TheDed Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Chcialbym zbudowac zasilacz awaryjny, ktory utrzyma osprzet pieca weglowego (3 pompy grundfos i wiatrak) o sumarycznej mocy 300W. Chcialbym aby ups utrzymal ten sprzet przez godzine uruchomiony. Nie zalezy mi ani na wygladzie ani na rozmiarach. Zastanawialem sie nad kupnem starego UPSa i zamontowaniem duzego aku od ciagnika (jakis tani olowiowy). Czy to zda egzamin? Aku ma 24 v, ale czy ups da rade naladowac taki duzy akumulator? Jakie moge napotkac problemy? Na co zwrocic uwage zarowno przy wyborze upsa jak i aku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karaczan Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 (edytowane) zalezy od ups'a. wiekszosc jest na akumulatory 12v a nie 24v w kazdym razie sam mam do ups'a podpiety akumulator, tyle ze 12v samochodowy, chyba 74Ah ;) 45min mi sprzet podtrzymuje, dluzej nie testowalem. i watpie by wbudowany w ups uklad ladowania wyrobil przy ladowaniu akku jak bedzie wyczerpany po podtrzymywaniu dlugim. dlatego po takiej zabawie laduje go prostownikiem samochodowym ps. i elektronika upsa musi byc lekko chlodzona wtedy, moja sie nagrzewa po dluzszej pracy Edytowane 22 Listopada 2008 przez Karaczan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 jakie tam napięcia potrzebujesz może lepiej kopić zasilacz buforowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Takie rozwiazanie jak Twoje @Karaczan by mi pasowalo, dobrze ze wspominasz o chlodzeniu elektroniki, bo w pomieszczeniu gdzie jest piec to moglby byc z tym troche wiekszy problem. Napisz jeszcze jakiego masz upsa. Mysle ze gdybym kupil na allegro jakiegos 1000va ze zuzytymi aku i podlaczyl tani aku od jakiegos diesla (wieksza pojemnosc) to zdaloby egzamin. Cena tez wydaje sie calkiem przystepna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DREDD Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Musisz kupic UPS, ktory z duza dokladnoscia odtwarza sinusoide na wyjsciu. Duzo ups'ow daje na wyjsciu przebieg zblizony do prostokatnego, zasilaczowi w pececie nie robi to roznicy, ale silniki pomp i wentylatora rusza tylko przy pradzie o ksztalcie sinusoidy. Powodzenia!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Nie trzeba kupować upsa z sinusem na wyjściu - wystarczy szeregowo z silnikiem podłączyć dławik. W najprostszym wykonaniu może to być np. 1/2x cewka zapłonowa (uzwojenie pierwotne) lub trafo (uzwojenie wtórne/kombinacja uzwojeń) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...