Skocz do zawartości
-=YoGi=-

E7300 Vs. E8400

Bitwa na wydajność  

58 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktory bedzie lepszy?

• E8400
      40
    • E7300
      18
    • Inny - wpisz propozycje w poscie :)
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Twoje posty przypominaja mi jedna wykladnie z PCL. "Jaki proc do 200 zl? PDC i KREEEEEEEC".

A jest jakis lepszy wybor Twoim zdaniem w tej cenie? I chyba nie rozumiesz roznicy miedzy wydajnoscia a oplacalnoscia (wydajnosc/cena), bo o to bylo pytanie w tym topicu.

Wg mnie procesory z serii e7xxx nie sa zbyt oplacalne, ze duzo mniej kasy mzna kupic e5200, ktory niewiele ustepuje, a z kolei za troche wiecej e8xxx, ktore sa sporo lepsze. e7xxx to jak dla mnie taka zapchaj dziura intela, z ktora nie wiadomo co zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli pisanie w ojczystym języku jest takie trudne to po co pisać? Na elektrodzie - już dawno wprowadzili nakaz pisania w normalny sposób. Wiem, że dla niektórych używanie dwóch przycisków na raz jest trudne, ale może warto się przyzwyczaić? (ALT+np. l, a, c)

To, że autor posiada pieniążki nie oznacza, że musi je wydać? Jeździsz samochodem? Ja podjeżdżam np na stację paliw to tankuję benzynę 95, chociaż mam pieniążki na 98, ale ich nie wydaje, gdyż nie odczuwam strasznej różnicy w wydajności auta oraz w spalaniu (może jest jakaś różnica , ale minimalna) tak samo jest z procesorami, które odnoszą się do tego tematu - Twoje uzasadnienie jest jak wspomniałem prędzej dziecinne i nie potrafisz się obronić. Nie potrafisz podać normalnego powodu, dla którego obraziłeś mnie o pisanie typu: "Jaki proc do 200 zl? PDC i KREEEEEEEC".

"Wole miec 30FPS min niz 20-25FPS min." - Jeżeli Twoim zdaniem procesor doda 20-50% więcej klatek to GRATULUJĘ wiedzy z zakresu matematyki (chodzi mi o E7300 vs. 8400)

Edytowane przez pcmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak zdecydowanie jestem za e7xxx. Sam jakis czas temu wachalem sie miedzy e7200, a e8400 jeszcze przed wzrostem cen. Wtedy to różnica wynosiła 150zł. Osobiście jestem zadowolony po przesiadce z e2160. Trafiła mi się dobra sztuka jeżeli chodzi o oc, a pozostałe pieniądze wydałem na inne zabawki (s1, scythe s-flex i podkładkę :> ). Obecnie jeżeli nie cierpisz na nadmiar kasy którą chcesz wydać, a każdy dodatkowy fps nie jest dla ciebie na miarę złota rozsądniejszym wyborem wydaje się słabszy model. Do 3,5 podkręcisz nawet kompletna padake, a to i tak w zupełności wystarczy do większości zastosowań... Różnice odczujesz 'gołym okiem' po przesiadce z e2xxx, a jeżeli nie masz na co wydać te 150-200zł to odłóż i w przyszłe wakacje znowu zmień procka, może na jakiegoś quada...

Także osobiście nie pchał bym sie w e8400 bo przyrost wydajności (moim zdaniem) nie jest wart dokładania takiej kasy...

Edytowane przez SinRock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

A jest jakis lepszy wybor Twoim zdaniem w tej cenie? I chyba nie rozumiesz roznicy miedzy wydajnoscia a oplacalnoscia (wydajnosc/cena), bo o to bylo pytanie w tym topicu.

Wg mnie procesory z serii e7xxx nie sa zbyt oplacalne, ze duzo mniej kasy mzna kupic e5200, ktory niewiele ustepuje, a z kolei za troche wiecej e8xxx, ktore sa sporo lepsze. e7xxx to jak dla mnie taka zapchaj dziura intela, z ktora nie wiadomo co zrobic.

Jeżeli pisanie w ojczystym języku jest takie trudne to po co pisać? Na elektrodzie - już dawno wprowadzili nakaz pisania w normalny sposób. Wiem, że dla niektórych używanie dwóch przycisków na raz jest trudne, ale może warto się przyzwyczaić? (ALT+np. l, a, c)

Jesli wprowadza to na PPC to bede przestrzegal , a obecnie ZWISA mi to o czym piszesz w temacie uzywania polskich znakow.

To, że autor posiada pieniążki nie oznacza, że musi je wydać? Jeździsz samochodem? Ja podjeżdżam np na stację paliw to tankuję benzynę 95, chociaż mam pieniążki na 98, ale ich nie wydaje, gdyż nie odczuwam strasznej różnicy w wydajności auta oraz w spalaniu (może jest jakaś różnica , ale minimalna) tak samo jest z procesorami, które odnoszą się do tego tematu - Twoje uzasadnienie jest jak wspomniałem prędzej dziecinne i nie potrafisz się obronić. Nie potrafisz podać normalnego powodu, dla którego obraziłeś mnie o pisanie typu: "Jaki proc do 200 zl? PDC i KREEEEEEEC".

Daruj sobie porownania motoryzacyjne bo to jedna z najwiekszych ciach!l podawana przy okazji kompterow i relacji miedzy tymi.

Moje sa dziecinne? Coz , moze lepiej RAZ a DOBRZE. Przy okazji : ja wiem jak smiga proc z 1MB , jak smiga z 2MB , a jak przy 6. Tyle z mojej strony , konczymy przepychanki.

"Wole miec 30FPS min niz 20-25FPS min." - Jeżeli Twoim zdaniem procesor doda 20-50% więcej klatek to GRATULUJĘ wiedzy z zakresu matematyki (chodzi mi o E7300 vs. 8400)

Zabawne , roznica w Stalkerze siega i 10FPS wiec w momencie , gdy TY bedziesz mial minimalny 20 to ja bede mial 30...

Z mojej strony koniec. Nie bede drazyl tego samego , nie moja kasa , dodam tylko tyle , ze lepiej miec mocniejszy proc , niz wypasiona super grafe , ktora bedzie ograniaczana przez proca. Nie mowie , ze 7xxx ja ograniczy , ale mowimy o przyszlosci i nowszych grach. 8200 mozna dostac w granicy 500 zl wg. Skapca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no tymi fps'ami widać,że genialnie potrafisz czytać wykresy, ale gratuluje muszą być i tacy ludzie..... Ja już również się nie wypowiadam bo bym cię pogrążał dalej... ale po co? A czy ja nie miałem kontaktu z 1, 2mb 3mb 6mb? No to nie znasz mnie jeszcze na tym forum.... Może często się nie wypowiadałem, ale jako takie mam pojęcie i myślę, że moje artykuły pomogły nie jednej osobie więc odpuść sobie z tymi lolami "Jaki proc do 200zł"?! bo do teraz nie możesz się z tego wytłumaczyć, a że Ci zwisa Nasz język to ubolewam na Twoją dysekcją i brak szacunku dla innych forumowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Nie no tymi fps'ami widać,że genialnie potrafisz czytać wykresy, ale gratuluje muszą być i tacy ludzie..... Ja już również się nie wypowiadam bo bym cię pogrążał dalej... ale po co? A czy ja nie miałem kontaktu z 1, 2mb 3mb 6mb? No to nie znasz mnie jeszcze na tym forum.... Może często się nie wypowiadałem, ale jako takie mam pojęcie i myślę, że moje artykuły pomogły nie jednej osobie więc odpuść sobie z tymi lolami "Jaki proc do 200zł"?! bo do teraz nie możesz się z tego wytłumaczyć, a że Ci zwisa Nasz język to ubolewam na Twoją dysekcją i brak szacunku dla innych forumowiczów.

Te , mister poprawny , sprawdz jeszcze raz to wyzej , bo u Ciebie siadla skladnia , wiec nie pouczaj mnie wedlug reguly "uczyl Marcin Marcina , a sam glupi jak swinia" Jesli ubolewasz to nad "brakiem szacunku" , a nie nad "brak szacunku" , tyle w kwestii czepiania sie jezyka.

Ps , co do czytania wykresow to mnie uswiadamiac nie musisz , procesor o mniejszej pamieci cache bedzie dawal mniejszy framerate minimalny i jest to oczywista oczywistosc , a twoje artykuly mi zwisaja.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pcmax, wyluzuj nieco. To nie forum polonistyczne. Więcej w temacie na "O serwisie i forum".

Poza tym orłem też nie jesteś:

Nie no, tymi fps'ami widać,że genialnie potrafisz czytać wykresy, ale gratuluje muszą być i tacy ludzie..... Ja już również się nie wypowiadam, bo bym cię pogrążał dalej... ale po co? A czy ja nie miałem kontaktu z 1, 2mb, 3mb, 6mb? No to nie znasz mnie jeszcze na tym forum.... Może często się nie wypowiadałem, ale jako takie mam pojęcie i myślę, że moje artykuły pomogły nie jednej osobie, więc odpuść sobie z tymi lolami "Jaki proc do 200zł"?! bo do teraz nie możesz się z tego wytłumaczyć, a że Ci zwisa Nasz język, to ubolewam na Twoją dysekcją i brak szacunku dla innych forumowiczów.

Na przyszłość zarzucając coś komuś bądź perfekcyjny w tym, co zarzucasz.

A odnośnie twojego raportu. Firekage nie skierował zwrotu bezpośrednio do Ciebie, tylko użył cytatu. Powodu do obrażania się tu nie widzę.

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawne , roznica w Stalkerze siega i 10FPS wiec w momencie , gdy TY bedziesz mial minimalny 20 to ja bede mial 30...

Nieprawda, przy 79.8fps różnica wynosi ~8.3fps dla e8400 czyli rowne 10.5%

Czyli teoretyczne minimalny na e7300: 20fps a na e8400 bedzie wiec okolo 21.66fps, a nie 30fps :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawda, przy 79.8fps różnica wynosi ~8.3fps dla e8400 czyli rowne 10.5%

Czyli teoretyczne minimalny na e7300: 20fps a na e8400 bedzie wiec okolo 21.66fps, a nie 30fps :lol2:

Na procach z małą ilością cache'u na granicy płynności zdarza się, że gra przytnie, i tego nie da się wywnioskowac po wykresach fps, natomiast w praktyce jest to bardzo widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 2160=>E5200=>E7300 i teraz mam E8400

Ciągle gram praktycznie w te same gry ale teraz mogę sobie płynniej zagrać w większej rozdzielczości i nie mam zacinek :wink:

Jeśli masz kasę to lepiej kupić E8400, ale jak szczypiesz się z funduszami to E7200+OC i dołożyć do lepszej grafiki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi