Skocz do zawartości
kuebk

4x 1gb Vs 4x 2gb

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sie zastanawiam nad taka zmiana, nie wiem tylko jak to wplynie na OC, bo jak narazie wyglada to tak:

2x1 GB = 540 5 5 5 15 2.1v

4x1 GB = 500 5 5 5 15 2.2v

Wiecej nie sprawdzalem bo mi sie juz nie chcialo ani nie potrzebuje, teraz sprawa jest taka czy jakbym kupil 4x2 GB to czy daloby rade na nich wyciagnac 500mhz? Czy taki zestaw juz bylby za skomplikowany jak na P35?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem zabierac głosu, dopóki nie odpowie ktos kto ma fizycznie 4x2GB na pokładzie ale widze że troche zlewka :-|

imho 4x2GB będzie sie kręcić podobnie lub słabiej niż 4x1GB ze względu na ogranczenia pamięci jakie sa teraz produkowane oraz większe wymagania co do płyty. Chyba że kupisz middle endy za ok 500-600 zł to powinienes zrobic 500Mhz na nich ile więcej nie wiem.

Wnioski wyciągam z doswiadczenia z pamięciami na 2x1 , 4x1 , 2x2 GB , 4x2GB jeszcze nie miałem bo i po co jak nie posiadam 64 bitowego systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2x Kingston 4GB DDR2 800 CL5 KVR800D2N5K2/4G (2x2GB) - czyli w sumie 4x2GB

Na plycie Foxconn P35A-s, przy 2.05v podkrecilem je do 900MHz przy timingach 5-5-5-15.

Nie sprawdzalem ich pod katem maksymalnych mozliwosci takze jest mozliwe, ze poszly by jeszcze troche w gore, Jak na zestaw za niecale 300zl calkiem przyzwoicie :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! mam pytanie chce dokupić drugi zestaw apogee 2x2gb 1066mhz GT i tu kieruje pytanie czy sie opłaca ? Pracuje na win vista 64 bit ,komputer w duzym stopniu sluzy do grania. W ogóle czy 8gb pamięci to nie będzie wyrzucenie kasy w błoto? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry nie wykorzystają 8Gb, żadne oprogramowanie 32bit nie wykorzysta powyżej 4gb. Jeśli więc nie używasz programów 64bit to niema sensu.

Teoretycznie więc max to 5gb (1gb dla windowsa i 4gb dla gier )

A nie szkoda ci kaski na takie drogie ramy ??

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi