sthEn Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) Jak w temacie, jaki ram do Core2 Quad Q9550 powinienem wybrac? Chodzi o ilosc 8GB, sam procesor nie jest kupowany z mysla o O/C (oczywiscie z checia przekrocze te 3,2GHz chociaz dla wlasnej satysfakcji). Aktualnie posiadane 4x2GB Kingstona PC6400 nie beda powodowały konfliktów? Szczerze mowiac nie mialem stycznosci z Quadami jeszcze, i nie wiem jak to sie zachowuje z pamięcią. Pozdrawiam, Daniel Edytowane 14 Grudnia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 skoro masz ram to po co kupujesz wiecej?i tak nie wsadzisz bo nie ma gdzie ddr2 800 z cl4 - proca przestawisz na szyne 1600 podbijesz lekko napiecia i z glowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Chodzilo raczej o to, czy wlasnie zostawiac aktualne, czy kupic inne. Nie mam zamiaru dodawac kolejnych 8GB do 8 juz posiadanych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 A ja sie zapytam tak: a jak sie do tej pory zachowuje pamięć bo to czy na E8xxx czy na Quadzie to dla pamięci bez różnicy. 1:1 800Mhz 400x8 i masz 3.2. Sprawdź sobie ile idą maks w 4x2GB nikt za Ciebie tego nie sprawdzi a będziesz miał odpowiedź na ile pokrecisz proca dla własnej satysfakcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Q9550 C1 mi padł, i został wymieniony na E0. Tutaj leci póki co 3,6 (8,5x424) bez zmiany napięcia, jednak pamięci odmawiaja posluszenstwa i tak w okolicach 436+. Jakie pamiątki brać, zeby wytrzymały taktowania w przedziale 470-520? Szukac sprawdzonych 800, czy od razy się pakować w Vitesty EE 1066? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Jak Cie stac na nowe kosci w ilosci 8 gb to tylko brac cos na 1066 mhz lub wyzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Stać, tylko muszę mieć pewność. Wiem, ze kit 4x2GB na pewno będzie miał gorsze osiągi O/C niż dwie kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RONIN3579 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) Skoro masz kasę to bierz OCZ 2x4GB 1066 MHz Reaper, timingi: 5-5-5-18. EDIT: Jak się sprawuje ten procek? Warto kupić? Edytowane 13 Grudnia 2008 przez RONIN3579 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zależy o co pytasz. W grach jakby nie patrzeć PORZĄDNIE wykręcony E8400 będzie miał lekką przewagę. Jednak przy obróbce grafiki/wideo na Leopardzie kolosalna różnica między Q9550 3.6 a E8400 4.2 - na poczet czterech rdzeni oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Nie da sie na tej mobo zastosowac dwoch kosci i miec 8 gb ramu... Ta mobo ma max 8 gb wiec aby je miec musisz zastosowac 4 kosci po 2 gb. W takim ukladzie lepiej a wlasciwie powinienes miec pamieci 1066 mhz. Ustawiasz je na 800 mhz i podnosisz fsb. Rozszerza sie mozliwosc OC. W koncu Q9550 jest na 1333 mhz szynie czyli 1066 mhz dla pamieci jak dobrze to pochytalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Wiem o tym doskonale, nigdzie nie napisałem że chce włożyc dwie kości po 4GB. Miałem na myśli to, że możliwości o/c zestawu 4x2gb będą osłabione w stosunku do zestawu 2x2gb, nawet jeśli kości będą w teorii takie same. Dlatego też muszę mieć pewność, zanim wydam bądź co bądź sporą sumkę za ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Po raz ktorys czytam te posty i zaczynam sie gubic. Masz 8gb pamieci 800 mhz i to one wlasnie blokuja dalsze OC ?. W takim razie tylko kosci 1066 lub 1200 mhz Cie moga zadowolic. Nikt nie jest w stanie sprawdzic tego na Twoim sprzecie oprocz Ciebie. Ja tu nie widze innego wyjscia albo juz za pozno i mam omamy :rolleyes:. Tu sobie sam odpowiedziales..... "jednak pamięci odmawiaja posluszenstwa i tak w okolicach 436+. Jakie pamiątki brać, zeby wytrzymały taktowania w przedziale 470-520? Szukac sprawdzonych 800, czy od razy się pakować w Vitesty EE 1066?". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Trafiłem po prostu na padaki, na 100% istnieją 800, które pojdą wyżej niż te aktualne :) Kij, w 1066 uderzę. Dzieki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Co do memków, to poprzeglądaj tematy w dziale RAMów i tam popytaj. Polecam Apogee czy Exceleramy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) Ehh, chyba płyta mi się kończy a nie pamięć. Procek poluzować mogę na 3000-3400, pamięci dzielnikiem na 450-500 i bez problemu przechodzą memtesta/superpi32m etc. W momencie jednak kiedy przekraczam na procu FSB 438 system się nawet zbootowac nie chce, niezaleznie od napięć. Na 436 natomiast w 100% stabilnie, zarowno Q jak i Ramy. Czyżby wall? Procesor raczej odpada, wątpie zeby chodził stabilnie na 3,71 na lekko podniesionym napieciu w stosunku do stockowego (bios 1.29, system 1.22), natomiast na 3,8 juz w ogole nie bootował systemu nawet na 1,5-1.6 Edytowane 13 Grudnia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 1,6? Dobrze, że proca nie ubiłeś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Ciezko ubić samym napieciem, zwłaszcza z vdropem na poziomie ~0,1, nie przesadzaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) Seria Q ma niestety dość szybko walla więc możliwe że już na niego trafiłeś. Zobacz jeszcze na dwóch kościach jak kręci się procek. Pobaw się napięciem MCH Voltage. Edytowane 13 Grudnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) Dobra, sprawa jest dość jasna. Pożyczyłem od znajomego OCZ DDR2 PC2-6400 Platinum Revision 2x1GB, i wciąż to samo (jedyna różnica to niższe timingi). Jednak FSB WALL. Teraz pytanie, czy procek skapitulował, czy wystarczy zmienić płytę. Potestować trzeba w tygodniu. Żeby nie było - dokładnie te OCZ lecą u znajomego na ~530 stabilnie, także nie ma szans, żeby u mnie akurat 'szwankowały'. Edytowane 13 Grudnia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Dobra, sprawa jest dość jasna. Pożyczyłem od znajomego OCZ DDR2 PC2-6400 Platinum Revision 2x1GB, i wciąż to samo (jedyna różnica to niższe timingi). Jednak FSB WALL. Teraz pytanie, czy procek skapitulował, czy wystarczy zmienić płytę. Potestować trzeba w tygodniu. Żeby nie było - dokładnie te OCZ lecą u znajomego na ~530 stabilnie, także nie ma szans, żeby u mnie akurat 'szwankowały'. No to daj powiedzmy FSB 400 czy tam ile i wrzuć dzielnik pamięci który będzie najbliższy 530mhz na memkach ;] Oczywiście daj takie samo napięcie i ustawienia timingów. Wtedy zobaczysz czy pamięci lecą tak samo. Myśle że np na twojej płytce bez L (czyli DS3) która posiada już 6 fazowe zasilanie taki Quad lepiej by się zakręcił. Chodzi mi tu o przypadek gdzie to 438mhz to dla płyty na Quadzie wartość progowa. Bo jeśli ten Quad ma FSB Walla to nawet na Asusie P5Q Deluxe go nie obejdziesz, a napewno nie w jakimś dużym stopniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Błagam, niech to będzie wall płyty, to moge od reki wymienic. Jak w sumie rozróżnić ściane na procu od tej na plycie? 6x450, pamięci 1:1 (900mhz) - nie wstaje, albo wiesza sie w poscie/podczas ladowania systemu 8.5x450, pamięci 1:1 (900mhz) - nie wstaje, j/w 8x5x400, pamięci 4:5 (1000mhz) - śmiga slicznie. Edytowane 14 Grudnia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Może to być już wall procka. Chociaż powiem szczerze że powinien jeszcze śmignąć na te 450mhz chociaż. A od ile wzwyż od 400mhz idzie jeszcze stabilnie? Powiedzmy do 430? Najlepiej jakbyś dorwał inne mobo jeszcze konkretne do OC i byś się przekonał czy już Gigabyte niedomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) 425-435 idzie jeszcze stabilnie, wyzej zaczynaja sie powazne schody. Ja wciaz stawiam na płytę, poniewaz procek robi te 3.6-3.7 ghz (wlasnie ten przedział 425-435) praktycznie bez zmiany napiecia, także dziwne by to było, jakby się tak 'nagle skończył'. http://sthen.info/s775.pdf Tutaj mam liste płyt, które aktualnie mamy na stanie w firmie, i mogę jakieś 'pożyczyć'. Którą najlepiej do typowego OC? Edytowane 14 Grudnia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Asusa P5E bierz i testuj ;] I na zapas MSI P35 Neo2-FR albo Asusa P5Q. Edytowane 14 Grudnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Dobra, jest Asus P5E. Zaraz montujemy 'pająka' ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Ja chyba jakiś tępy jestem - dlaczego od 2h nieważne co ustawiam w biosie automatycznie daje FSB266 na procka i pamięci? O_O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 A nie siedzi tam jakiś stary bios w tym P5E? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Bios zmienialem na 1003, nastepnie 1102. W końcu nawet użyłem sposobu na 'Rampage Formula' mod, wciąż to samo. Sprobuję wymienić bateryjkę :/ EDIT. I tak, uzywałem googli, resetowałem bios ręcznie, bateryjką/przełącznikiem na płycie i ustawiałem default w biosie przed flashowaniem :) EDIT2. Jest lepiej, SuperPi 2M policzone na 3800 =] EDIT3. Nie wiem, czy to cos da, ale sie wlasnie zorientowałem ze nie podlaczylem jednej z wtyczek 4pin od zasilania do płyty... wczesniej nie musialem, to podlaczylem tylko 1. Nie stestuje, czas spac :( Edytowane 16 Grudnia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...