Skocz do zawartości
Simi93

Problem Z Fifa09

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mój sprzęt to:

AMD Athlon 3600+ 2x64

GeForce 8600GT Palit Sonic+

512mb DDR2 + 1gb DDR2 (pamięci mają różne szybkości: pierwsza - PC2-4200 (533MHz)/ druga - PC2-5300 (667MHz) )

Problem mam taki, że FIFA09, która powinna płynnie chodzić na takim zestawie... PRZYCINA.

Nawet jeśli wyłącze kilka, raczej zbędnych bajerów graficznych (typu murawa 3D...), sytuacja się nie zmienia. Nie widać też większej różnicy jeśli zmienie detale na medium.

Przykładowo PES2009 działa płynnie na High.

Nie jestem wielkim zwolennikiem serii FIFA, ale taka sytuacja mnie troche irytuje i daje do myślenia.

Więc tutaj pytanie, czy problemem może być pamięć ram ?

No i czy opłaca się dokupić do tego zestawu 1gb ramu ?

(te zacinanie odczuwałem już wcześniej w FIFIE08 na karcie GF7300GS, ale sytuacja praktycznie wygląda tak samo jak teraz, gdy mam GF8600GT i FIFE09... Co jest troche dziwne)

PS. Jeśli zly dział to z góry przepraszam i prosze o przeniesienie, do odpowiedniego.

Edytowane przez Simi93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Za mało ramu, zalecane dla tej gry to 2 GB, jeśli używasz Visty to jeszcze więcej.

2. Zasyfiony system, wirusy, zbyt dużo procesów uruchomionych.

3. Zmniejsz rozdzielczość ekranu w grze.

1. Używam XP, a ram to faktycznie trzeba będzie dokupić (nie tylko ze względu na FIFA)

2. System jest regularnie czyszczony (od defragmentacji po czyszczenie rejestru...)

3. Tu fakt, zdecydowanie lepiej chodzi na 1024/768. Ale i tak nie jest płynnie...

Do chodzę do wniosku, że FIFA poprostu lekko klatkować musi, a ja wrażliwy człowiek, to mnie to irytuje. Płakać nie będę - dla mnie PES jednak znów jest górą.

A powiedzcie jeszcze czy lepiej od razu kupić 2gb ramu ? czy wystarczy 1gb ( w sumie 2x 1gb) ?

(program CPUz pokazuje, że mam 4 sloty, ale co do tego pewien nie jestem, bo ostatnio jak otwierałem obudowe widzialem tylko dwa, no chyba że są jakoś ukryte :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się zdaje ze coś u ciebie jest nie tak;/ u mnie fifa bez murawy 3d na wszystki na high działa płynnie w 800x600... wyższej rozdzielczości nei wyciągne... ale mam 512mb ramu i karte graficzną gf 6200.... i procka 2.4.... a u mojego kolegi który ma 512mb ramu procka prescota 3ghz i grafike radeona hd3870 chodzi płynnie na 1440x900 przy maxymalnych ustawieniach i maxie w sterownikach od karty........ i nei schodzi ponizej 60fps.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi