LoOcas90 Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Myślę, że na tym forum spotkam specjalistów, więc chciałem się do Was zwrócić z gorącą prośbą o pomoc w wyborze monitora. W moim zamyśle ma być on przeznaczony głównie do gier i filmów (do 1000złicon_smile3.gif. Ostatnio monitor kupowałem 10 lat temu, więc nie orientuję się w panująch trendach zupełnie. Jeśli bylibyście tak mili i powiedzieli mi krok po kroku na jakie parametry głównie zwracać uwagę przy zakupie, od jakich parametrów w ogóle zacząć się interesować danym monitorem, podajcie firmy na które zwrócić uwagę, a najlepiej by było gdybyście przytoczyli tu konkretne modele monitorów, które pasują do moich preferencji. Może słyszeliście o nich, że są dobre, może z własnego doświadczenia coś wiecie. Jako kompletny laik wydaje mi się, że chodzi przede wszystkim o to aby obraz nie smużył icon_smile3.gif. Także jeszcze raz serdecznie proszę o wskazanie mi monitorów do gier i filmów. Z góry WIELKIE DZIĘKI za wszelką okazaną pomoc. Proszę o jak najwięcej odpowiedzi icon_smile3.gif PS : do 1000zł icon_smile3.gif Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JaGu83 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Parametry ważne to: Jasność, kontrast, czas reakcji, kąt widzenia, rozmiar plamki, rozdzielczość no i dodatki :) Powiedz przede wszystkim jakiej wielkości monitora szukasz tj. ile cali ? 19" LG LCD 19" W1952TQ-PF 20" LG LCD 20" W2052V-PF 22" LG LCD 22" W2284F-PF Dobre firmy według mnie i zapewne nie tylko według mnie to: Benq, LG, Iiyama Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 http://forum.purepc.pl/Monitory-f57/Monito...zl-t282742.html :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 (edytowane) Parametry ważne to: Jasność, kontrast, czas reakcji, kąt widzenia, rozmiar plamki, rozdzielczość no i dodatki :) "dodatki" (nie wszystkie): Równomierność luminacji, dokładność overdrive (właściwie poziom przebicia/błędy RTC), możliwość kalibracji sprzętowej i dokładność zapisu barw (matryce TN to w 99,99% modele z matrycami 6 bit /kanał ... elektronika 8 bit ... co nie zmienia faktu że fizycznie max taki monitor wyświetla 262144 barwy a nie 16777216 ... i nie ma modelu TN kalibrowalnego sprzętowo). Kolejne parametry to "color gamut" i dokładność reprodukcji barw (odchylenie dE). Nie mniej istotny jest zakres regulacji mocy świecenia lamp i stabilność świecenia głównie przy zredukowanej jasności. Pomijam już równomierność temperatury barwowej która zwykle na tańszych modelach jest znacznie "rozbiegana". Edytowane 1 Grudnia 2008 przez Kyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...