fl0r3k Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) Czesc chłopaki, pierwszy post, więc dzień-dobry-wieczór wszystkim :) Problem mam następujący. Jakiś czas temu kupiłem komputer w specyfikacji "ma być tanio". Wyszedł z tego taki zestawik: - Procesor E2180. - Płyta GA P31-DS3L. - GPU MSI GF 8400GS (bardzo tania, tylko za głośna ;) ) - RAM GEIL Ultra 2x1Gb DDR2 800Mhz. - Seagate 500Gb 7200.11 32Mb cache. Problem w tym, że udało mi się kupić tanio E8500 (~340zł). Wszystko fajnie, procek na BOXie kręci się do 4Ghz spokojnie (troche tylko ma za ciepło). Ale to nie problem. Szkoda mi leżącego E2180 i przydałoby się go uruchomić. I tu pytanie jest o płyte. Pod E2180 zostawiłbym tego Gigabyte'a co mam. Z tego co sie doczytałem na forum nie obsługuje NCQ? i nie obsługuje więcej niż 2Gb dwustronnych pamięci w ukłądzie 4x1Gb (a przeciez takie mam i nie wyrzuce). Drugiego Gigabyte'a nie opłaca mi się kupować. Polecano mi Foxconn P35a-s. A ja zastanawiam się o ile lepsze są ASUSy z serii P5Q(-E). Warto dołożyć do nich trochę więcej? Chodzi mi o to, żeby wpełni wykorzystać możliwości E8500 i Seagate'a 7200.11. Do tego zapowiada się, że niedługo 4Gb to będzie standard, więc i chociaż 4Gb ramu, żeby dało się wcisnąć i troche pokręcić. Do tego mody które planuje to Thermalright Ultra 120 extreme do chłodzenia i prwo zasilacz Antec Neopower 550 (bo cichy ;) ). Jakby ktoś mógł rzucić garścią porad byłbym wdzięczny, Pozdrawiam. Edytowane 21 Listopada 2008 przez fl0r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Pytanie ile jesteś w stanie dać za płytę główną. Asus P5Q-E to świetna płyta i możliwości E8500 wykorzystasz w 200%. Ale także na tańszych płytach pokroju Gigabyte Ep35 DS3, EP45 DS3L, Asus P5Q Pro, DFI DK P35 wykorzystasz jego potencjał a trochę tańsze. Jeśli jednak chcesz wydać trochę więcej kasy na porządne mobo to myślę że coś pokroju Asus P5Q-E/Biostar I45 Tpower/DFI DK P45 T2RS stoi przed tobą otworem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Pytanie ile jesteś w stanie dać za płytę główną. Asus P5Q-E to świetna płyta i możliwości E8500 wykorzystasz w 200%. Ale także na tańszych płytach pokroju Gigabyte Ep35 DS3, EP45 DS3L, Asus P5Q Pro, DFI DK P35 wykorzystasz jego potencjał a trochę tańsze. Jeśli jednak chcesz wydać trochę więcej kasy na porządne mobo to myślę że coś pokroju Asus P5Q-E/Biostar I45 Tpower/DFI DK P45 T2RS stoi przed tobą otworem. Szczerze mówiąc jak mam kupić coś co "fajnie mieć", a działa tak samo jak tańsze rzeczy to wole tańsze ;) Komputery idą tak szybko do przodu, że nie ma sensu wydawać góry pieniędzy. Troche już z tego wyrosłem. Niemniej jednak, jak już coś mam to chciałbym to wykorzystać i mieć pewność, że sprzęt mnie nie zawiedzie, a Asusy zbierają dobre opinie, aczkolwiek nie mówie ze nie jestem zadowolony z Gigabyte'a (poza NCQ i ramami). Co do ilości pieniędzy to głównie zależy to od humoru :) Dziękuje za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 (edytowane) Stworzony byłby dla Ciebie Gigabyte Ep45 DS3 ale niestety ma mostek ICH10 więc brak RAID'a i teoretycznie brak NCQ (teoretycznie bo na forum jest sposób na włączenie NCQ, więc właściwie nic złego że ma ICH10). Jeśli jednak wolisz pewne NCQ itd to brałbym Asusa P5Q-E (jest 20zł droższy od P5Q Pro tylko więc...) Dorzucę od siebie też dobry kompromis między Ep45 DS3 a Asusem P5Q-E...a mianowicie MSI P45 Neo2-FR, dobre OC, ma ICH10R a więc pełne wsparcie dla NCQ itd. Edytowane 22 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) Stworzony byłby dla Ciebie Gigabyte Ep45 DS3 ale niestety ma mostek ICH10 więc brak RAID'a i teoretycznie brak NCQ (teoretycznie bo na forum jest sposób na włączenie NCQ, więc właściwie nic złego że ma ICH10). Jeśli jednak wolisz pewne NCQ itd to brałbym Asusa P5Q-E (jest 20zł droższy od P5Q Pro tylko więc...) Dorzucę od siebie też dobry kompromis między Ep45 DS3 a Asusem P5Q-E...a mianowicie MSI P45 Neo2-FR, dobre OC, ma ICH10R a więc pełne wsparcie dla NCQ itd. Wezme propozycje pod uwage. Dużo ludzi poleca P5Q-E. Chyba warto dozbierać na tą płytę. Póki co czeka mnie zakup zasilacza. Może na szybkiego pytanie. Antec Neopower 550W czy jakiś Tagan (Tagan TG600-U33II(600W)? Tagan TG500-U88 BZ (500W)) ~300-350zł? Póki co bardziej przemawia do mnie Antec.. i jak tak zostanie to go dziś kupie ;) Edytowane 24 Listopada 2008 przez fl0r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Może komuś pomoże, może nie. Poki co zanabyłem: - thermalright 120 extreme - BeQuiet! Dark Power Pro P7 550W (nareszcie nie ma tracera choć zasila mi abita bp6 :) ) Czekam na Scythe Ultra Kaze 3000rpm ;) 133CFM :D + 120mm wentyl na chipset i zobaczymy ile pociagnie. Narazie stabilne 4.05Ghz. Ram budzi sie na 4-4-4-12 500Mhz. Jak dostane nowe wicherki to spróbujemy więcej on AIR ;) Pozdrowionka. PS: w późniejszym etapie pomyśle nad mobasem (tzn praktycznie juz opcja jest asusa p5q-e ;) narazie czekam na wypłate i chęci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zostaw sobie ta płytkę, mobacz jest świetny, kup sobie zamiast nowej płyty 2x2 GB ramu lepiej na tym wyjdziesz niż kupno w teorii lepszej płyty zeby byc pro elo i miec wszystko najnowsze najdroższe. Ludzie ta tej płycie Quady kreca z powodzeniem płyta robi 500 fsb bez problemu ramy kreci na 1100 i wyżej, masz vdroop moda do niej. Bezproblemowa, poza tym że nie wsadzisz na nia 4x1GB dwustronnych. Jak juz musisz/chcesz zmienic to na Gigabyta P45-DS3L z tym Ultra Kaze 3000 to pojechałeś :razz: wentyl głosny jak piron :wink: nawet na 5v. Ale jak Ci nie przeszkadza to czemu nei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Zostaw sobie ta płytkę, mobacz jest świetny, kup sobie zamiast nowej płyty 2x2 GB ramu lepiej na tym wyjdziesz niż kupno w teorii lepszej płyty zeby byc pro elo i miec wszystko najnowsze najdroższe. Ludzie ta tej płycie Quady kreca z powodzeniem płyta robi 500 fsb bez problemu ramy kreci na 1100 i wyżej, masz vdroop moda do niej. Bezproblemowa, poza tym że nie wsadzisz na nia 4x1GB dwustronnych. Jak juz musisz/chcesz zmienic to na Gigabyta P45-DS3L z tym Ultra Kaze 3000 to pojechałeś :razz: wentyl głosny jak piron :wink: nawet na 5v. Ale jak Ci nie przeszkadza to czemu nei. W sumie nie jest to głupia opcja z ramem (bo to jest największy problem tej płyty właśnie, nawet w laptopie mam więcej ramu :/ ). 500Mhz wstało spokojnie. Narazie mam Geil Ultra ddr2 pc-6400, wstały na 4-4-4-12 500Mhz, ale ich nie stresowałem bez dobrego nawiewu na chipset. Więc zapowiada się dobrze jak na płyte za 160zł. Jakieś dobre ramki 2x4Gb, żeby budziły się bez jęku na 500Mhz i może wyżej? (poza Crucialami?)? Edytowane 2 Grudnia 2008 przez fl0r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...