Skocz do zawartości
Maf

Dual Channel Działa, Ale Nie Działa.. :|

Rekomendowane odpowiedzi

Wynik read z everesta i sandry zupełnie nie mają sensu więc pewnie trzeba to odrzucić.

Widać wyraźny spadek w memteście i goldmemory po wyjęciu kosci.

Ale nie widać wzrostu przy zaciesnieniu timingów. Spi nie specjalnie zareagował na wyjęcie kości.

Podejrzewam, że reszta timingów została na auto i zmieniła się wraz z ustawieniem na 4 4 4 12.

Ustawić na sztywno (42 i 12-tki np) i sprawdzić jeszcze raz.

Wstępnie - dual jest a sandra i everest nie czytają poprawnie płyty ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

3. Reklamować płytę czy nie?

Dual działa, widać to na podstawie wyników GoldMemory czyli

reklamacja nie za bardzo ma podstawy.

Jest jeszcze jeden element który może wpływać na zachowanie

płyty w systemie operacyjnym. Konkretniej sterowniki do płyty

bo niewłaściwe sterowniki mogą coś nabroić w obsłudze RAM

przez chipset po wejściu do systemu operacyjnego.

Sprawdził bym jak to działa bez sterowników płyty i ze sterownikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dual działa, widać to na podstawie wyników GoldMemory czyli

reklamacja nie za bardzo ma podstawy.

Jest jeszcze jeden element który może wpływać na zachowanie

płyty w systemie operacyjnym. Konkretniej sterowniki do płyty

bo niewłaściwe sterowniki mogą coś nabroić w obsłudze RAM

przez chipset po wejściu do systemu operacyjnego.

Sprawdził bym jak to działa bez sterowników płyty i ze sterownikami.

Testowałem pod Everestem na świeżej instalce windowsa, bez sterowników. To samo. Potem z najnowszymi sterownikami ze strony intela. Dalej to samo.

Sprawdziłem właśnie w rankingach Chipa wyniki różnych pamięci i najgorsze mają Memory Suite pod 6000 p. a u mnie sami widzicie jaka bieda..

Nie macie wrażenia że moje wyniki podejrzanie ładnie pasują do prędkości pamięci DDR2 400 (PC2-3200)? :|

UPDATE:

Przetestowałem pamięci na Evereście Ultimate 3.50. Read ~5350 MB/s, write ~4200 MB/s, copy ~4600 MB/s. Czyli mało..

Edytowane przez Maf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Nie macie wrażenia że moje wyniki podejrzanie ładnie pasują do prędkości pamięci DDR2 400 (PC2-3200)? :|

Zwiększenie FSB zmieni wyniki benchmarków ale najważniejsze jest

jak działają programy które wykorzystujesz a nie jakiś zwalony Everest lub Sandra.

Poczytaj jak zrobić OC przykładowo do 333*10 lub 12.5* 266 a nawet tylko 266*10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiększenie FSB zmieni wyniki benchmarków ale najważniejsze jest

jak działają programy które wykorzystujesz a nie jakiś zwalony Everest lub Sandra.

Poczytaj jak zrobić OC przykładowo do 333*10 lub 12.5* 266 a nawet tylko 266*10.

Rozumiem do czego zmierzasz. Mi raczej chodzi o to, że chcę, aby sprzęt który właśnie kupiłem był w 100% sprawny, szczególnie że jeszcze przez parę dni mam czas na szybką wymianę. Podkręcanie swoją drogą, a póki co chciałbym, żeby to działało jak należy na standardowych ustawieniach. A niestety wygląda na to, że nie chce działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem do czego zmierzasz. Mi raczej chodzi o to, że chcę, aby sprzęt który właśnie kupiłem był w 100% sprawny, szczególnie że jeszcze przez parę dni mam czas na szybką wymianę. Podkręcanie swoją drogą, a póki co chciałbym, żeby to działało jak należy na standardowych ustawieniach. A niestety wygląda na to, że nie chce działać.

Po to aby porównać wyniki pamięci w benchmarkach

czy wszystko jest OK na standardowych ustawieniach musisz porównywać

te wyniki z uzyskanymi w innym komputerze przy tym samym FSB i tym samym CPU

a nawet chipset płyty zmieni nieco wyniki.

Jeśli nie chcesz robić mocniejszego OC to do testów ustaw CPU 266*10 lub 266*9.5.

Jak to zrobić musisz poczytać przykładowo tu ktoś niedoświadczony miał z tym problem

w podobnej konfiguracji:

http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-...Oc-t281938.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam płytki na goldmemory, mój hirens się gdzieś zaplątał. Nie mam też fdd, a pcmark nie wyświetla mi wyniku. Mam memtest 86 na płytce ale nie mogłem sie dogrzebać tam do żadnego testu wydajności. Również jestem zdania, że musisz kogoś z p31 a przynajmniej z e5200 i 2x2gb namówić na porównanie - cielak to jednak znacznie słabszy procek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maf właśnie przeczytałem PW od ciebie pozwól że odpowiem na forum.

Moja płyta jest w rewizji 1.0. Sterowniki do niej zainstalowałem z cd która była w zestawie, wersja płyty cd ze sterowniami to 1.12. natomiast same sterowniki są w wersji 8.3.1.1011.

Wydaje mi się że nie ma się czym przejmować, zarówno u mnie u ciebie i u kolegi q8ic wyniki w Evere-ście są zbliżone, to tylko syntetyczny test. W moim przypadku stwierdzam że komputer działa jak najbardziej poprawnie i stabilnie. Wydajnościowo też jest wszystko w porządku.

Edytowane przez Daniel007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że nie ma się czym przejmować, zarówno u mnie u ciebie i u kolegi q8ic wyniki w Evere-ście są zbliżone, to tylko syntetyczny test. W moim przypadku stwierdzam że komputer działa jak najbardziej poprawnie i stabilnie. Wydajnościowo też jest wszystko w porządku.

Dokładnie, szczególnie że zacząłem powoli kręcić i wszystko ładnie działa ;) Także płytka zostaje u mnie. Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maf Jaki Bios masz teraz wgrany, ja bym spróbował na najnowszym do Twojej płyty. Pozostaje jeszcze sprawdzić czy Dual działa na obojetnie jakich 2x1GB. Stawiam na brak pełnej obsługi pamięci przez płytę. Ja pierwsze co bym zrobił to wgrał najnowszy BIOS i sprawdził jesli nie pomoże to pierwszy (najstarszy Bios do płyty) , później przetestował Dual na 2x1GB. Pozostaje jeszcze kwestia tego że Everest nie obsługuje Twojej płyty głównej lub pamięci ale watpię.

na zwykłych P31/P35 everest pokazuje dobrze wszystkie wyniki w Dualu na 2x1GB

Memory copy 0MB to norma i nie ma się co tym przejmować-ten typ tak ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi