Skocz do zawartości
Chemik4

Netia 6 Mb/s I Podział Na 3 Kompy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar założyć u siebie Netie 6 mb/s i podzielić ją na 3 komputery za pomocą takiego routera (może polecacie inny w cenie do 150 zł?).

Wyglądało by to tak jak na rysunku:

Dołączona grafika

Komp 1 to mój komputer, komp 2 to komputer od sąsiada oddalonego o ok 30 metrów, komp 3 to laptop mego brata.

Do sąsiada net bym puścił skrętką w powietrzu przymocowaną do stalowej linki nośnej i chciałby wiedzieć czy wystarczy zwykła skrętka czy lepiej dać ekranowaną?

Do brata poleci kabel na drugi koniec domu i piętro niżej (WiFi tam zasięgu nie ma - sprawdzałem) na końcu bym dał Acces Point - AirLive WL-5450AP (już go posiadam, dziele nim osiedlówke).

Co Wy na to? Będzie działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanko: czy wystarczy jak kupię sam TP-Link TD-8840 ADSL2 - wg opisu aukcji to modem i router w jednym.

Na WiFi mi za bardzo nie zależy, poza tym, jak już wyżej pisałem, posiadam Acces Point AirLive WL-5450AP - więc może z niego by sie dało zrobić jakiś pożytek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie by mój sąsiad (to mój wujek - nie zna sie na kompach - przeglądałby tylko WWW a czasem używał jakiegoś komunikatora) coś ściągał, mój brat tak samo, a jak już coś ściąga to przez mojego kompa.

Ogólnie mało rzeczy ściągam - chodzi mi głównie o wygodne przeglądanie WWW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi