Skocz do zawartości
belgrand

Zestaw Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam oto taki zestawik do złożenia. Przeznaczenie gry. Maksymalna kwota wydania to 2000zł.

Bardzo proszę o opinie, sugestię, propozycje.

Asus P5K/EPU - 332,00 zł (jednak nie ma go na stanie ... poszukiwany zamiennik)

Intel Core Duo E5200 - 289,00 zł

A-Data DDR2 2x2048MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4 BOX - 179,00 zł

MSI Radeon HD 4850 512MB DDR3 PCI-E BOX - 562,00 zł

Pentagram Silent Force PSF 460-P12S 460W - 151,00 zł

Samsung SpinPoint F1 HD502IJ (500GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300, NCQ) - 200,00 zł

PIONEER DVD+/-RW DVR-216D czarny OEM - 96,00 zł

Jakaś obudowa - 100,00 zł

suma: 1909,00 zł

Z góry dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Gigabyte EP-35-DS3L? Kumpel ma tą płytę z podkręconym E8600 na 4 GHz wraz z GTX280 i sprawuje się świetnie.

No i ten MODECOM MC-500 jako zasilacz, lub CHIEFTEC GPS. Sam go mam. polecam

Edytowane przez kakadu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Gigabyte EP-35-DS3L? Kumpel ma tą płytę z podkręconym E8600 na 4 GHz wraz z GTX280 i sprawuje się świetnie.

No i ten MODECOM MC-500 jako zasilacz, lub CHIEFTEC GPS. Sam go mam. polecam

Gigabyte EP-35-DS3L wydaje się całkiem niezłą płytą, jak na razie wygrywa konkurs ;]

zasilacz zostawię ten Pentagram, słyszałem na jego temat sporo dobrych rzeczy.

dzięki @kakadu za pomoc.

poczekam jeszcze na inne sugestie. o 15:00 wysyłam zamówienie, może coś się jeszcze zmieni do tego czasu ;]

edit*

wymieniłem kartę na:

Palit XpertVision Radeon HD 4850 Sonic 512MB DDR3 PCI-E BOX - 575,00 zł (nie duża różnica cenowa a lepsze taktowanie)

Gigabyte GA-EP35-DS3L - 282,00 zł

suma: 1872,00 zł

Edytowane przez belgrand

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zestaw. Można dywagować na temat minimalnych zmian, ale ogólnie powinien spełnić twoje oczekiwania.

1/ Nad obudową pomyśl nieco dłużej jeżeli nie jesteś fanem buczenia z budy. Dobra ciężka obudowa jak na przykład Chieftec potrafi skutecznie zmniejszyć szumy z niej dobiegające poprzez tłumienie drgań, ten sam zestaw w budzie modecoma będzie już wyraźnie brzęczał co irytuje szczególnie nocą.

Dobra obudowa poprawi cyrkulację powietrza i co za tym idzie zmniejszy faktyczną temperaturę powietrza wewnątrz a więc poprawi odprowadzanie ciepła z karty graficznej procesora czy choćby dysku i pamięci.

Dobra obudowa w końcu poprawia komfort montażu i wymiany podzespołów co nie jest bez znaczenia.

I po czwarte na dobra obudowę śmiało można nakleić sticker Windowsa licząc na to, że nie zużyje się moralnie i posłuży jeszcze do budowy kolejnego komputera w przyszłości bez straty licencji OEM.

Cztery istotne zalety za dodatkowe 50-100zł. Chyba warto :)

2/ Nagrywarka może jakaś cichsza, o tej czytałem, że nieznośnie hałasuje.

3/ Zasilacz można by wybrać lepszy np. BeQuiet! ale to kolejna 100zł więc jak chcesz.

4/ Ceny masz strasznie wysokie? Czemu? Poszukaj tańszego sklepu, może www.esc.pl ? a może to od tego $ tak wszystko podrożało :F Z cenami to sobie dasz radę sam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zestaw.

dzięki ;]

Nad obudową pomyśl nieco [...]

poszperam trochę więcej w dziale obudów w takim razie :) w sumie masz racje ... nie ma co kupować cienkiego aluminium, który będzie charczał i trzeszczał

2/ Nagrywarka może jakaś cichsza, o tej czytałem, że nieznośnie hałasuje.

3/ Zasilacz można by wybrać lepszy np. BeQuiet! ale to kolejna 100zł więc jak chcesz.

4/ Ceny masz strasznie wysokie? Czemu? Poszukaj tańszego sklepu, może www.esc.pl ? a może to od tego $ tak wszystko podrożało :F Z cenami to sobie dasz radę sam ;)

ad.2. ale ponoć jest "dobra" ;]

ad.3. niestety na razie ten zasilacz zostanie

ad.4. ten zestaw w esc = 1925zł a w agito = 1871zł ... $ poszedł w górę ... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do cen, myślę, że jest spora szansa na umocnienie się złotówki i potanienie w ciągu dwóch miesięcy, więc jeżeli to dla ciebie ma znaczenie to poczekaj. Oczywiście nigdy nie masz pewności.

Co do zasilaczy to jeszcze Modecom MC są dobre chyba lepsze, w podobnej cenie co pentek.

Nagrywarki nie używałem więc nie wiem, też tylko czytałem.

Sprawdź jeszcze ceny w sirius.pl tam może być taniej.

Ta obudowa była by dobra. 6 kg dobra firma i cichy wentylator w cenie. 129zł w esc.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o obudowy, to jaśli chcesz czegoś taniego i dobrego, to śmiało możesz iść w Cooler-Mastery. Za tą cenę niczego lepszego nie znajdziesz. Uwierz mi, dobra obudowa to zwieńczenie całego zestawu, taka wisienka na torcie. Jak ci będzie 0,5mm blacha falować, to dostaniesz cholery. Zresztą dobra obudowa wystarcza na 3 lub 6 lat, więc warto w nią zainwestować trochę więcej kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi