzez offline registry editor).

To jednak nic nie pomoże, ponieważ to jest przede wszystkim wina dysków - mają inny firmware, stąd też różnią się "geometrią" czyli rozłożenim sektorów na trackach, mapowaniem LBA, mają różne opóźnienia w dostępie do danych, co właśnie daje takie efekty.

ooo...wykres zniknął?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inną kwestią jest to, że posiadasz dość stare dyski i kontroler w których Raid nie działał jeszcze fenomenalnie. Do tego pewnie dochodzi jeszcze kolejny napęd ATA co dość obciąża kontroler. Nowsze sterowniki powinny pomóc, ale cudów bym się nie spodziewał.

Proponowałbym zaeksperymentować z czymś takim, będziesz mógł zainstalować najnowsze drivery. Jeśkli chcesz, zgłoś się na PW mam modowane nForce_11.15_Unified_Remix. Może coś pomogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Ale bez przesady, że w RAIDZIE dyski są wolniejsze niż pojedynczo.

Właśnie w raidzie dyski mogą być wolniejsze niż pojedyńczo, z powodów j.w. Stopień utraty wydajności zależy od różnic w geometrii. Żeby uściślić: w softwareowym raid0, bo HW dziala zupelnie inaczej i tam nie ma aż takich strat.

toman: pomysł z przelotką byłby dobry, gdyby te dyski były nieco młodsze i jednakowe - w obecnym stanie rzeczy imo strata kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuję się pod tobą. Jednak zdobyte dzięki temu doświadczenie może być bezcenne :P Inną kwiestią jest, że potrzebuje takiej przelotki x2 do swoich napędów. Także w temacie "Przyjmę za koszty wysyłki" chętnie spotkałbym się z alien1 <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi