alien1 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Ostatnio chciałem stworzyć macierz z dysków ST340014A (Barracuda 7200.7). Po całodziennej walce w poszukiwaniu sterowników na nforce4 (dla ata działa tylko paczka 6.70), po zapuszczeniu testów padłem: Jest jakiś sposób na przyspieszenie tego RAIDA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Jest jakiś sposób na przyspieszenie tego RAIDA?Najlepsze rozwiązanie: kupić 1 lub 2 nowe dyski ;) Z wykresu wynika, że dyski są niejednakowe (wystarczy FW, a nawet seria) lub jeden z nich jest uszkodzodzony. Możliwe że masz niewłaściwie skonfigurony system lub bios (np. niewłaściwe sterowniki, problemy z jakimś urządzeniem - niekoniecznie musi to być kontroler Raid) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien1 Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Jednak są jednakowe ^_^ System jest świeżo postawiony. BIOS aktualizowałem na najnowszy (F10D - październik 2008) dało to kilka MB w Burst. A ze sterowników to jak mówiłem działają tylko jedne. I inne pytanie mam kontroler na pci ale musiałbym mu zmienić FW. Tylko, że niestety gdy chce zmienić jak odpalam flashera to przechodzi sprawdzenie chipa, i cały czas wisi na 'backup old bios [bakcup.bin]'. Pomaga tylko reset, a na dyskietce pojawia się backup.bin z 0 bajtów. Kontroler na IT8212F. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) Sprawdź SMART obu dysków, przeskanuj MHDD. Jak mówiłem: niekoniecznie jest to wina kontrolera/hdd, ale trzeba to najpierw sprawdzić. btw - czy sprawdzałeś wykresy bez sterów do chipsetu (tylko F6)? czy instalowałeś jakiekolwiek inne stery? - spróbuj bez nich. Co do innych wersji sterów, to nv dała d... i w pliku txtsetup.oem oraz *.inf brakuje przypisań ID sprzętu do sterownika nvatabus.sys - trzeba je "modować" ;) IT8212 raczej sobie daruj. NF4 jest bez porówanania szybsze - jesli tylko uda się rozwiązać problemy z jego uruchomieniem ;) Co do zmiany FW: najprawdopodobniej masz niereferencyjną kartę (inny flash f.e.) dlatego program flaszujący nie może go zczytać/wiesza się. W innym przypadku pomóc może zmiana slotu PCI, wyłączenie botowania z 'add-on bios', zmiana routingu przerwań (jeśli mobo taką mozliwość oferuje). edit: a wogóle, to dostałem zaćmy patrząc na ostatni wykres :lol: - dyski oczywiście nie są jednakowe. Edytowane 21 Listopada 2008 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien1 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Mógłbyś przybliżyć trochę temat tego modowania sterów nvidii? Bo po przetestowaniu kilku sterowników nie zauważyłem żadnej różnicy, a to jest ewidentnie wina sterowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Najczęściej w sekcji [HardwareIds.scsi.nvatabus] brakuje id twojego kontrolera, dlatego sterowniki nie działają/nie chcą się zainstalować. ID odczytuje się z rejestru (na działającym systemie, lub poprzez offline registry editor). To jednak nic nie pomoże, ponieważ to jest przede wszystkim wina dysków - mają inny firmware, stąd też różnią się "geometrią" czyli rozłożenim sektorów na trackach, mapowaniem LBA, mają różne opóźnienia w dostępie do danych, co właśnie daje takie efekty. ooo...wykres zniknął? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Inną kwestią jest to, że posiadasz dość stare dyski i kontroler w których Raid nie działał jeszcze fenomenalnie. Do tego pewnie dochodzi jeszcze kolejny napęd ATA co dość obciąża kontroler. Nowsze sterowniki powinny pomóc, ale cudów bym się nie spodziewał. Proponowałbym zaeksperymentować z czymś takim, będziesz mógł zainstalować najnowsze drivery. Jeśkli chcesz, zgłoś się na PW mam modowane nForce_11.15_Unified_Remix. Może coś pomogą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien1 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Ale bez przesady, że w RAIDZIE dyski są wolniejsze niż pojedynczo. Bawiłem się sterownikami ale to nic nie pomogło. PW poszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Ale bez przesady, że w RAIDZIE dyski są wolniejsze niż pojedynczo.Właśnie w raidzie dyski mogą być wolniejsze niż pojedyńczo, z powodów j.w. Stopień utraty wydajności zależy od różnic w geometrii. Żeby uściślić: w softwareowym raid0, bo HW dziala zupelnie inaczej i tam nie ma aż takich strat. toman: pomysł z przelotką byłby dobry, gdyby te dyski były nieco młodsze i jednakowe - w obecnym stanie rzeczy imo strata kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Podpisuję się pod tobą. Jednak zdobyte dzięki temu doświadczenie może być bezcenne :P Inną kwiestią jest, że potrzebuje takiej przelotki x2 do swoich napędów. Także w temacie "Przyjmę za koszty wysyłki" chętnie spotkałbym się z alien1 <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...