Skocz do zawartości
okocz

P4 Northwood: Podkręcanie A Spadająca Wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę może od sprzętu:

Pentium 4 Northwood 2,4GHz (18x133)

MSI 845PE Max/Neo (MS-6580)

ATI Radeon HD 2600 Series (512 MB)

RAM:

DIMM1: SpecTek 512 MB PC2700 DDR SDRAM (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-5 @ 100 MHz) DIMM2: GR333D64L25/1G 1 GB PC2700 DDR SDRAM (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz)

AmacRox Warrior 400 (350W)

Podkręciłem Pentium 4 do 2966 MHz (18 x 165) i zwiększyłem napięcie do 1,600V(temperatura w stresie 55 stopni). Gdzieś przeczytałem że należy ustawić na stałe PCI/AGP na 66/33 MHz więc i tym się zająłem. Nie kombinowałem nic w ramie (choć słyszałem ze powinienem).

Gdy gram w Wiedźmina wydaje mi się że chodzi jakby mniej płynnie. Nie wyskakują błędy ani nic ale czasem obraz skoczy.

Czy nie przesadziłem z podkręcaniem? Czy ma na to wpływ spadek wydajności RAMu przy podkręcaniu? Co mam zrobić by uzyskać maksymalną wydajność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to pewnie z rana zjada cie za to ze tutaj tego nie napisales ;)

przetestuj procesor programem typu prime95 czy superpi i zobacz czy i tam wyskakuja bledy.

dodatkowo mozesz uzyc ktoregos z markow ustawionego na petle.

sprawdzales czy chipset od plyty glownej sie nie przegrzewa? probowales puscic porcesor 18@166? no i potestuj na jednej kosci ramu bo masz ich pare a kazda z innej parafii ;)

no i najwazniejsza sprawa moze poprostu zasilacz nie wyrabia?

Edytowane przez Pawel_k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Thermal Throttle się załącza?

Włącz sobie Frapsa i wczytaj tego samego save-a przed i po OC. Sprawdź, czy w markach wydajność cpu idzie w górę po OC.

Z podkręceniem nie przesadziłeś - kręciłem kiedyś takiego na ponad 3GHz. Tyle, że i845 do kręcenia raczej za bardzo się nie nadaje. Zdziwiłem się, że w ogóle ma blokadę PCI/AGP.

to by wieszal restarowal albo by padl a nie spowalnial........swoja droga jaki jest sens krecic p4???

Dokładnie taki sam jak w przypadku każdego innego proca. Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi