Skocz do zawartości
xivafix

Portal Sprawozdzawczy - Gus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ojciec dostał pisemko z GUSu, z loginem i hasłem do strony www.stat.gov.pl, według tego pisma MUSI aktywować konto do 28.11.08r. i przekazywać jakieś dane statystyczne - co za chory pomysł, ojciec prowadzi 1 osobową firmę i co to za statystyki ma im przekazywać, z jakiej racji jest to obowiązkowe ?

Czy ktoś z was [osoby mające firmę] dostał takie pismo i ma zamiar podawać im dane ? Rozumiem firma zatrudniająca 100osób, ale 1 osobowa firma ? Porażka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej - u mnie do firmy tez to przyszlo - ale zatrudniamy ponad 600os...

przez ten system podajesz tylko informacje ktore podawales poprzednio drogą pocztową - na stronie masz też dane kontaktowe osoby odpowiedzialnej za pomoc do systemu dla twojego regionu

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem firma zatrudniająca 100osób, ale 1 osobowa firma ? Porażka!

Czyli Twoim zdaniem jednoosobowa dzialanosc gospodarcza to ma byc czarna dziura, o ktorej nikt nic nie wie?

Po co ta panika i emocje, to przeciez tylko dane statystyczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby tylko nie wprowadzili możliwości rozliczania się z podatku za pomocą neta bo ludzie będą narzekać, że nie mają szansy postać w kolejce i pokłócić się z Panią z okienka [;

Od wiekow mozna wyslac rozliczenie listem poleconym, a wplaty dokonac przelewem na wlasciwe konto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wiekow mozna wyslac rozliczenie listem poleconym, a wplaty dokonac przelewem na wlasciwe konto...

to to ja wiem. chodziło mi o załatwianie sprawy bez wychodzenia z domu itd

ps.

tylko nie pisz, że kuriera można też zamówić do domu żeby dostarczyć PITa bo nie to miałem na myśli [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego kuriera? Jedyny spacer to ten na poczte, zeby wyslac PIT.

Sciagam program z netu (ew. kupuje gazete z plytka), wprowadzam dane, drukuje, podpisuje, w koperte i na poczte (15 minut spacerkiem w jedna strone). Podatek wysylam przelewem, ew. zwrot tez dostaje przelewem (konto w mBanku, wiec tez nie musze nigdzie lazic). Swojego urzedu skarbowego nie widzialem ze 3 lata. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omg [;

chodziło mi o to, że dla niektórych "i tak źle, i tak niedobrze" - źle wypełniać ręcznie, źle przez neta etc etc.. wszystko mało wygodne, niepotrzebne, ble itd. Tyczy się to 1 posta w tym temacie.

Ja nie widzę problemu, więc nie musisz mnie do niczego przekonywać.

Tym niemniej dziękuje za wykład nt. sposobu w jaki wysyłasz PIT'a :D

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi