Skocz do zawartości
AndyN

Athlon XP 0,18 mikrona+nForce2=problemy

Rekomendowane odpowiedzi

W skrócie: Athlon 0,18 mikrona w połączeniu z płytą z chipsetem nForce2 to najprawdopodobniej problemy ze stabilnością komputera. Z Athlonem 0,13 mikrona wszystko działa stabilnie (jak na razie).

Jakiś miesiąc temu przesiadłem się z PIII 800 MHz na konfigurację ze stopki. Wybrałem Athlona XP 2000+ ze względu na stosunek wydajności do ceny oraz płytę Soltek 75FRN-RL. Nie wiedząc jeszcze, jakie będą tego konsekwencje nie upierałem się żeby sprzedano mi Athlona 0,13 mikrona. Złożyłem komputer, zainstalowałem WinME, Office'a, Seti, benchmarki MadOnion. Wszystko działało, czasem tylko, nie zawsze, komputer wieszał się na benchmarkach. Zadowolony, że wszystko raczej działa (miałem w pamięci pechowy przypadek kolegi, który kupił MSI z grafiką na nForce2 i musiał wymienić na KT400, bo komputer w ogóle nie startował) zainstalowałem Emperor-Battle for Dune. No i się zaczęło, gierka zawsze wieszała się w trakcie pierwszej planszy, nie pomagały zmiany ustawień w BIOS'ie na najbardziej zachowawcze, przekładanie pamięci ze slotu do slotu, uruchamianie komputera tylko z jedną kością RAM'u. Zacząłem szukać na różnych forach rozwiązania problemu, pojawiły się różne przypuszczenia: kiepski RAM, zbyt słaby zasilacz, no i procek w starej technologii. Uznałem, że na początku wymienię procesor, będzie to najmniej kłopotliwe do zrobienia i najtańsze. Jeśli to nie pomoże spróbuję wymienić RAM, później zasilacz. Procesor sprzedałem z dość sporą stratą (kolesie, u których kupiłem procesor nie chcieli się zgodzić na wymianę).

Po wymianie procesora na Athlon XP 2000+ w technologii 0,13 mikrona komputer działa stabilnie, wszystko wydaje się być OK, jestem w trakcie kolejnych testów, podzielę się ich rezultatem. Na razie pracuje na domyślnych ustawieniach, pamięci synchronicznie z FSB procesora, procek nie jest podkręcony.

Wszystkich noszących się z zamiarem kupna chciałbym przestrzec, żeby nie wpakowali się tak jak ja, jeśli Athlon to tylko 0,13 mikrona, szkoda nerwów.

Polecam te wątki:

http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=10199

http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=10480

Tak na marginesie, ciekawa stronka o nForce2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet nie strasz mnie!!!!!!!!!

Właśnie czekam na EPoX 8RDA+, więc mam pytanie do reszty forumowiczów. Czy ktoś ma na tym Epoxie antka XP 0,18???

Na razie nie miałem zamiaru wymieniać swojego 1800+.

Z góry dzieki za zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie czekam na EPoX 8RDA+, więc mam pytanie do reszty forumowiczów. Czy ktoś ma na tym Epoxie antka XP 0,18???

don't worry po prostu soltek 75frn-l ma jakieś problemy z procami 0,18 i tyle - jak składałem mojego kompa to testowałem działanie na duronku 850 i d 1200 i na obu chwilę po włączeniu następował zwis bo system zabezpieczający przed spaleniem proca się włączał. potem już było cacy (wariowało też na moim 1700+ 0,13 -> zaobserwowany rekord to ok . 120*C, oczywiście przy wyłączonym absII). proc ma się dobrze i ja też

więc nie przejmuj się :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

don't worry po prostu soltek 75frn-l ma jakieś problemy z procami 0,18 i tyle - jak składałem mojego kompa to testowałem działanie na duronku 850 i d 1200 i na obu chwilę po włączeniu następował zwis bo system zabezpieczający przed spaleniem proca się włączał. potem już było cacy (wariowało też na moim 1700+ 0,13 -> zaobserwowany rekord to ok . 120*C, oczywiście przy wyłączonym absII). proc ma się dobrze i ja też

więc nie przejmuj się :D

Już mi troche lepiej, ale pewien dreszczyk niepewności pozostaje:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rosyjska ruletka z tym nForce-m. A już miałem sąsiadowi polecić , żeby sprawdzić jak to działa  :wink: Bedzie Intel jednak...

bardzo mądre. nie ma jak topik o problemie soltka z procami 0,18 żeby sobie wymyślić że to problem nF2 :lol:

przeczytałeś całą treść czy tylko tytuł wątku???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z pewnoscia to problem solteka a moze tylko pojedynczego biosu :? wielu ludzi ma w swej configuracji 0.18+nf2 i wszystko smiga jak nalezy nawet ja na poczatku tak mialem i bylo jak najbardziej OK zero jakichkolwiek oznak niestabilnosci

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe masz sięczego obawiać, ostatnio jechałem na moim starym antku 1600+ i śmigał aż miło. Będzie dobrz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z pewnoscia to problem solteka a moze tylko pojedynczego biosu :? wielu ludzi ma w swej configuracji 0.18+nf2 i wszystko smiga jak nalezy nawet ja na poczatku tak mialem i bylo jak najbardziej OK zero jakichkolwiek oznak niestabilnosci  

pozdrav

Lagier

hmm to trzech kolejnych pojedyńczych biosów (1.1L, 1.2L i obecnie 1.3L) ;) miałem strashne problemy żeby odpalić moją mobo z durniem (zwis po ok. 5 sek pracy, po wyłączeniu fakin absII ustało, ale omal mi serce nie pękło przez pierwszą godzinę montowania - pokruszony duron + nowa płyta.. hehe).

pozdrawiam wszystkich :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam solteka sl frn-l (albo jakos tak - tego nowego na nforce) od jakichc dwoch miesiecy...caly montaz mojego durona 800 zajal mi 5 minut (cooler spire falconrock II)...robilem to pierwszy raz (potem jeszcze kilka bo mialem problemy ze zgraniem modemu i karty tv)...ale to nic....

uwazam, ze plyta jest b. dobra..ja powyzszego durona mam 800@977 mhz po wykreceniu go magistrala i kombinowaniu z napieciami....wszystko dziala jak trzeba, a temp. mam w okolicach 48- 52 st., czyli prawdopodobna....hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U adas01 - były problemy z 0,18

U cyra - nie było problemów

U mnie były

Próbka do wyciągania wniosków żadna ale mam wrażenie, że to zależy od serii sprzętu, poszczególnych egzemplarzy każdego podzespołu, ich połączeń w ramach konfiguracji - a tak nie powinno być i dowodzi to niedostatecznego przetestowania sprzętu przez jego producentów. Najpierw nowość trafia na rynek później dopiero jest testowana przez osoby kupujące dany sprzęt. Poczytajcie o problemach ze sprzętem na forum www.nforcershq.com, cuda się ludziom dzieją.

Mając Intela nie miałem takich problemów, oprócz jednego, którego powodem była VIA i jej chipset nie potrafiący poprawnie obsłużyć AGPx4 w połączeniu z GF2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...