m17essi Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 elo zakupiłem procesor athlon 6000+ 3000Mhz zużycie prądu to 125W i mam taki oto problem zamontowałem ten procesor(bios zaktualizowałem) i jak mi się już włączy komputer załaduje windows to po paru minutach komp się wyłącza, mój komp to płyta: Msi k9n sli 2f,grafika: geforce 7600gt, ram 2GB,1xhdd i 1x nagrywarka a zasilacz był :tracer 400W 4life/400HF , zasilacz ten zmieniłem na ocz 500W rev.2 i dalej jest to samo tzn. komp się wyłącza , zwiększyłem napięcie w biosie to jak włączę fife , 3DMarka to wtedy się nie wyłącza ale jak już włączam mozille czy exploera to się wyłącza) CO robić? dzieje się tak na athlonie 6000, na 3500 wszystko jest w porządku. A może jest to wina ram-u, gdzieś niedawno czytałem że te athlony coś źle współpracują z niektórymi pamięciami, mój ram to kingston 1x1GB 667Mhz, i 2x512 533Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 jeszcze raz wyłącza się całkowicie czy się resetuje ?? Bo nie skumałem z kontekstu twojej wypowiedzi. W takich przypadkach zazwyczaj winy jest albo zasilacz, albo zbyt wysoka temperatura, albo niestabilna praca pamięci. Zasilacz wymieniłeś na lepszy, więc wina zasilacza odpada. Ściągnij mem testa i sprawdź pamięć ram ,jak będzie sypać błędami to prawdopodobnie mamy winowajcę. Sprawdź też jakie masz temperatury. Na razie nic innego do głowy mi nie przychodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 (edytowane) temperatura w spoczynku ma 24 -25 stopni a teraz mam włączoną mozillę i robie ten test na ram to ma 36 i 37 stopni (tylko teraz mam zwiększone napięcie w biosie i podłączoną jedną kość ramu tę 1GB 667Mhz),. Komp się wyłącza całkowicie Edytowane 20 Listopada 2008 przez m17essi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) Miałem identyczny problem - zmiana pamięci i nie ma problemu. Pewnie zmiana timingów i taktowania pamięci nic Ci nie daje? Mnie również nic nie pomogło tylko zmiana OCZ na A-DATy. EDIT: Zapomniałem dodać, że po wyjęciu jednej pamięci wszystko działało ok - warto sprawdzić. Edytowane 24 Listopada 2008 przez pcmax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 A jakie miałeś wcześniej pamięci? Po wyjęciu jednej dalej mam to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Miałem OCZ Platinum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 (edytowane) źle żem pytanie napisał, chodziło mi o to jakie miałeś te Mhz przy pamięciach bo ja mam 667 i 533 a gdzieś niedawno czytałem że te athlony co ja go mam to mają jakiś konlikt z pamięciami i możliwe że mi się przez to wyłącza jak bym miał 800 to może by mi się nie wyłączał :rolleyes: Edytowane 26 Listopada 2008 przez m17essi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Miałem 800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 przeinstalowałem XP na Viste i nadal to samo, Viste instalowałem na Athlonie 6000 i podczas instalacji komp się nie wyłączał , a jak już Vista się zainstalowała to to samo co wcześniej pare minut jest włączone i się wyłącza. Czy jest to wina Ramu czy płyty głównej? wrzucam parę zdjęć z everetsa co tam może być źle? Komputer: Czujnik: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...c500cdd51e.html Przetaktowanie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...3a14564d71.html Podsumowanie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...40174d6724.html Opcje zasilania: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...7298d6a9cb.html Płyta Główna: Procesor: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...efa9aa620b.html Płyta główna: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...09fdb09cd7.html SPD: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...fe38a24d5e.html Pamięć: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...a331dc5d97.html Bios: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...0e6c984e4c.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 (edytowane) Jakbyś miał możliwść to pożycz od kogoś pamięci i sprawdź czy będzie to samo. Warto też sprawdzić czy Twoje pamięci u kogoś innego też mają problemy czy nie. Możesz też spróbować poluzować timingi pamięci, może to coś da. I jeszcze jedno. nie wierz w temperatury podawane przez programy. Mi podają że mam 7 i 10* lub 55 i 60* więc sam widzisz. Jak komputer Ci się wyłączy dotknij ręką radiatora czy nie jest za gorący czasem. Z drugiej strony jednak trochę dziwne jest że podczas grania jest ok, a po uruchomieniu przeglądarki zdycha.... A teraz pytanie trochę inne: komputer uziemiony? (bolec w gniazdku)?? Bo to również może być przyczyną. U mnie było, tylko że mi się komputer wyłączał dopiero gdy został kopnięty, albo pod dużym obciążeniem. Edytowane 29 Listopada 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 nie mam możliwości pożyczyć od kogoś pamięci, ale na athlonie 3500 wszystko działa dobrze a timingi też zmieniałem i nic to nie pomogło a te temperatury to wiem że te programy różnie pokazują a na radiatorze płyty głównej mam zamontowanego wiatraka Czy jest taka możliwość że to procesor może być uszkodzony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 (edytowane) miernik w łapę i sprawdź zasilacz 2 sprawa - wrzuć mu mniejszy mnożnik( zrzuć mu speed z 3ghz na np 2.2) i zbadaj czy nadal się wyłącza Edytowane 1 Grudnia 2008 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 nie mam miernika, ale zasilacz jest nowy i chyba dobry zmieniłem tracera 400W na OCZ 500W a mnożnik też zmieniłem na 14 to było 2,8Ghz i się wyłączał może to jest wina RAM-u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zaraz...komputer poprostu zakancza prace bez jakiegokolwiek bsoda ?. Nic nie mignie na niebiesko tylko od razu sie wylancza ?. Taki objaw jest mozliwy tylko, gdy procesor sie gotuje. Zanim cos umrze w komputerze proponuje ulozyc delikatnie pacjenta na lozeczku, sciagnac chlodzenie, wyciagnac cpu i zobaczyc czy wszystkie 940 nozek jest prostych. Jak juz to ustalisz to wyczysc stara paste z cpu i radiatora. Nałóż swierza paste (moze byc as5 lub stg 1 albo inny bialy glut) oraz prawidlowo zaloz chlodzenie. Jak juz zalozysz klamre radiatora to poruszaj chlodzeniem co by sie dobrze ulozylo na ihsie. Nie boj nic...cpu ma sporą blache na grzbiecie wiec nic mu nie bedzie (pod warunkiem, ze nie urwiesz calego socketu :D). Teraz zaposc maszyne i wlacz np. ortchosa lub jakas gre. Temperature sprawdzaj programowo jak i dotykowo. Ino palca nie wpychaj do coolerka bo krzywda panska spadnie tylko dotykaj spodu chlodzenia toz przy styku cpu - radiator. Jak radiator bedzie cieply czy nawet goracy to dobry objaw, bo juz bedziesz wiedzial, ze jest dobre przewodnictwo ciepla z cpu na blache. Porownuj to z odczytami programowymi. Jak wiadomo kazdy soft moze klamac z odczytami dlatego warto wsadzic palucha i sie bezposrednio przekonac. Ciekawe co z tego bedzie :rolleyes:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 procesor się nie przegrzewa orthos działał mi ponad 2-3 godziny i go wyłączyłem a temp. procka to paroma programami sprawdzam naraz i we wszystkich są mniej więcej takie same, i w środę zmieniłem pamięć na A-data extreme 2x2GB i nadal jest źle, więc czy jest możliwe , że to procesor jest uszkodzony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 dziwne, katujesz dziada na 100% orthosem i nic, grasz w gierę i nic, a jak odpalisz jakąś głupotę typu net i lipa :/ Metoda prób i błędów. Zmontuj jakiś komp np. kumpla na tej platformie i kmiń zmianki. Proc do innej mobo wsadź, inny dysk jakiś mały i winde postaw. Bo nic innego Ci nie pozostaje jak "walka, walka, walka!!!!" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 procesor się nie przegrzewa orthos działał mi ponad 2-3 godziny i go wyłączyłem a temp. procka to paroma programami sprawdzam naraz i we wszystkich są mniej więcej takie same, i w środę zmieniłem pamięć na A-data extreme 2x2GB i nadal jest źle, więc czy jest możliwe , że to procesor jest uszkodzony? Skoro ortchos nie robi bledow to cpu, pamiec, zasilka i mobo powinny byc ok. Teraz bardziej looknal bym na softa lub hdd. Tasma do dysku wpozo ?. Zadnego wirusa niet ?. Sterowniki zmieniales do mobo i pozostalych urzadzen ?. Moze wersja biosu robi walki....zmiem na numer starszy. Najnowszy nie znaczy najlepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) Na początek sprawdź HDD czy nie ma Badów, jak nie będzie to Combofix i super anty spyware (czy jakos tak). Jak i to nic nie da to sprawdź po prostu na jakimś innym dysku ze świeżym systemem czy jest to samo. Ewentualnie zmień taśme, jeśli jest uszkodzona to powinno pomóc. Edytowane 13 Grudnia 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) procka sprawdzałem na dwóch dyskach ATA i SATA taśmy do dysków są w porządku zmieniłem pamięć na A-Data VITESTA 2x2GB Extreme Edition DDR2 800+MHz CL4 i bios na 3.9 potem na 3.3 i dalej jest źle , komputer wyłącza się różnie(tzn. po niecałej minucie po paru a raz udało mi się że komp działał ponad godzinę i w tym czasie zagrałem se w fife i po necie mogłem surfować), czy jest możliwość że to procesor jest uszkodzony ? Edytowane 17 Grudnia 2008 przez m17essi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m15m Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) >>m17essi Uwzględniając opisane objawy myślę, że przyczyna leży po stronie zasilania: 1. Zasilacz. Mogła trafić Ci się jakaś padaka (ten nowy OCZ 500W) i nie trzyma stabilnie napięć. Koniecznie zmierz miernikiem napięcia zasilacza w idle/stress. Miernik pożycz od kogoś lub kup. Właściwie to od tego powinieneś zacząć całe to sprawdzanie! 2. 3-fazowa sekcja zasilania CPU na płycie głównej (MSI K9N SLI-2) "wymięka" przy tym Athlonie X2 6000+ TDP 125W. Możesz to zweryfikować: zrób z tego proca wersję z TDP ~65W poprzez obniżenie w biosie napięcia do 1,25V oraz taktowania do 2,4 GHz. Jeśli nie da się w biosie obniżyć napięcia to obniż samo taktowanie do 2GHz i włącz funkcję C'n'Q (w idle system obniży wtedy napięcie do 1,1V i taktowanie do 1GHz - jeśli przy tych ustawieniach dalej komp będzie się wyłączał no to sekcja zasilania jest OK). Ewentualnie załóż z powrotem starego proca (Athlona 3500+) - jeśli go jeszcze nie sprzedałeś. Edytowane 19 Grudnia 2008 przez m15m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 dzięki m15m zmniejszyłem go na 2,6Ghz napięcie na 1,25 i działa dobrze czyli jest to wina zasilania, ale teraz jest to wina zasilacza czy płyty głównej, bo na zasilaczu tracera 400W też się wyłącza a nie mam miernika żeby sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m15m Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) Dziwi mnie, że nikt Ci tego wcześniej nie zasugerował - widać sami tu specjaliści... ;) Tak to już jest, że większość problemów z kompem leży po stronie zasilania lub przegrzewania się poszczególnych komponentów. Od tego zawsze należy zaczynać sprawdzanie. Spraw sobie cyfrowy miernik uniwersalny (za 40 zł już coś kupisz na Allegro w miarę sensownego, nawet model z pomiarem temperatury). Raczej mało prawdopodobne żeby oba zasilacze (stary Tracer i nowy OCZ) pracowały niestabilnie, ale mimo wszystko i tak warto sprawdzić miernikiem (żeby wykluczyć na 100% winę zasilacza). Skoro po obniżeniu prądożerności procesora problem zniknął to prawdopodobnie tak jak pisałem 3-fazowa sekcja zasilania na tej płycie jest za słaba by dostarczyć (stabilnie) prądu dla procka z TDP 125W w stresie. Oczywiście tą tezę warto potwierdzić dłuższymi testami. Na wszelki wypadek obniż jeszcze taktowanie do 2,4GHz@1,25V i pomęcz go testami przez parę godz. w Prime95. Jeśli komputer będzie działał stabilnie to wstępnie można stwierdzić, że była to wina płyty. Czyli czeka Cie wymiana płyty na lepszą (z mocniejszą sekcją zasilania) albo wymiana procka na takiego z TDP max. 65-89W. PS: Ja też mam płytę z 3-fazową sekcją zasilania i przypominam sobie, że jak podkręcałem procka do ustawień, w których miał TDP ~90 W to w Prime95 cewki w sekcji zasilania procesora już "ćwierkały", cykały i piszczały. Także nie dziwi mnie, że taka płyta wymięka przy CPU z TDP 125W w stresie. Oczywiście nie tylko ilość faz w sekcji zasilania ma znaczenie - liczy się też ich jakość (czasem 4 dobre fazy mogą się okazać lepsze niż 6 przeciętnych), ale generalnie 3-fazy to za mało dla takich procesorów. Edytowane 20 Grudnia 2008 przez m15m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 czyli procesor jest dobry , a sprawdzałem go wczoraj też na 2,0Ghz i było dobrze a procka chcę zmienić na E5200, ale na stronie MSI pisze że ta płyta co ją mam to obsługuje tego mego athlona 6000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m15m Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) "E5200" - to oznaczenie procków Intela, pewnie miałeś na myśli Athlona X2 5200+... Marketingowcy na stronie MSI pisząc o obsłudze procków z TDP ~125W okazali się niepoprawnymi optymistami :) Możesz jeszcze spróbować przykleić taśmą termoprzewodzącą jakieś radiatorki (kupić gotowe lub samemu przyciąć z jakiegoś starego radiatorka) na MOSFET-y w sekcji zasilania CPU - może to trochę pomoże. Dobry byłby też cooler: Arctic Cooling Freezer 64 Pro PWM na procesorze, gdyż ma tak wyprofilowane żeberka w dolnej częsci radiatora, że chłodzi przy okazji sekcję zasilania. Edytowane 19 Grudnia 2008 przez m15m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) wiem że to intel, wydajnośc E5200(na boxowym na 3,25Ghz spokojnie można go podkręcić) ma podobną do athlona 6000 ale to chyba ta płyta jest za słaba na radiatorze chipsetu płyty mam zamontowany wiatrak a to miejsce na zielono oznaczone to tam wiatrak z obudowy nawiewa, więc trza sprzedać tego athlona i płytkę i zakupić E5200 :rolleyes: na allegro znalazłem taką samą płytę jak moja z takim samym prockiem i tam niby wszystko działa: http://www.allegro.pl/item506758488_msi_k9..._sli_s_am2.html tylko niewiem jednego bo tam na allegro kolega napisał "Moja wersja to 2.2 z najnowszym biosem" to są różne wersje tych płyt. Edytowane 19 Grudnia 2008 przez m17essi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m15m Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) Jeśli zamierzasz zmieniać platformę to Intel E5200 będzie dobrym wyborem (wykonany w 45nm - dobrze się kręci, niewiele pobiera prądu - mało sie grzeje). Oczywiście, że procki Intela Core 2 Duo / Pentium DC (65-45nm) taktowane zegar w zegar tak samo będą sporo wydajniejsze niż AMD Athlon X2 (K8, 90-65nm). A propos rewizji płyt głównych to bywają różne (producenci czasem odświeżają w ten sposób dany model - zwłaszcza Gigabyte z tego słynie). Czy w tym przypadku rev:2.2 coś daje? Trzebaby wysłać maila do pomocy technicznej producenta z zapytaniem lub poszukac na Google informacji na ten temat, ale osobiście - wątpie. BIOS: najnowszy to chyba 3.10 (2008-04-07), ale jego jak rozumiem już wgrałeś. Edytowane 20 Grudnia 2008 przez m15m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...