Skocz do zawartości
Logan

Temperatura PII 1000@1200 MHz ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Podkręciłem mojego Pentaka III z 1GHz do 1,2GHz przy czym dodatkowo OBNIŻYŁEM napięcie z 1.75 do 1.60. Procesor chodzi naprawdę stabilnie, a jego temperatura przy normalnej pracy w Windowsie wynosi 40 st (używam CPU Idle). Jednak przy maxymalnym i długotrwałym obciążeniu (test programem CPU Stability test) temperatura osiąga wartość 53 st. Czy to nie za dużo ? Czy to aby bezpiecznie ? CO o tym sądzicie ?

Mam jeszcze pytanko: Jaka jest właściwie maxymalna temperatura dla PIII 1Ghz ? Nigdzie nie mogłem znaleźć danych producenta. AMD podaje specyfikacje na stronie WWW, a intel nie :-(

Proszę o odpowedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak przy maxymalnym i długotrwałym obciążeniu (test programem CPU Stability test) temperatura osiąga wartość 53 st. Czy to nie za dużo ? Czy to aby bezpiecznie ? CO o tym sądzicie ? 

Mam jeszcze pytanko: Jaka jest właściwie maxymalna temperatura dla PIII 1Ghz ? Nigdzie nie mogłem znaleźć danych producenta. AMD podaje specyfikacje na stronie WWW, a intel nie :-( 

Proszę o odpowedzi. 

Pozdrawiam

No wiec uwazam, ze >50C na 1200 i 1.6V to jest duzo. Powinno byc max 45 moim zdaniem przy srednim chlodzeniu.

Maxymalna temp. PIII to 65C i intel podaje te dane na swojej stronie !

PS. Jaka masz plyte i proca ? Na 100 czy 133 FSB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta to Abit BE6II v2.0 (najnowszy BIOS, jaki wyszedł), a procek standartowo chodzi na magistrali 100MHz (mnożnik x10) Podniosłem magistralkę na 120. Jak mówię śmika spoko, a pytam o temperaturę, bo chcę go jeszcze trochu podkrecić (o jakieś 50 MHz) Może spróbować jeszcze opuścić napięcie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta to Abit BE6II v2.0 (najnowszy BIOS, jaki wyszedł), a procek standartowo chodzi na magistrali 100MHz (mnożnik x10) Podniosłem magistralkę na 120. Jak mówię śmika spoko, a pytam o temperaturę, bo chcę go jeszcze trochu podkrecić (o jakieś 50 MHz) Może spróbować jeszcze opuścić napięcie ?

Swietna plyta, dla takiego procka - jak pewnie widzisz w sigu, mam podobnego proca - to tez jest nominalnie 1000 MHz. Mysle, ze 1300 jest bardzo realne. Pytanie jakie masz chlodzenie, paste i czy obudowa otwarta czy zamknieta ? Co do napiecia jesli jest stabilny, to mozesz probowac jeszcze zmnejszyc - Rewelacyjny egzemplarz w ogole , ze na 1.6V tyle idzie - moj wymaga defaultowego 1.75 juz raczej >1200 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Podkręciłem mojego Pentaka III z 1GHz do 1,2GHz przy czym dodatkowo OBNIŻYŁEM napięcie z 1.75 do 1.60. Procesor chodzi naprawdę stabilnie, a jego temperatura przy normalnej pracy w Windowsie wynosi 40 st (używam CPU Idle). Jednak przy maxymalnym i długotrwałym obciążeniu (test programem CPU Stability test) temperatura osiąga wartość 53 st. Czy to nie za dużo ? Czy to aby bezpiecznie ? CO o tym sądzicie ?  

Proszę o odpowedzi.  

Pozdrawiam

Musisz sie nauczyc buszowac po stronce Intela, tam jest wsio :):):)

Masz PIII na FCPGA (bo piszesz, ze FSB100 i vcore 1,75V), wiec max temp podawana przez producenta to 75st C.

http://processorfinder.intel.com/scripts/d...=ALL&CorSpd=ALL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze nie powinno byc wiecej niz 45-48 st przy pelnym obciazeniu . Moze radiator zle przylega do rdzenia procka. Na twoim miejscu- bo widze ze trafil ci sie dobry egzemplarz , dobry cooler ,Vcore 1,90-1.95V i fsb 133mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o odpowedzi.  

Pozdrawiam

W zasadzie, to nie jest aż tak źle, bo jeżeli masz standardowy cooler i jeszcze nie zmieniłeś pasty termo (zostawiłeś to czarne Intelowskie), to przy ostatnich upałach nie jest to dużym uchybieniem.

Nie słuchaj gości, co mają płyty z chipsetem BX, bo oni mają czujnik temperatury proca obok gniazda, a nie tak jak ty zamontowany w procu.

Więc jasne, że temperatury są niższe.

Może wymień pastę termoprzewodzącą na taką z dodatkiem srebra, podszlifuj radiator i po założeniu sprawdź, czy dobrze przylega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...