Skocz do zawartości
LoOcas90

Monitor Lcd Gł. Do Gier I Filmów Do 1000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że na tym forum spotkam specjalistów, więc chciałem się do Was zwrócić z gorącą prośbą o pomoc w wyborze monitora. W moim zamyśle ma być on przeznaczony głównie do gier i filmów (do 1000złicon_smile3.gif. Ostatnio monitor kupowałem 10 lat temu, więc nie orientuję się w panująch trendach zupełnie. Jeśli bylibyście tak mili i powiedzieli mi krok po kroku na jakie parametry głównie zwracać uwagę przy zakupie, od jakich parametrów w ogóle zacząć się interesować danym monitorem, podajcie firmy na które zwrócić uwagę, a najlepiej by było gdybyście przytoczyli tu konkretne modele monitorów, które pasują do moich preferencji. Może słyszeliście o nich, że są dobre, może z własnego doświadczenia coś wiecie. Jako kompletny laik wydaje mi się, że chodzi przede wszystkim o to aby obraz nie smużył icon_smile3.gif. Także jeszcze raz serdecznie proszę o wskazanie mi monitorów do gier i filmów. Z góry WIELKIE DZIĘKI za wszelką okazaną pomoc. Proszę o jak najwięcej odpowiedzi icon_smile3.gif

PS : do 1000zł icon_smile3.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry ważne to:

Jasność, kontrast, czas reakcji, kąt widzenia, rozmiar plamki, rozdzielczość no i dodatki :)

Powiedz przede wszystkim jakiej wielkości monitora szukasz tj. ile cali ?

19"

LG LCD 19" W1952TQ-PF

20"

LG LCD 20" W2052V-PF

22"

LG LCD 22" W2284F-PF

Dobre firmy według mnie i zapewne nie tylko według mnie to: Benq, LG, Iiyama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry ważne to:

Jasność, kontrast, czas reakcji, kąt widzenia, rozmiar plamki, rozdzielczość no i dodatki :)

"dodatki" (nie wszystkie):

Równomierność luminacji, dokładność overdrive (właściwie poziom przebicia/błędy RTC), możliwość kalibracji sprzętowej i dokładność zapisu barw (matryce TN to w 99,99% modele z matrycami 6 bit /kanał ... elektronika 8 bit ... co nie zmienia faktu że fizycznie max taki monitor wyświetla 262144 barwy a nie 16777216 ... i nie ma modelu TN kalibrowalnego sprzętowo). Kolejne parametry to "color gamut" i dokładność reprodukcji barw (odchylenie dE). Nie mniej istotny jest zakres regulacji mocy świecenia lamp i stabilność świecenia głównie przy zredukowanej jasności. Pomijam już równomierność temperatury barwowej która zwykle na tańszych modelach jest znacznie "rozbiegana".

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...