Turisma Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 (edytowane) Witam, Mam mały problem, a raczej dwa małe problemy ;/ Nigdy nie miałem problemów z instalacją Linuxa, ale niestety teraz trochę mi nie wychodzi, albo jest coś zwalone ;/ Chodzi o to, że instaluje Ubuntu 8.10 - robię wsyzstko az do momentu partycjonowania, wybieram ręczne partycjonowanie i tworze z pustego obszaru partycję ext3 oraz swap, na ext3 dodaję montowanie - " / " i jadę dalej z instalacją, niestety - niby przebiega wszystko ok, ale po restarcie bootuje tylko winda i nie mam opcji żeby wejśc na linuxa. Zaś drugi problem polega na tym, że juz nie wiedzialem co zrobic, żeby odpalił linux i przy nowej instalacji na końcu zaznaczyłem prawdopodobnie złą partycję , na której Linux miał zainstalowac program rozruchowy wybrałem partycję myśląc że to ta ext3, niestety to chyba była moja NTFS z danymi, i po starcie windy nie moge dostac sie na partycję E:\ ponieważ jest ona widziana jako RAW - kiedys umiałem to naprawić, ale dawno juz się nie bawiłem tym - testdisk nie pomaga - co poradzicie ??? Zaczynam dopiero studia z informatyki więc jestem jeszcze trochę zielony i nie wiem pewnych rzeczy, a pewne zapomniałem... prosze o pomoc Was pozdrawiam serdecznie. :razz: EDIT: Ok już problem załatwiony, pozdrawiam Edytowane 25 Listopada 2008 przez Turisma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...