Skocz do zawartości
berdej

Diody zenera i zmniejszanie napięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem, że do zmniejszenia napięcia można użyć diód zenera.

Rozumiem, że dioda zenera (krzemowa) ma spadek napęcia ok. 0,6V. Wobec tego Jeżeli chcę zmniejszyć napięcie z 12V na 8V to takich diód muszę połączyć szeregowo z siedem.

A czy nie można łączyć zwykłych diód? Przecież one mają taki sam spadek napięcia.

Pod jakim względem taki zestaw połączonych diód jest lepszy od rezystora?

Domyślam się, że nie wydziela się tyle ciepła co przy rezystorze. Ale czy jest jeszcze jakaś inna przewaga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie tak..

dioda zenera obcina tyle napięcia ile ma podane przez producenta..

więc jeśli na przykład kupisz diode 4,7 V to obetnie dokładnie 4,7 Voltas..

czyli np 12-4,7 bedziesz jakieś 7,3

musisz tylko pamiętać że to napięcie sie musi gdzieś wytracić więc najlepiej kupić diode około 2,3 Wata.. na wiatrak z tego co kiedys liczylem powinno wystarczyć

diody są rózne.. nei tlyko 0,6 albo 4,7 ale tez co do 0,1 V nie znajdziesz..

aha.. no i oczywiście musisz taką diodę wpiąć ZAPOROWO... prawdopodobnie będzie taki czarny paseczek na niej.. ten paseczek powinien być skierowany w stronę źródła zasilania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Myślałem, że dioda do momentu osiągnięcia napięcia zaporowego (zenera) nie przewodzi, a po jego przekroczeniu staje się zwykłym przewodnikiem (z minimalnym spadkiem napięcia). Ale jak widać myliłem się.

Czyli będę miał taki spadek napięcia po podłączeniu zaporowo, jak wartość napięcia zenera. Tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Myślałem, że dioda do momentu osiągnięcia napięcia zaporowego (zenera) nie przewodzi, a po jego przekroczeniu staje się zwykłym przewodnikiem (z minimalnym spadkiem napięcia). Ale jak widać myliłem się.

Czyli będę miał taki spadek napięcia po podłączeniu zaporowo, jak wartość napięcia zenera. Tak?

i nie myliles sie - nie przewodzi "w druga strone" czyli zaporowo dokad nie przekroczysz napiecia zenera, ale jak podlaczysz taka zenerke jak zwykla diode czyli w kierunku przewodzenia to osagniesz spadek okolo 0.7V na 1 diodzie

czyli skoro chciales osiagnac 8V z 12V to kupujesz zenerke 3V9 i podpinasz zaporowo a zreszta wszystko jest w FAQ'u http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=8063

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można ograniczać napięcie także zwykłymi diodami prostowniczymi (np. 1N4007), jednak trzeba użyć kilku połączonych szeregowo w kierunku przewodzenia. Przykładowo 4 diody dają spadek napięcia około 3V (0,75V na każdej diodzie). A jak ma być płynna regulacja, to proponuję prosty układzik z 3 elementami:

Dołączona grafika

Układ ten zapewnia płynną regulację napięcia zasilającego cooler w zakresie od około 4V do 11,3V. Tranzystor T1 powinien mieć betę >100, zaleca się przykręcenie go do małego radiatorka (np. do kawałka blaszki aluminiowej 2x3 cm). POT1 jest potencjometrem montażowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...