Skocz do zawartości
Ziolek1983

Porady Przy Modernizacji Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że to moja pierwsza wiadomość na tym forum - witam wszystkich użytkowników serdecznie.

Jestem w trakcie modernizacji swojego komputera i na chwilę obecną konfiguracja przedstawia się następująco:

Płyta główna: ECS P4M890T-M http://tiny.pl/6qx9

Procesor: Pentium 4 524 Prescott 3,06GHz@~3,4GHz

RAM: ADATA 2Gb 800MHZ

Grafika: Radeon 4850 Gigabyte 512MB Zalman

Zasilacz: Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W

Jak nie trudno zauważyć najsłabsze ogniwa tej konfiguracji to procesor i płyta główna, które chcę wymienić, ale w związku ze zbliżającymi się wydatkami świątecznymi raczej nie mogę sobie pozwolić na szaleństwa i chciałbym modernizacji dokonać etapami :)

Procesory jakie mnie interesują to E7200 lub E5200 czyli raczej z tych tańszych.

Na płytę główną chciałbym przeznaczyć do 300zł, interesuje mnie model który będzie nadawał się do OC procka (przy czym granica jest dość płynna jeśli ktoś mnie przekona, że warto wydać więcej na lepszą płytę)

I tu pojawia się pytanie: w jakiej kolejności modernizować ? Najpierw kupić procesor i liczyć, że ta słaba płyta go obsłuży (???), czy może najpierw płytę główną i używać starego procesora ?

Wszelkie sugestie i porady mile widziane :D

PS. To forum to prawdziwa kopalnia wiedzy, jestem na 154 stronie wątku o radeonach 4850 - czytanie zajęło mi cały piątkowy dzień pracy i 2 dni wykładów na uczelni B-)

EDIT: A może warto poczekać z modernizacją i wykonać ją po świętach ? Jak jest z cenami części komputerowych ? Zazwyczaj spadają po świętach ?

Edytowane przez Ziolek1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi