Skocz do zawartości
nightmare4

Pytanie O Różnice Pomiędzy Zestawami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuję kupno nowego komputera, na nowy sprzęt mam do wydania 2500 - 3000 zł (ostatnia cena z monitorem).

Zestaw mogę kupić tylko na raty... (jedyny warunek xD)

Poszperałem więc w tematach, które tutaj znalazłem, zwłaszcza odnosząc się do tematu Miguela z zestawami na listopad 2008 i troszeczkę jestem skołowany.

Na allegro znalazłem zestaw :

http://allegro.pl/item489247499_power_core...ghyper_500.html

i

http://allegro.pl/item489259395_behemot_2x..._500gb_krk.html

Obydwa patrząc na opinie zamieszczone na tym forum, mają dobre statystyki... (ten drugi ma lepszą [chyba?] grafę od tego pierwszego, ale za to mniej ramu... i ten ram innej firmy, różnią się prockiem E8400/E8500)

Porównując do zestawów na listopad, różnią się one wiele od siebie, ale te z allegro wydają mi się mieć lepsze statystyki... (rozumiem że to spowodowane jest m.in. tym że listopad dobiega końca, ceny się pozmieniały itd.)

Druga sprawa - procesor.

W tych zestawach jest E8500 i E8400, natomiast w zestawach @Miguel'a - Xeon'y.

Pytanie zasadnicze:

Czy jeśli mam kupować komputer, opłaca mi się brać któryś z zestawów, które tutaj wymieniłem (allegro), czy poczekać na zestawy Miguel'a na grudzień i wybrać coś stamtąd... ?

Pytanie, czy też te zestawy na grudzień w tym przedziale cenowym będą się wiele różniły od tych dostępnych teraz na allegro, a które tutaj wymieniłem ?

Dużo pytań, ale myślę że jak dostanę na nie odpowiedź na pewno mnie oświeci :P i będę wiedział jakiego wyboru dokonać.

Pozdrawiam serdecznie!

PS. znalazłem jeszcze coś takiego :

http://allegro.pl/item485163018_to_jest_to...hyper_500g.html

Edytowane przez nightmare4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie zasadnicze:

Czy jeśli mam kupować komputer, opłaca mi się brać któryś z zestawów, które tutaj wymieniłem (allegro), czy poczekać na zestawy Miguel'a na grudzień i wybrać coś stamtąd... ?

Witaj ;)

Odpowiedź na "pytanie zasadnicze": ;)

Generalnie wszystkie zestawy które podałeś są OK z przewagą dla 1 i 2. Trzeciego osobiście nie brałbym ze względu na kartę ( seria 4000 Radków jak najbardziej, ale jak Palit to lepiej byłoby brać wersję Sonic ). Zestaw 1 i 2 wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Pytanie, czy też te zestawy na grudzień w tym przedziale cenowym będą się wiele różniły od tych dostępnych teraz na allegro, a które tutaj wymieniłem ?

Powiem tak: osobiście myślę, że różnic nie będzie a może wzrosnąć jeszcze tylko trochę cena bo idą święta.

Brałbym zestaw 1. Wprawdzie Gainward to też Palit ( Palit go kupił ) ale model GoldenSample ma naprawdę dobre chłodzonko.

Edytowane przez vippiotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@vippiotrek mówi że ceny pójdą w górę (święta), więc nie wiem czy to czekanie będzie się opłacało...

A tutaj dla tych zestawów można wymieniać podzespoły...

Czyli gdybym się uparł, to piszę do firmy i mi wymieniają kartę na tą HD4870.

A tak poza tym jeśli brać pod uwagę zestaw nr. 1 - nic dodać, nic ująć ? ( a raczej wymienić :P )

Pozdrawiam!

PS. A co z monitorkiem, co byście polecili ?

Edytowane przez nightmare4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z podanych zestawów to 1 i 2 , z przewagą opcji 1 .

4 GB vs. 3 GB - ja bym brał 4 GB .

E8400 podkręcić do zegarów E8500 to nie żaden problem , a i 2 moduły ram zamiast 3 lepsze będą do OC .

9800GTX+ i HD4850 są porównywalne wydajnościowo .

Co do Xeonów , to procki przeznaczone do serwerów , ale nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić je do domowego kompa .

Z reguły mają lepsze OC ( są w końcu robione z lepszych jakościowo wafli krzemu ) i czasami niższe vcore def. ( te Xeony akurat mają takie same Vcore jak E8xxx ) .

A najlepiej zrobisz czekając na zestawy grudniowe od Miguela .

I ludzie mają rację , jak się dobrze rozejrzysz to w tej cenie masz kompa z HDD 640 GB i HD4870 z niereferencyjnym chłodzeniem , do tego wspomniany Xeon .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to w takim razie czekam niecierpliwie na zestawy Miguela.

A to już tak z czystej ciekawości... w tej cenie (2600) w zestawach na grudzień... czego się można spodziewać... ? :P

Taki sam zestaw, ze zmienioną grafą na HD4870, dyskaczem 640gb i Xeon ?

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi