Skocz do zawartości
Hesos

Nie Działa Pci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam już dosyć!! Walczę z kompem i nie mogę wygrać :D

3 dni temu nabyłem:

AMD 64 x2 5200 (brisbane BH-G2)

Giguś MA74GM-S2H

2x1gb OCZ platinum 800mhz

radek 3850 ref.

ze starego:

samsung F1 1TB sata

samsung 250GB ATA

audigy 2ZS

zasiłka Modecom 350ATX 2.0.PFC

Problem polega na nie działającej kardzie dźwiękowej w slocie pci. Gdy wszystko jest podłączone to komp nie chce wstać. Odpala się wszystko, po chwili gaśnie dioda power i lipa. Tylko wiatraki się kręcą i czarno.

Gdy wyciągnę karciochę ze slotu to wszystko jest OK. Z początku myślałem że zasiłka nie wyrabia, ale gdy odpiąłem Radka i włączyłem integrę, to komp się podniósł ale nie wykryło karty dźwiękowej ani w jednym ani w drugim slocie.

No i prośba o pomoc!!

Czy w biosie jest PCI wyłączone czy jak?? Może upgrade biosu by pomogło. Czy odesłać na gware??

Chyba że macie jakieś pomysły.

Zasiłkę i tak będę wymieniał, no ale tak być nie powinno.

Proszę pomocy!! :D

zapomniałem. Jak komp się odpalił z audigy to próbowałem wcisnąć jej stery na chama ale pokazuje się że nie ma takiej karty, a jak chcę zmontować kx-y to podczas instalacji jest błękitny ekran i zwis :/ po prostu ręce opadają :(

Edytowane przez Hesos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też na to wpadłem ale jest duży problem. Nie mam nic innego i nie mam od kogo pożyczyć. Każdy znajomy ma laptoka niestety.

Z uwaloną karciochą też się zastanawiam. W starym kompie też jakoś dziwnie chodziła. Działała na jednej z 5 PCI.

--edit--

No teraz to już kapota po całości. Prawie dwie godziny walki i nic. Chciałem odpalić kompa a tu lipa. Coś mi pika. Bios się odzywa z błędem pamięci lub grafiki. Więc poszmąciłem z grafą, i to samo. Podpiąłem integr i to samo. Mieszanka z pamięciami i to samo. CLR CMOS i dalej to samo.

Chyba mobo się trafiła jakaś taka padnięta :angry: A może pamięci. Jutro może gdzieś znajdę dostęp do jakiegoś blaszaka :sad:

Edytowane przez Hesos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj to już w ogóle odwaliło. Bios się nie odzywa i tylko wiatraki się kręcą. Jak nie ma pamięci to się odzywa, jak włożę 1 kość to cisza i się nic nie dzieje, jak zamienię i włożę 2-gą to pika błędem pamięci, jak są dwie na raz to cisza. AAAAAAAAAA!!!!!!!! Jak ja uwielbiam problemy z nowymi kompami :wacko:

ps. Czy jest ktoś z Wolverhampton i ma normalnego blaszaka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po długich bojach w różnych konfigach nie dało rady, nawt z innymi pamięciami. Zmieniłem płytę główną, zakupiłem ASUS M3A78 i......... problemy

Po złożeniu całego kompa nic, ale gdy wyjąłem jedną kość to zadziałało. Poszmąciłem, pomieszałem i wynikło że płyta gigusia poszła za światy i zabrała jedną kostkę pamięci. I teraz muszę wysłać na gwarę płytę i ram w całości i zostaję z "ręką w nocniku"

W sumie: NIGDY WIĘCEJ GIGABYTE ale co do ranu to nie wiem, OCZ to porządna firma, może to wina mobo. Jak odeślą z powrotem to się przekonam, ale póki co to trzeba kupić coś innego.

Aha i teraz normalnie działa karta dźwiękowa.

Po długich bojach w różnych konfigach nie dało rady, nawt z innymi pamięciami. Zmieniłem płytę główną, zakupiłem ASUS M3A78 i......... problemy

Po złożeniu całego kompa nic, ale gdy wyjąłem jedną kość to zadziałało. Poszmąciłem, pomieszałem i wynikło że płyta gigusia poszła za światy i zabrała jedną kostkę pamięci. I teraz muszę wysłać na gwarę płytę i ram w całości i zostaję z "ręką w nocniku"

W sumie: NIGDY WIĘCEJ GIGABYTE ale co do ranu to nie wiem, OCZ to porządna firma, może to wina mobo. Jak odeślą z powrotem to się przekonam, ale póki co to trzeba kupić coś innego.

Aha i teraz normalnie działa karta dźwiękowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi