Skocz do zawartości
kamusial

Acer Tm290- Bardzo Dziwny Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem wygląda następująco: włączam laptopa (zarówno na baterii jak i na zasilaczu), pojawia się okno startowe, potem:

a) nie wchodzę w biosa- na milisekundę pojawia się komunikat o nieznalezieniu bootowalnych urządzeń (podłączony jest twardziel z win xp) i komp wygasza ekran z cichym cyknięciem, potem kilka razy próbuje odczytać z dvd i włącza się na nowo, robi to w kółko.

b) nie wchodzę w biosa- wkładam bootowalną płytę, zaczyna odczytywać płytę- wyświetla o tym komunikat i gdy już ma się z niej zbootować, robi identyczną rzecz jak wyżej, tyle, że dłużej trwa zanim się podniesie ponownie, czasem w ogóle się nie podnosi , ale i nie wyłącza- świecą diody od zasilania, wiatrak się kręci, ale brak jest jakiegokolwiek kontaktu z nim. Raz kiedy chciałem mu zabrać płytę kiedy ją odczytywał, również się wygasił i wydawał ciągły beep, bez przerwy, aż do momentu gdy go wyłączyłem.

c) wchodzę w biosa i następuje to co wyżej- ekran się wyłącza, wiatrak się kręci, diody świecą.

Odłączenie dysku twardego i DVD nic nie dało. Sprawdziłem ramy i resetowałem bios.

Nie sądzę, żeby procek mi się przegrzewał- wiatrak pracuje bardzo cicho, ale od nowości nie miał wymienianej pasty, więc postaram się go rozkręcić i ją wymienić.

Przed tym kiedy zaczęły robić się te cuda, przeszedłem z nim na ramieniu spory kawałek- czy to możliwe, że coś się poluzowało/robi zwarcie/ułamało? W środku nic nie lata.

Czy macie jakieś pomysły co mu dolega?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi