Skocz do zawartości
zzaaddoohh

Płyta Główna + Grafika + Zasilacz :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Staram się złożyć jako taki komputer dla dzieciaka (i dla mnie). Przeglądam te wszystkie testy, sklepy, opinie i przyznam szczerze że zamiast coraz lepiej jest coraz gorzej. :damage_wall:

Cały problem sprowadza się do tego że w starym kompie posypała się grafika (jeszcze pod AGP 6600gt), więc przy okazji jej wymiany postanowiłem zmienić też płytę główną na nową aby karta graficzna była już pod PCI-e. Obecnie posiadam procesor AMD Athlon 64 x2 4600+, pamięć 3 x 1GB (667). Dysk Sata-II 320GB i 80GB(IDE), nagrywarka DVD Philips.

Jeśli chodzi o kartę graficzną zastanawiam się nad jakąś z serii GF 9600GT (Gainward 9600GT 512MB 256bit PCI-E DDR3 ; Galaxy GF 9600GT 512MB DDR3 256Bit PCI-E ; Gigabyte 9600GT 512MB 256bit PCI-e Zalman) lub też kartą GF 9800GT (Gainward 9800GT 512MB 256bit PCI-E DDR3). Czy opłaca się brać 9600gt czy lepiej dołożyć trochę i wziąć juz tego 9800gt. Jak się to ma do poboru energii ?

Płyta główna interesuje mnie taka która daje możliwość obsługi obecnego procesora, a w niedalekiej przyszłości (gotówkowej ;) ) przesiadkę na nowszy (AM2+)

Może któraś z tych ?

ASUS M3N-H/HDMI GeForce 8300 Socket AM2+

MSI K9N2G NEO-FD GF8200 SOCKET AM2+

Sprawdza się to całe hybryd SLI, czy nie warto inwestować w płytę ze zintegrowanym układem, który ma rzekomo wspomagać zewnętrzny ?

Kolejnym problemem jest wybór zasilacza, bo o różnych zasilaczach chodzą różne opinie. Jedni chwalą inni odradzają jak zresztą ze wszystkim. Mam na oku zasilacz

Pentagram Silent Force 430W lub 460W. Czy taki zasilacz będzie odpowiedni, czy może kupić jakiś inny?

Przyznam szczerze że koszty są dla mnie ważne. Przybliżając powiedzmy. Ok. 300 – 400 grafika, płyta główna 200 – 300+ no i zasilacz powiedzmy do 200 zł.

Jeśli chodzi o podzespoły które wymieniłem powyżej, to tylko tak orientacyjnie sugerując się głównie ceną.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego akurat ta karta ?

Dlatego że zwykły 96GS jest lepszy niż 96GT więc wersja 768MB bedzie lepsza bo i wyższych rozdaiłkach nie będziesz ograniczony pamięcią.

Lepszym rozwiązaniem by było brać 9800GT.

9800GT z regóły ma większy pobór ale i jest wydajniejszy. W HybridSLI też będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi