Skocz do zawartości
Nick126

Nie Ostre Zdjęcia, Czemu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem Fujitsu A920, niestety niezbyt szczęśliwym.

Dlaczego aparat wykonuje mi nie ostre zdjęcia? Nawet przy włączonym trybie "Antyrozmazanie - zapobiega zrobieniu zdjęcia poruszonego" zdjęcia wychodzą nie ostre - poruszone. Raz zdarzy się, że zdjęcie jest bardzo dobre, a za drugim razem rozmazane. Zdjęcia są robione normalnie, stojąc, bez statywu. I tak z 40 zdjęć, dobrych mam około 20...

Mogę zaprezentować zdjęcia, jeżeli to by pomogło. Liczę na waszą pomoc ;) Aparat jest nowy i mnie to niepokoi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszej fotce było dość ciemno dlatego aparat użył długiego czasu migawki, przez co wyszło takie poruszenie, w ciemnych warunkach niestety tak to zostaje.

Druga fotka mi się nie otiwera

A na trzecież to aparat źle dobrał AF, musisz w takiej sytuacji jeszcze raz zrobić foto. Pamiętaj że najpierw przytrzymujesz spust "do połowy" aż aparat nastawi ostrość a potem dociskasz (instrukcja może być przydatna) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 zdjęcia robiłem i żadne nie wyszło dobrze ;/ Każde poruszone...

To nie jest tak, że tylko niekiedy się zdarzają takie zdjęcia, to jest częsta sytuacja.

Gdy robię w domu, tylko tak dla sprawdzenia - wszystko działa jak należy, a gdy potrzebuję zrobić zdjęcie /tak jak fotka 3/ to mogę pstrykać i pstrykać i kupa z tego wychodzi %-)

Edytowane przez Nick126

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga fota działa, niedosyć że lampa wystrzeliła, to jeszcze czas 1/60 i F 3.2, okey, czas mały ale przy lampie powinno być okey. Iso 400, tym bardziej. A tu faktycznie kiepsko. Jak dla mnie ewidentny problem z AF. Instrukcja do ręki i sprawdź czy czasem nie masz załączonego manualnego ustawienia ostrości. To by tłumaczyło brak ostrzenia (2 i 3 fota). Ale na pierwszej to zwykłe poruszenie, za krótki czas 1/4 i brak lampy, nawet iso 800 tego nie uratowało, więc proponuję przestać focić na auto i zapoznać się z podstawami foto, 4-5pojęć które Ci na teraz wystarczą.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedosyć że lampa wystrzeliła, to jeszcze czas 1/60 i F 3.2,

Jakto "niedosyć ... to jeszcze" ? 1/60 dla lampy przy F3.2 to uważam, że wartość wręcz standardowa i ciężko to poruszyć. 90% aparacików kompaktów robi zdjęcia z flashem właśnie z taką synchronizacją. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to masz cos z aparatem nie teges, drugie zdjecie jest z lampa, trzeba byc magikiem aby poruszyc takie zdjecie, albo miec z[ciach!]y aparat

trzecie zdjecie nie jest poruszone, to jest totalny brak ostrosci

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to masz cos z aparatem nie teges, drugie zdjecie jest z lampa, trzeba byc magikiem aby poruszyc takie zdjecie, albo miec z[ciach!]y aparat

trzecie zdjecie nie jest poruszone, to jest totalny brak ostrosci

Drugie też nie jest poruszone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób fotki za dnia przy dobrym świetle to wtedy będzie można powiedzieć co jest :wink: Te fotki co zapodałeś zrobione są przy marnym świetle i jak nie bardzo orientujesz się jak zrobić fotkę przy takim świetle tylko wciskach "na chama" spust migawki to nawet najlepszy kompakt może mieć kłopoty :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dziwne panowie dywagacje popadacie.. bardzo dziwne o tyle że mając zwykłego NIkon coolpix 3.2Mpix nie udało mi się NIGDY zrobić nieostrej fotki nawet jakbym się postarał... wg mnie ten aparat jest uszkodzony albo bardzo marny...teoria owsze mnie zaszkodzi ale po to są ustawienia auto by działały własnie lekko łatwo i wielce poprawnie bez bajerów... nie wiem jak można poruszyć zdjecie w zaciemnieniu na AUTO z FLASHEM taki patent jest mi przy kompaktach obcy jak afroamerykanie ;) moze to kwestia jakiegoś fatalnego firmware do tego aparatu, stawiam ze jest coś rozregulowane z AF i obiektywem moze ci upadł albo stuknąłeś w coś kiedyś to się zdarza.. szczególnie że piszesz ze takie kiepskie zdjecia to prawie ze standard i połowa z robionych jest do bani... gupią nokią n73 cięzko spartolić ostrość na auto nawet...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dnia wychodzą lepiej. Główne zdjęcia, które robiłem to wieczorem. Z tymi za dnia nie ma raczej takich problemów (raczej, bo pewności nie mam).

Pstrykając po ciemku próbowałem różnych trybów i z marnym efektem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jest to problem z łapaniem ostrości w ciemnych pomieszczeniach/nocy.

Czy Ty przypadkiem nie zasłaniasz palcem tej części aparatu?

Dołączona grafika

O ile się nie mylę (nie znam konstrukcji tego aparatu) to jest to taka lampka która świeci na zielono (zapomniałem nazwy) uruchamiająca się w momencie łapania ostrości przez aparat. O ile w dzień nie jest potrzebna o tyle w nocy bez niej aparat może się gubić.

Edytowane przez apo5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadam to glupie pytanie, ale: jestes pewien, ze iso nie jest wywalone w kosmos?

Nie wiem jak on, ale ja jestem tego pewien.

Gemmy -> Musisz używać wartości ISO niższych niż 800, raczej 400 to maks. Polecam także trochę programowych odszumiaczek, np. NeatImage powinien być dla Ciebie zbawieniem. :) 

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi