Phuma Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 (edytowane) Elo W najbliższym czasie planuję modernizację komputera, a właściwie prawie całkowitą jego wymianę. Wpadł mi w oko zestaw Miguela do 1200 zl, z czego część komponentów zastąpię tymi które już mam Procesor : AMD Athlon X2 5200+ Brisbane 65nm - 235 zł Płyta Główna : Gigabyte MA74GM-S2H - 220 zł ??? RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł Karta Graficzna : Palit GeForce 9600GSO 768MB - 345 zł Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 99 zł HDD : Samsung 320GB 16MB Cache - 175 zł [samsung 320 GB - ATA] Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 90 zł [bENQ DVD] Sęk w tym, że nie bardzo pasuje mi powyższa płyta: 1. ma tylko 2 PCI, a ja tam musze wrzucic: - Tuner TV - kartę sieciową Realteka (chyba, ze ta wbudowana w płytę wystarczy) ??? - kartę dzwiekową Sound Blaster 5.1 (chyba, że ta wbudowana w płytę ma podobną jakość) ??? 2. Ma tylko jedno złącze ATA, a ja mam na ATA - dysk (nowiutki) - DVD (nie wymienie bo dziala dobrze) - kieszen (potrzebna!) Ma ktoś pomysł na jakąś alternatywę? Ale prosze o rozsadne propozycje, bo w tej cenie musze sie jeszcze zmiescic z nowa obudowa :) Edytowane 25 Listopada 2008 przez Phuma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeDpl Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Szczerze mówiąc nie widziałem nowych płyt głównych z dwoma gniazdami ATA (to się nazywa postęp :wink: ). Kup napęd na sata to się pozbędziesz problemu :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visage Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Przejściówka SATA na ATA kosztuje kilkanaście złotych. Wbudowana sieciówka w zupełności zastąpi Ci Realteka na PCI. Dźwiękówkę wolałbym jednak SoundBlastera na Twoim miejscu. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu_ Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 1. Sieciówka wystarczy zintegrowana. 2. Przejściówka sata to ide (link pierwszy z brzegu): http://allegro.pl/item484762570_adapter_pr..._rewelacja.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Sęk w tym, że nie bardzo pasuje mi powyższa płyta: 1. ma tylko 2 PCI, a ja tam musze wrzucic: - Tuner TV - kartę sieciową Realteka (chyba, ze ta wbudowana w płytę wystarczy) ??? - kartę dzwiekową Sound Blaster 5.1 (chyba, że ta wbudowana w płytę ma podobną jakość) ??? http://www.ceneo.pl/1507041 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuma Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Ok. Załóżmy, ze problem Ata / Sata zalatwi przejsciowka. Aleco z tymi 3 PCi? Czy oprocz ASROCK K10N78HSLI-GLAN ma ktos jakis inny pomysl? Czy sa gdzies testy tej plyty? (jakos nie ufam danym podawanym przez producentow ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu_ Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Przecież Ci napisaliśmy, że sieciówka zintegrowana będzie OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) Czy oprocz ASROCK K10N78HSLI-GLAN ma ktos jakis inny pomysl? Czy sa gdzies testy tej plyty? (jakos nie ufam danym podawanym przez producentow ;) ) Mam wrażenie, że sam nie wiesz czego chcesz. W tej kasie z 3xPCI to albo jakieś używki z allegro albo jakiś shit - ten ASRock to chyba jedyny wyjątek w tej cenie. Tak się składa, że mam to mobo od 5 miechów - siedzi w kompie brata. Idealna płyta z cyklu: złożyć, podkręcić i zapomnieć. Co do testów - można bez problemu wygooglać recenzje "bogatszego" modelu K10N78hSLI-WiFi (polimerowe kondensatory, FireWire, WiFi i lepszy dźwięk). BTW: Nie widziałem ani jednej przyzwoitej recenzji MA74GM-S2H - skąd pewność, że to taki "super" sprzęt? Edytowane 28 Listopada 2008 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...