Logan Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Witam. Podkręciłem mojego Pentaka III z 1GHz do 1,2GHz przy czym dodatkowo OBNIŻYŁEM napięcie z 1.75 do 1.60. Procesor chodzi naprawdę stabilnie, a jego temperatura przy normalnej pracy w Windowsie wynosi 40 st (używam CPU Idle). Jednak przy maxymalnym i długotrwałym obciążeniu (test programem CPU Stability test) temperatura osiąga wartość 53 st. Czy to nie za dużo ? Czy to aby bezpiecznie ? CO o tym sądzicie ? Mam jeszcze pytanko: Jaka jest właściwie maxymalna temperatura dla PIII 1Ghz ? Nigdzie nie mogłem znaleźć danych producenta. AMD podaje specyfikacje na stronie WWW, a intel nie :-( Proszę o odpowedzi. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Larus Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Jednak przy maxymalnym i długotrwałym obciążeniu (test programem CPU Stability test) temperatura osiąga wartość 53 st. Czy to nie za dużo ? Czy to aby bezpiecznie ? CO o tym sądzicie ? Mam jeszcze pytanko: Jaka jest właściwie maxymalna temperatura dla PIII 1Ghz ? Nigdzie nie mogłem znaleźć danych producenta. AMD podaje specyfikacje na stronie WWW, a intel nie :-( Proszę o odpowedzi. Pozdrawiam No wiec uwazam, ze >50C na 1200 i 1.6V to jest duzo. Powinno byc max 45 moim zdaniem przy srednim chlodzeniu. Maxymalna temp. PIII to 65C i intel podaje te dane na swojej stronie ! PS. Jaka masz plyte i proca ? Na 100 czy 133 FSB ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logan Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Moja płyta to Abit BE6II v2.0 (najnowszy BIOS, jaki wyszedł), a procek standartowo chodzi na magistrali 100MHz (mnożnik x10) Podniosłem magistralkę na 120. Jak mówię śmika spoko, a pytam o temperaturę, bo chcę go jeszcze trochu podkrecić (o jakieś 50 MHz) Może spróbować jeszcze opuścić napięcie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Larus Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Moja płyta to Abit BE6II v2.0 (najnowszy BIOS, jaki wyszedł), a procek standartowo chodzi na magistrali 100MHz (mnożnik x10) Podniosłem magistralkę na 120. Jak mówię śmika spoko, a pytam o temperaturę, bo chcę go jeszcze trochu podkrecić (o jakieś 50 MHz) Może spróbować jeszcze opuścić napięcie ? Swietna plyta, dla takiego procka - jak pewnie widzisz w sigu, mam podobnego proca - to tez jest nominalnie 1000 MHz. Mysle, ze 1300 jest bardzo realne. Pytanie jakie masz chlodzenie, paste i czy obudowa otwarta czy zamknieta ? Co do napiecia jesli jest stabilny, to mozesz probowac jeszcze zmnejszyc - Rewelacyjny egzemplarz w ogole , ze na 1.6V tyle idzie - moj wymaga defaultowego 1.75 juz raczej >1200 ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 u mnie nie mam podniesionego napiecia a temp max to 38 a 40 to jak jest bardzo goraco w pokoju Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Witam. Podkręciłem mojego Pentaka III z 1GHz do 1,2GHz przy czym dodatkowo OBNIŻYŁEM napięcie z 1.75 do 1.60. Procesor chodzi naprawdę stabilnie, a jego temperatura przy normalnej pracy w Windowsie wynosi 40 st (używam CPU Idle). Jednak przy maxymalnym i długotrwałym obciążeniu (test programem CPU Stability test) temperatura osiąga wartość 53 st. Czy to nie za dużo ? Czy to aby bezpiecznie ? CO o tym sądzicie ? Mam jeszcze pytanko: Jaka jest właściwie maxymalna temperatura dla PIII 1Ghz ? Nigdzie nie mogłem znaleźć danych producenta. AMD podaje specyfikacje na stronie WWW, a intel nie :-( Proszę o odpowedzi. Pozdrawiam Musisz sie nauczyc buszowac po stronce Intela, tam jest wsio :):):) Masz PIII na FCPGA (bo piszesz, ze FSB100 i vcore 1,75V), wiec max temp podawana przez producenta to 75st C. http://processorfinder.intel.com/scripts/d...=ALL&CorSpd=ALL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popo Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Mysle ze nie powinno byc wiecej niz 45-48 st przy pelnym obciazeniu . Moze radiator zle przylega do rdzenia procka. Na twoim miejscu- bo widze ze trafil ci sie dobry egzemplarz , dobry cooler ,Vcore 1,90-1.95V i fsb 133mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Witam. Podkręciłem mojego Pentaka III z 1GHz do 1,2GHz przy czym dodatkowo OBNIŻYŁEM napięcie z 1.75 do 1.60. Procesor chodzi naprawdę stabilnie, a jego temperatura przy normalnej pracy w Windowsie wynosi 40 st (używam CPU Idle). Jednak przy maxymalnym i długotrwałym obciążeniu (test programem CPU Stability test) temperatura osiąga wartość 53 st. Czy to nie za dużo ? Czy to aby bezpiecznie ? CO o tym sądzicie ? Mam jeszcze pytanko: Jaka jest właściwie maxymalna temperatura dla PIII 1Ghz ? Nigdzie nie mogłem znaleźć danych producenta. AMD podaje specyfikacje na stronie WWW, a intel nie :-( Proszę o odpowedzi. Pozdrawiam W zasadzie, to nie jest aż tak źle, bo jeżeli masz standardowy cooler i jeszcze nie zmieniłeś pasty termo (zostawiłeś to czarne Intelowskie), to przy ostatnich upałach nie jest to dużym uchybieniem. Nie słuchaj gości, co mają płyty z chipsetem BX, bo oni mają czujnik temperatury proca obok gniazda, a nie tak jak ty zamontowany w procu. Więc jasne, że temperatury są niższe. Może wymień pastę termoprzewodzącą na taką z dodatkiem srebra, podszlifuj radiator i po założeniu sprawdź, czy dobrze przylega. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 no chyba mi nie powiesz ze ja mam czujnik temperatury na mojej płycie pod procesorem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 no chyba mi nie powiesz ze ja mam czujnik temperatury na mojej płycie pod procesorem Nie słyszałem, żeby płyty na BXach odczytywały temperaturę z czujnika zamontowanego w procu, ale mogę się mylić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Type_R Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 moj P3 500@700 potrafi sie zagrzac do 58 C (z Golden Orbem) max temperatura w specyfikacji Intela to 85 wiec sie nie przejmuje tymbardziej ze chodzi stabilnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...