SebaSonido Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 (edytowane) Witam, Zakupiłem do tej piry te oto podzespoły do chłodzenia wodnego: - pompka Laing DDC 1RT - chłodnica Black Ice GT Stealth LITE 360 - top na Laing EK - rezik Swiftech MCRes - wąż Feser Tube - 10/13 Blue UV - 2 metry - coolant Feser One 1L UV Blue Pozostało jeszcze zamówić blok na CPU - D-Tek FuZion od Maniakalnego, złączki 10/13 i można zalewać. Budę posiadam tak jak widać w sigu - NZXT Apollo. Tu można obejrzeć ją "w orginale" http://pclab.pl/art23476-2.html Na chwilę obecną jej wnętrze wygląda mniej więcej tak: Planuję to rozmieścić mniej więcej w ten sposób: -chłodnica z tyłu budy, bo w środku na bank nie wejdzie, którą umieszczę na atrapę starego wentyla Arctic Cooling 12L -pompka, tu nie mam pojęcia gdzie najlepiej ją umiejscowić -rez po lewej stronie z brzegu budy patrząc z boku budy, jednak nie wiem jak przymocować ten rez, bo mocowanie ma nieco "dziwne", jakieś rady? Póki co wrzucę na chłodnice wentyle, które mam obecnie w budzie, jednak za jakiś czas planuję kupić jakieś nowe i tu myślałem nad: Scythe Slip Stream 120mm 800 rpm albo AC 12L , ew. Zephyr 120 Chyba, że macie inne propozycje w przystępnej cenie. W przyszłości LC planuję uzupełnić o blok na GPU oraz NB, bo narazie trzeba się odbić z kasy ;) Z grubsza to chyba tyle, reszta wyjdzie w trakcie montowania układu. Prosiłbym o wszelkie rady co i jak najlepiej rozmieścić i jak po kolei montować, gdyż nigdy tego nie robiłem, a nie chcąc nic zepsuć nie chcę dokładać sobie podwójnej roboty jak coś pójdzie nie tak i nie montować całości od nowa. Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie! ;) edit: 27X08r. 20:40 Widzę, że nikt się nie kwapił odpowiedzieć, a szkoda, bo myślałem ze gdzie jak gdzie ale na PPC są spece i nieco podpowiedzą chcącym wdrążyć się w stworzenie WC. Może chociaż pomożecie w tej kwestii: Myślałem nad takimi kołkami jako dystansami między chłodnicą a budą? http://allegro.pl/item489921442_kolki_mont..._f_1_fv_gw.html Jak już wszystko będzie zamontowane to wlać coolant na sucho czy przy włączonej pompce, bo podobno bez płynu może się zepsuć. Edytowane 27 Listopada 2008 przez SebaSonido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaSonido Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Tyle udało mi się złożyć. Mam nadzieję, że teraz może ktoś z "bardziej obcykanych" w materii WC coś cennego mi doradzi. Niestety było kilka wycieków i teraz czekam na resztę stuffu, by wszystko od nowa złożyć. Na dniach zamówię O-Tanka 170, mcw30 i 1m węża, bo źle podpiąłem wąż do CPU i konieczna będzie jego zmiana z In do Out. Rez chcę zamontować w miejsce 12cm wentyla na tylnej ściance, a pod nim pompkę. Zastanawiam się tekże nad jakimś fullcoverem na grafę (sygna), bo obecnie mam mcw50. Do wyboru ek-79sli albo danger den nv-78. Brać któryś z nich czy lepiej dokupić radiatory na pamięć i sekcję zasilania, bo obecne które mam są za małe. Do tego fabryczna taśma czy klej termoprzewodzący Zalmana? Wszelkie rady odnośnie kolejności połączenia albo rozmieszczenia mile widziane. Edytowane 15 Grudnia 2008 przez SebaSonido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 No to ja Ci napisze jak mi to wygląda: -in, out koniecznie do zmiany w d-teku bo tak to on niewiele schłodzi -cybanty na choinkach wygladaja kiepsko dla mnie -chyba niepotrzebnie pociachałes wąż na ten wzór bo jak zmienisz np polożenie reza to układ węży się zmieni -co do kleju termo to lepiej nie bo może złapać na amen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Reza bym umiescil w miajscu na zatoki na napedy =] -cybanty na choinkach wygladaja kiepsko dla mnie zgodzam sie =] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaSonido Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Dzieki ;) Co do węża to zamówię dodatkowy metr - powinno wystarczyć na małe korekty. Zaciski rzeczywiście średnie z wyglądu, ale pomyślę od razu przy zamówieniu nad szybko złączkami skręcanymi. Takie mogą być? http://www.cooling.pl/szybkozlaczka-skreca...ukt,550645.html I najważniejsze czy na 100% nie popuszczą, bo wiem z doświadczenia, że wycieki to nie przyjemnego. Cyjanoakrylowy też miał złapać :P ale gładko się odkleiło. Co odnośnie tego bloku na GPU, warto się bawić w FullCover czy zostawić tego mcw50 i dokupić radiatorki i przykleić je np. na 3m? @Vdrop Reza zmienię na O-tank 170, więc najlepszym dla niego miejscem będzie chyba lewa tylna ścianka i łatwe mocowanie na opaski w dziury po wentylu. Edytowane 15 Grudnia 2008 przez SebaSonido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Złączki jak złączki, mogą być, jak dobrze zakręcisz to nie puszczą napewno. Co do bloku na GPU to bardziej uniwersalnie jest zostać przy tym MCW, full jest fajny ale niekoniecznie pasuje na nową kartę w przyszłości, jak masz w planach jakiś nawiew to spoko wystarczą radiatorki na pamięci i sekcje zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozwad Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 U siebie tez mam na gtx'ie tylko blok na gpu, a na ramach i sekcji zasilania radiatorki, i ku mojemu zdziwieniu świetnie się sprawuje! Tyle ze ja nie miałem wyboru pomiędzy full coverem a tym, bo radiatorki przykleiłem właśnie na klej termoprzewodzący, co było największą pomyłką, więc nie polecam takich operacji :P Owszem dobrze oddaje ciepło, ale jest to ze tak powiem na amen :) Co do tych złączek to plecam, jezeli nie zależy ci na wyglądzie zbytnio to bardzo dobry wybór, poza tym niewyglądają tak źle... no i pasują i na tygona 9,5/12,7 jak i na feser tube. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaSonido Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Możecie mi polecić jakieś radiatory na grafę, bo nic na allegro nie ma pod wymiar, wszystko za małe :| pamięci mają 11x18mm. Wyjmował może ktoś złączki (te firmowe) z mcw50? Bo za cholerę wyjść nie chcą i wogóle bym je chciał wymienić na skręcane. Co do MCW30, to może ktoś ma potwierdzone info, że wejdą na moją płytę bez żadnych przeszkód? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...