nightmare4 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Witam! Planuję kupno nowego komputera, na nowy sprzęt mam do wydania 2500 - 3000 zł (ostatnia cena z monitorem). Zestaw mogę kupić tylko na raty... (jedyny warunek xD) Poszperałem więc w tematach, które tutaj znalazłem, zwłaszcza odnosząc się do tematu Miguela z zestawami na listopad 2008 i troszeczkę jestem skołowany. Na allegro znalazłem zestaw : http://allegro.pl/item489247499_power_core...ghyper_500.html i http://allegro.pl/item489259395_behemot_2x..._500gb_krk.html Obydwa patrząc na opinie zamieszczone na tym forum, mają dobre statystyki... (ten drugi ma lepszą [chyba?] grafę od tego pierwszego, ale za to mniej ramu... i ten ram innej firmy, różnią się prockiem E8400/E8500) Porównując do zestawów na listopad, różnią się one wiele od siebie, ale te z allegro wydają mi się mieć lepsze statystyki... (rozumiem że to spowodowane jest m.in. tym że listopad dobiega końca, ceny się pozmieniały itd.) Druga sprawa - procesor. W tych zestawach jest E8500 i E8400, natomiast w zestawach @Miguel'a - Xeon'y. Pytanie zasadnicze: Czy jeśli mam kupować komputer, opłaca mi się brać któryś z zestawów, które tutaj wymieniłem (allegro), czy poczekać na zestawy Miguel'a na grudzień i wybrać coś stamtąd... ? Pytanie, czy też te zestawy na grudzień w tym przedziale cenowym będą się wiele różniły od tych dostępnych teraz na allegro, a które tutaj wymieniłem ? Dużo pytań, ale myślę że jak dostanę na nie odpowiedź na pewno mnie oświeci :P i będę wiedział jakiego wyboru dokonać. Pozdrawiam serdecznie! PS. znalazłem jeszcze coś takiego : http://allegro.pl/item485163018_to_jest_to...hyper_500g.html Edytowane 23 Listopada 2008 przez nightmare4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Pytanie zasadnicze: Czy jeśli mam kupować komputer, opłaca mi się brać któryś z zestawów, które tutaj wymieniłem (allegro), czy poczekać na zestawy Miguel'a na grudzień i wybrać coś stamtąd... ? Witaj ;) Odpowiedź na "pytanie zasadnicze": ;) Generalnie wszystkie zestawy które podałeś są OK z przewagą dla 1 i 2. Trzeciego osobiście nie brałbym ze względu na kartę ( seria 4000 Radków jak najbardziej, ale jak Palit to lepiej byłoby brać wersję Sonic ). Zestaw 1 i 2 wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Pytanie, czy też te zestawy na grudzień w tym przedziale cenowym będą się wiele różniły od tych dostępnych teraz na allegro, a które tutaj wymieniłem ?Powiem tak: osobiście myślę, że różnic nie będzie a może wzrosnąć jeszcze tylko trochę cena bo idą święta. Brałbym zestaw 1. Wprawdzie Gainward to też Palit ( Palit go kupił ) ale model GoldenSample ma naprawdę dobre chłodzonko. Edytowane 23 Listopada 2008 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Poczekaj tydzień na zestawy na Grudzień. Tutaj masz HD4850, a w tej cenie da się złożyć z HD4870, więc tamte z zestawy z Allegro po prostu się nie opłacają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightmare4 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) @vippiotrek mówi że ceny pójdą w górę (święta), więc nie wiem czy to czekanie będzie się opłacało... A tutaj dla tych zestawów można wymieniać podzespoły... Czyli gdybym się uparł, to piszę do firmy i mi wymieniają kartę na tą HD4870. A tak poza tym jeśli brać pod uwagę zestaw nr. 1 - nic dodać, nic ująć ? ( a raczej wymienić :P ) Pozdrawiam! PS. A co z monitorkiem, co byście polecili ? Edytowane 23 Listopada 2008 przez nightmare4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Taa... Zmieniają kartę, ale za dopłatą! Normalnie, to bez dopłaty dałoby się z HD4870.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Z podanych zestawów to 1 i 2 , z przewagą opcji 1 . 4 GB vs. 3 GB - ja bym brał 4 GB . E8400 podkręcić do zegarów E8500 to nie żaden problem , a i 2 moduły ram zamiast 3 lepsze będą do OC . 9800GTX+ i HD4850 są porównywalne wydajnościowo . Co do Xeonów , to procki przeznaczone do serwerów , ale nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić je do domowego kompa . Z reguły mają lepsze OC ( są w końcu robione z lepszych jakościowo wafli krzemu ) i czasami niższe vcore def. ( te Xeony akurat mają takie same Vcore jak E8xxx ) . A najlepiej zrobisz czekając na zestawy grudniowe od Miguela . I ludzie mają rację , jak się dobrze rozejrzysz to w tej cenie masz kompa z HDD 640 GB i HD4870 z niereferencyjnym chłodzeniem , do tego wspomniany Xeon . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Nie wiem, czy ktoś zauważył mojego poprzedniego posta, ale powtórzę - w tej cenie można mieć normalnie zestaw z HD4870.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightmare4 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Ok, to w takim razie czekam niecierpliwie na zestawy Miguela. A to już tak z czystej ciekawości... w tej cenie (2600) w zestawach na grudzień... czego się można spodziewać... ? :P Taki sam zestaw, ze zmienioną grafą na HD4870, dyskaczem 640gb i Xeon ? Pozdrawiam ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Po prostu zaczekaj - wtedy zobaczysz jak to będzie wyglądało. Ceny przez ten tydzień mogą się przecież zmienić. Czy Xeon - jeżeli różnica między nim, a E8400 będzie duża, to dam E8400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...