Skocz do zawartości
maciomon

Komputer 1700-1900 Zl

Rekomendowane odpowiedzi

jakie czesci polecacie w cenie 1700-1900 zl ? Czesci do wymiany: mobo, procek, karta graf. no i nie wiem czy ram (mam DDR 1) i zasilacz. komp ma byc do gier. bede gral na rozdzielczosci 1280x1024.

Obecnie posiadam:

Procesor: Athlon 64 x2 3800+ s.939

płyta: Asrock Dual SATA II s.939

pamięć: 2048 RAM

karta graficzna: Galaxy GeForce 7600GS Zalman Edition

zasilacz: Fortron FSP400 400W Noise killer

Zastanawiam sie nad:

procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GHz 6MB cache s. 775 Box CZY JEST SENS BRAC MOCNIEJSZY DO GIER ???

plyta glowna: Gigabyte GA-EP35-DS3L IP35 s775

karta graficzna: EVGA e-GeForce GTX 260 896MB SC ponad 900 zl

pamiec: nie wiem doradzcie

zasilacz: nie wiem doradzcie

Czy ten gtx 260 to jest max co moge w tej cenie kupic czy moze jest jeszcze cos w tej cenie warte zainsteresowania a minimalnie lepsze (moze gtx 260 tylko innej firmy, jakas niereferencyjna) ?

wyczytwalem ze konkurencyjna jest karta radeon 4870 1 gb. co o niej sadzicie ?

NIE WIEM KIEDY NAJLEPIEJ KUPIC TE CZESCI, BO NIE WIEM CZY PRZED CZY PO SWIETACH. KIEDY CENY MOGA SPASC ? DROZEJ JEST PRZED SWIETAMI ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem teraz jest za drogo. Może coś po świętach się ruszy ( nowe układy intela powinny obniżyć cenę starszych konstrukcji. )

Na Weekend mają być nowe zestawy ( by Miguel ), może z nich coś ciekawego uda się wybrać.

Ostatecznie ( przez cięcie kosztów ) można coś sensownego złożyć. Zamiast GTX 260 weź HD4850, już mamy ok 200-300zł więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ZeDpl

Wybierasz grafę Gainwarda, która ma plomby i do tego Accelero? Ech...

Już lepiej wziąć Karakorum + ZM-STG1 na E8400.

No i wtedy możesz wziąć grafę od Powercolor (szukaj tej z niereferencyjnym chłodzeniem - tam są dwa modele).

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem najtańszą, nie wiedziałem że mają plomby. Wiem że te chłodzenie nie jest najlepsze i strasznie głośne dla tego zaproponowałem Accelero.

PS. Faktycznie wymiana chłodzenia nie ma sensu (100zł dodatkowych kosztów), skoro można kupić Palit Radeon HD4850 Sonic 512MB 559zł. Wydajne chłodzenie i ciche.

Edytowane przez ZeDpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już lepiej szukać Powercolora z dwuslotowym chłodzeniem (nie chodzi mi wcale o PCS+).

A Palit Sonic? Ja bym uważał, bo było coś o wadliwej partii tej karty..... mi się akurat źle trafiło.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolalbym cos mocniejszego od 4850. wchodzi w gre niereferencyjny 4870 lub gtx 260 sc. zarzuccie jakas plyte glowna tak abtm sie zmiescil mniej wiecej w tym przedziale. za plyte nie musze dawac chyba 4 i pol banki. nic nie bede podkrecal wiec nie potrzebuje super mobo tylko zwykle. Moglibyscie zazucc jakims dobrym tanim zasilaczem (500 W do tych kart chyba)

Edytowane przez maciomon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolalbym cos mocniejszego od 4850. wchodzi w gre niereferencyjny 4870 lub gtx 260 sc

Jedyne rozwiązanie w twoim przypadku to: dozbierać fundusze :). Te karty aby pokazać pazurki potrzebują dobrego procesora. Sam piszesz że nie będziesz podkręcał więc potrzebujesz dobry procesor.

Procesor E8400 620zł, karta najtańszy GTX 260 900 zł razem 1520zł. Zostaje Ci płyta pamięć i zasilacz, no za 400zł to ciężko będzie :D

PS Ale to wszystko bez sensu przy rozdzielczości 1280x1024. Chyba że jesteś maniakiem "smarków"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 1280 wystarczy spokojnie HD4850.

Podsumowując:

Palit Sonic HD4850 - 555zł

Pentagram CAV-500 - 204zł

Gigabyte GA-P35-DS3L - 282zł

Intel Core 2 Duo E8400 - 618zł

Goodram DDR2 2x2GB 800MHz CL5 - 140zł

Razem 1799zł, a sprzęt do podanych zastosowań wystarczy w 100%. Można by jeszcze dokupić jakieś chłodzenie na procesor, jeżeli zależy Ci na ciszy, bo temperatury to i tak będą ok, skoro nie kręcisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchajcie czy ten komp starczy na 2 lata ? Bo ja nie chce kupowac czegos co teraz ledwo ciagnie gry na full a za 2 miechy to tylko o grze na medium bedzie mowa.

Tutaj masz test Radeonów 4850 Gigabyte , zwróć uwagę że wszystkie testy są w rozdzielczości 1920x1200 ty używasz 1280x1024

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi