costi Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Mam pytanko - jaki polecacie soft do obróbki plików RAW, który nie bedzie kosztował chorych pieniędzy? Nie chciałbym wydać więcej niż 200-250zł. Fajnie by było, jakby miał opcje przetwarzania hurtowego, czyli podaje mu album ze zdjęciami, "wywołuję" wszystkie fotki, po czym naciskam "process" i program hurtem wprowadza zmiany i zapisuje pliki jako np. jpg z zadanymi parametrami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Capture One LE chyba był najlepszą propozycją, ale teraz nie orientuję się w cenie. Zawsze zostaje Ci Rawshooter ;) "Ideał" Lightroom niestety kosztuje ciut więcej niż Twój budżet przewiduje. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Na fotografii nie zarabiam, wiec wywalanie >1000zl to dla mnie lekki bezsens. ;) Bawie sie wlasnie trialem CaptureOne Pro i w sumie jest bardzo fajny, ale wkurza mnie jedna rzecz - podczas obrobki RAWa w CO mam inne kolory, po zapisie do jpg inne, a po zapisie do tiff jeszcze inne. Efekt jest taki, ze robie po omacku, bo podczas obrobki nie jestem w stanie ocenic efektu koncowego :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Tam zdaje sie są jakieś profile. Musisz poszukać. ;) A to że TIFF się różni od JPG to bardzo prawdopodobne bo często TIFFy się zapisyją w CMYKu a jpgi w RGB , i czasem stąd takie kwiatki. ;) Osobiście nie używam C1 ale z tego co pamiętam w opcjach zapisu zdjęcia, jest coś takiego jak "color management" i jeśli wybierzesz "web", to otrzymasz dokładnie kolory takie jak w C1. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Nazywa sie to sRGB, ale dzieki za rade - pomoglo (mialem wczesniej zaznaczone "embed camera profile"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Coś ode mnie, rozważ Capture NX (jako posiadacz D300). Normalną niestety rzeczą jest, że NEF w Lightroomie i Capture NX ma inne kolory, inny balans bieli. Pod względem kolorów lepiej rzeczywistość oddaje Capture. Tylko problemem jest cena za ver 2.0 :/ Starsza wersja jakieś 250zł. A jeśli możesz kupić w usa to Bibble Lite za 90 dolców jest dobrą prozycją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Mi wystarczy camera raw z ps cs3 (chyba ver 4.0) jest naprawdę dobrym programem. CS3 chodzi w wersji trial ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Mi wystarczy camera raw z ps cs3 (chyba ver 4.0) jest naprawdę dobrym programem. CS3 chodzi w wersji trial ! Taaa, ale tylko przez 30dni, więc ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...