ElwoodB Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Witam Zastanawiam się nad wyborem wentylatorka na radiator CPU. CPU: PIII-S Tualatin 1.4GHz (najmocniejszy PIII) radiator: Thermaltake Slim Volcano 10 Na wspomniany powyżej radiatorek jest miejsce na wentyl 60x60. Oryginalny jest głośny (nawet po redukcji na 7V), stąd też potrzeba wymiany. Zastanawiam się nad: - Revoltec AirGuard 60 - Acutake Fan 60 - Qoltec Chillfan 6010 Ceny jak i parametry tych wentylatorków są zróżnicowane. Chodzi mi o osiągnięcie jakiegoś kompromisu pomiędzy ciszą a mocą przepływu (zaznaczam że radiatorek jest cały z miedzi). Odpada opcja przejściówki 60mm > 80mm, gdyż w obudowie nie mam za dużo miejsca (obudowa typu SFF, stąd radiatorek typu slim). Zastanawiałem się początkowo też nad SilentiumPC Zephyr 60 oraz Akasa Amber 60, ale czytałem opinie o nich i użytkownicy nie byli zbytnio zadowoleni (głównie ze względu na hałas, przekłamane dane producenta). Cena nie gra roli :D Jeśli chodzi o dane techniczne to można je łatwo znaleźć na allegro, choćby tu: http://www.allegro.pl/45909_60x60_mm.html?...&view=gtext Póki co najbardziej obstawiam za Qoltec'iem, ale nie mogłem znaleźć żadnych opinii o ich produktach, tym bardziej o tym konkretnym modelu wentylka :) Drugie miejsce ma Revoltec, bo obawiam się że może być za słaby przepływ jak na chłodzenie CPU z miedzianym radiatorem. Please help ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwoodB Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 No Panowie :) Nikt nic nie wie? Sprawiacie mi zawód :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 A nie dało by rady wsadzić tam jakiejś 80? Wiem że piszesz że masz mało miejsca... Daj screena obudowy to powiem Ci coś więcej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwoodB Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) A nie dało by rady wsadzić tam jakiejś 80? Wiem że piszesz że masz mało miejsca... Daj screena obudowy to powiem Ci coś więcej... Ależ już temat z 80tką mam wypróbowany :) Typowy radiator + wentylator 80mm mają razem ok. 8cm wysokości i to jest akurat na styk. Wiem bo próbowałem, taki setup nadal siedzi w środku. Sama obudówka ma prawie 9cm wysokości. Jest to desktop typu SFF, coś jak te małe Dell'e Optiplex albo nowsze barebone'y. Stąd pomysł ze slim radiatorem (a raczej konieczność). Ewentualnie wchodzi w grę wentyl 80mm jeśli użyję adaptera 60->80, ale to z kolei znowu dodaje mi milimetry (albo i cały centymetr) do wysokości :) Raczej by takie coś weszło, ale i tak zostałby max 1cm do ścianki obudowy, więc też średni cooling :) Robienie dziury w obudowie odpada, a raczej kiepskim pomysłem jest mieć wylot wentylatora zakryty przez ścianę obudowy co nie? :) Czemu wg Ciebie Killer85 odpada użycie wentyla 60mm ? EDIT: Fotka obudowy z bebechami (ze zdjętym coolerem i CPU), nie moja, z jakiejś starej aukcji, ale sprzęt ten sam :) : http://zdjecia.swistak.pl/02/690/2690148_1_b.jpg Edytowane 23 Listopada 2008 przez ElwoodB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Revoltec AirGuard powinien być ok, zdaje się, że ma 2500RPM, a ten Twój z volcano pewnie z 5000-6000RPM także będzie różnica. Na pewno będzie cichy, a co do temperatur to bym się nie martwił zbytnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwoodB Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Zgadza się BArt_X, wentylator przy volcano to kiepski świstek. Prawie 40db, a ok. 20 CFM pompuje przy max prędkości 5k RPM ;) No cóż, chyba stanie na wyborze Revoltec'a. Wolniejszy, cichszy, ale tylko 13 CFM. Mam nadzieję że wystarczy ;) A te Qoltec'i to jakieś nieznane że nikt się o nich nie wypowiada? :) Edytowane 23 Listopada 2008 przez ElwoodB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Czemu wg Ciebie Killer85 odpada użycie wentyla 60mm ? -bo za głośny jest!!! Ja bym pokombinował.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwoodB Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Już myślałem nad tym. Adapter 60->80 to jakieś 1,5cm. Czyli byłoby to samo co mam teraz, że wentyl by się stykał ze ścianką obudowy. No nic, biorę Revoltec'a, zobaczymy czy będzie głośno :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) A może wziąć przez adapter 80mm wentylator, ale o grubości 15mm, a nie 25mm. Np. Zalman ZM-OP1 :) Edytowane 23 Listopada 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwoodB Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Eee Labovsky, właśnie pisałem że taki adapter to jakieś 1,5cm (patrz post powyżej), a 1,5cm = 15mm :) Niestety wydawałoby się że to "tylko", ale w moim przypadku to jest niestety "aż" :) Revoltec AirGuard 60 zamówiony, obaczymy co z tego wyjdzie :) Czytałem gdzieś opinie że ludzie go zakładali dla Athlona XP 2400+, a ten CPU jest raczej większym grzejnikiem niż mój PIII-S 1.4GHz ;) EDIT: Sorry Labovky, dopiero teraz zrozumiałem o co chodzi :) No już jeśli brać 80mm przez adapter to tylko taki "płaski" wchodzi w grę. No ale już po ptakach. Jeśli Revoltec nie zda egzaminu to wypróbuję to ;) Edytowane 23 Listopada 2008 przez ElwoodB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Nie, nie - to ja się nieprecyzyjnie wyraziłem. Pardon. Walcz i napisz jak Twój Revoltec zdał egzamin :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwoodB Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 No dobra Panowie, Revoltec 60mm co prawda jeszcze nie doszedł ale... Co prawda jest to już jakby odrębny temat, ale chcę wymienić wiatrak chłodzący zasilacz. Co by rozwiać wątpliwości: zasilacz z mojego małego kompa nie ma własnego wentyla, teoretycznie chłodzony być nie musi, jednakże jak sobie parę godzin tak pochodzi to się mocno grzeje, a latem przy ostrzejszych temperaturach zewnętrznych może nie dać sobie rady. Tak więc, potrzebuję dobrego, cichego wiatraka 80x25mm :) Stary jest dość głośnawy. Ma wtyczkę 2pin (bezpośrednio podłączony do zasilacza), ale myślę że podłączenie wentyla 3pinowego do 2pin nie stanowi problemu, ew. będzie korzystał z zasilania z płyty głównej albo z rozgałęziacza podłączonego do Molex'a (wtedy możnaby mu podać 5V). Czekam na rekomendację :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Nie za bardzo wiem jak miałby pracować ten wentylator i gdzie miałby być zainstalowany. Twój zasilacz jest pasywny? Jeśli nie jest to żadne przyszykowane na wentylator miejsce, tj. nie ma narzuconego wymiaru to może lepiej byłoby wybrać 120mm wentylator? Jeśli nie to najcichsze na rynku są XThermal BTF80 Pro oraz Noctua NF-B8. Możesz też poszukać Enermaxa Warp z potencjometrem w zestawie i dopasować sobie go do własnych upodobań. Wszystkie te wentylatory mają odpowiedniki 120mm, ale już w tej wersji Enermax jest najgłośniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwoodB Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Hej Labovsky Zasilacz jest pasywny, a obudowa ma przyszykowane miejsce (łącznie z plastikowym kołnierzem/tunelem) dla nawiewu na zasiłkę. Jakieś 6-7cm od kratki zasilacza. Wentylator który oryginalnie był montowany w tym miejscu miał wtyczkę 2pin i był podłączany bezpośrednio do zasilania z zasilacza (też 2pin). Wentylator mocowany jest w wspomnianym tunelu nie na śruby tylko te takie kołeczki antywibracyjne. Przypomnę fotkę wnętrza obudowy: http://zdjecia.swistak.pl/02/690/2690148_1_b.jpg Ów tutel to to czarne "coś" po lewej. Wentylator sobie stoi w najszerszym miejscu tuż przed zasilaczem (to szare podłużne na końcu wąskiego gardła czarnego tunelu). Mam nadzieję że to dość dobrze pokazuje układ :) 120mm nie wejdzie :) Praca pionowa, a sama obudowa ma mniej niż 9cm ;) Zresztą, ta zasiłka nie wymaga aż takiego chłodzenia. Zastanawiałem się już nad tymi dwoma modelami, ale chyba jednak wezmę Noctua (mimo że droższe). Tej zasiłce 800rpm wystarczy, co najwyżej latem się "przełączy" na 1300 jeśli coś będzie nie tak. Długa żywotność to też niezły plus (sprzęt ma docelowo chodzić 24/7). No chyba że produkt marki Xthermal ma jakieś plusy nad Noctua o których jeszcze nie wiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 XThermal jest po prostu tańszy i ma słabsze łożysko, a więc i niższą trwałość. Niemniej jednak to nadal świetny wentylator i jeden z najcichszych. Jeśli jednak możesz sobie pozwolić na Noctuę to ją bierz :) 800rpm dla 80mm wentylatora to już naprawdę bardzo mało. Sprawdź 1300rpm, bo wielu i tego nie usłyszy :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwoodB Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Jak już wspomniałem, kasa nie ma tu zbytnio znaczenia ;) Jak przyjdzie to sprawdzę, może i zostanie na 1300rpm. Póki co składanie cichego, oszczędnego i całkiem szybkiego serwerka idzie mi jak po maśle, szkoda tylko że nowy dysk 1TB WD okazał się być wadliwy i musiałem go odesłać do reklamacji :/ Nadal czekam na nowy egzemplarz :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwoodB Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Trochę czasu minęło, a obiecałem że napiszę o swoich przygodach :) Noctua 80mm sprawdza się wyśmienicie jako chłodzenie zasilacza (już w trybie 7V/1300rpm, tak więc jest cicho). Z CPU trochę gorzej. Wspomniany Volcano + Revoltec 60mm + pasta Arctic Silver 5: Temperatura procka w idle: ok. 60 stopni, mostek północny (na mojej płycie głównej znajduje się tuż obok podstawki procesora) ok. 10 stopni mniej niż CPU (zawsze, co wydawało mi się dziwne). To wszystko przy otwartej budzie. Przy zamkniętej jadę na limitach, a właściwie to płyta informowała że temp mostka przekroczyła limit (a CPU bliski 80 stopni). Tak więc lipka pipka :) Wniosek był prosty: Revoltec pompuje jednak za mało powietrza. Płyta sobie ustawia automatycznie obroty w zależności od temperatury i przy ów "pchaniu limitów" rozkręciła wentyl do ok. 2k rpm (bodajże maks dla tego wentylatora). W ramach eksperymentów przełączyłem opcję w BIOS'ie z automatycznej regulacji obrotów na coś w rodzaju "max cooling". Okazało się że ten tryb jest czymś w rodzaju mega dopalaczem bo Revoltec zaczął się kręcić stale na 3k (!!!) rpm (ponad maks?). Możliwe że w tym trybie płyta puszcza na wentyl więcej niż 12V ? Nie miałem jak tego zmierzyć. Niestety wtedy był mega głośny, tak więc rozwiązanie odpadało (temp. procesora spadła do ok. 54 stopni). No i tak mi to na razie zostało, komp uruchamiałem zawsze przy otwartej budzie. Z czasem temp. na CPU spadła o parę stopni (pewnie dzięki paście). Zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej spróbować z innym wentylatorem 60mm. Takim co by miał większy przepływ powietrza niż Revoltec'owe 13CFM... ... ale nie. Trafiłem w między czasie na ultra niski coolerek Akasy dla Socket A/370. Coolerek cały z miedzi a tylko 15mm wysokości! Zamontowałem go wczoraj i wrzuciłem na niego Revoltec'a (cooler przyszedł z jakimś 60x20mm wiatrakiem Akasy który ponoć rozkręca się do 4k rpm, nie wypróbowałem go jeszcze wcale ale domyślam się że byłby głośniejszy). Efekt? Całkiem fajnie. Temperatura mostka trzyma się przy 50 stopniach mimo że CPU w idle to 65 stopni, tak więc pod kątem zależności temperatury CPU/MB jest lepiej ;). Revoltec na pewno wylatuje w każdym mąć razie. 13CFM to za mało żeby schłodzić taki procesor z miedzianym coolerem (żeby nie było to tamto, dobrze nakładam pastę ;) ). Jako że coolerek jest bardzo niziutki, a mimo to świetnie odprowadza ciepło, postanowiłem spróbować coś co już w tym wątku zaproponował Labovsky. Mianowicie wrzucić niski adapter 80->60mm na radiator, a na niego wrzucić wentylator Noctua 80mm (którego już mam, chłodzi zasilacz aktualnie ale w ramach testów mogę go na jakiś czas przełożyć, bo zasilacz jest tak właściwie pasywny ;) ). W innym wątku (tutaj: http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-Konwencj...m-t286838.html) zadałem pytanie a propos adaptera 60->80, bo na allegro są 2 i mam co do nich trochę wątpliwości. To w sumie tyle z moich dotychczasowych przygód z chłodzeniem i wyciszaniem :). O kolejnych wrażeniach napiszę jak dorwę ten adapter i poćwiczę z Noctua na procesorze. Może uda mi się w końcu trzymać temperatury na wystarczająco niskim poziomie żeby zamknąć budę (a przy okazji osiągnąć swój cel co do ciszy). Komentarze oczywiście mile widziane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...