Skocz do zawartości
pajacyk

Millor-pytanie o Solteka

Rekomendowane odpowiedzi

W jednym z watków napisałeś że możesz robić za eksperta od SOlteków, więc powiedz mi jakie dzielniki obsługuje DRV2, jakiego biosu używasz i jeszcze jakie są twoje ustawienia w biosie( nie odsyłaj mnie do stron o Biosach bo tam za wiele nie ma - sprawdzałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno 1/4 mój duron nie chce ciśnąć powyżej 155mhz poże pamięci noname go ograniczają

używam biosu 4.1 rozwiązuje problemy powyżej 150mhz

płyta jest zawsze stabilna i nieźle kręci

co do ustawień jestem w domu tylko na wekend

ale zawsze najmiejsze timemingi dawałem jak miałem dobre pamięci i 133mhz pamięć

dotego w ustawieniu proca właczałem coś adjus skeycośtam

i zawsze ona podaje 1.5 mhz w biosie mniej niż naprawde

a dipy są zajebiste przynajmiej dla mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie ten dzielnik 1/4 mnie wkurza, mogliby jeszce dorzucić 1/5. Mam na razie D600@900 i poszedłby na więcej ale mam wrażenie że reszta kompa przy dzielniku 1/4 nie wyrabia. Soltek fajna rzecz ale szczerze mówiąc jakoś bardziej mnie przekonuje Epox (wiecie który :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o dzielniki, to jedyne co nam pozostaje to liczyć na łaskę hackerów. Przeglądałem ostatnio katalogi i mogę Wam powiedzieć (to do wszystkich, nie tylko Soltekowców) że większość układów PLL używanych w płytach pod K7 obsługuje dzielniki do 1/6 i szyny do 200MHz. Zakładając że chipset jest w stanie wytrzymac fizycznie taktowanie 166MHz, to jedyne co nas przed nim blokuje to BIOS. Jeżeli znalazłby się taki maczo co by w BIOS-ie zaimplementował dzielnik 1/5 to na 90% wasz generator zegarowy taki dzielnik łyknie. Nawet w moim starym 75KAV. Ale powtarzam: pod warunkiem że chipset jest w stanie pójść na 166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm pajacyk'u nie ignoruj mnie :o tez sie znam na solteku jutro ci dam pelny opis jak ustawic wszystko w biosie na max . Dzis juz czasu nie mam :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...