Ziolek1983 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) Jako, że to moja pierwsza wiadomość na tym forum - witam wszystkich użytkowników serdecznie. Jestem w trakcie modernizacji swojego komputera i na chwilę obecną konfiguracja przedstawia się następująco: Płyta główna: ECS P4M890T-M http://tiny.pl/6qx9 Procesor: Pentium 4 524 Prescott 3,06GHz@~3,4GHz RAM: ADATA 2Gb 800MHZ Grafika: Radeon 4850 Gigabyte 512MB Zalman Zasilacz: Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W Jak nie trudno zauważyć najsłabsze ogniwa tej konfiguracji to procesor i płyta główna, które chcę wymienić, ale w związku ze zbliżającymi się wydatkami świątecznymi raczej nie mogę sobie pozwolić na szaleństwa i chciałbym modernizacji dokonać etapami :) Procesory jakie mnie interesują to E7200 lub E5200 czyli raczej z tych tańszych. Na płytę główną chciałbym przeznaczyć do 300zł, interesuje mnie model który będzie nadawał się do OC procka (przy czym granica jest dość płynna jeśli ktoś mnie przekona, że warto wydać więcej na lepszą płytę) I tu pojawia się pytanie: w jakiej kolejności modernizować ? Najpierw kupić procesor i liczyć, że ta słaba płyta go obsłuży (???), czy może najpierw płytę główną i używać starego procesora ? Wszelkie sugestie i porady mile widziane :D PS. To forum to prawdziwa kopalnia wiedzy, jestem na 154 stronie wątku o radeonach 4850 - czytanie zajęło mi cały piątkowy dzień pracy i 2 dni wykładów na uczelni B-) EDIT: A może warto poczekać z modernizacją i wykonać ją po świętach ? Jak jest z cenami części komputerowych ? Zazwyczaj spadają po świętach ? Edytowane 24 Listopada 2008 przez Ziolek1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Najpierw proponował bym zamiane płyty głównej bo ten ECS jest tragicznie ubogi i nie jestem pewien czy obsłuży e5200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Najpierw zmiana mobo. Obsługa procesorów na tej ESC kończy się na 65nm, żadnego 45nm Ci nie obsłuży a więc E5200 czy też E7200/E7300. Mobo proponuje Gigabyte EP45 DS3 a trochę drożej Asus-a P5Q Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...