romek Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Kiedy w 1969 roku zakłady Fairchild Semiconductor opuściła grupa kilkudziesięciu osób m.in. Jerry Sanders, John Carem i Sven Simonsen, dołączyło do nich także kilku menedżerów z grupy Giffords. Razem stworzyli oni Advanced Micro Devices czyli przedsiębiorstwo zajmujące się półprzewodnikami, znane szerzej pod akronimem AMD. Któż z Was nie zna tego skrótu? W końcu takie marki jak Athlon są jednymi z najlepiej rozpoznawalnych w branży IT i nie tylko. W niniejszym artykule przyjrzymy się więc osiągnięciom, historii oraz planom na przyszłość „zielonych”. Zapraszamy do leORT: ORT: ktury! Pełna treść publikacji pod tym linkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ardeni Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Mnie art podszedł, dosć fajnie się go czyta, czekam na kolejne o Intelu, IBM, Nvidia itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meehoweck Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Dość ciekawy, niezbyt obszerny więc chce się go czytać. W miare sporo ciekawych informacji. Tak samo czekam na następne, głównie o Intelu i nVidii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mal1n Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Tak na szybko: w Thortonie nie odblokujesz L2 ołówkiem - ołowek działał na obudowach ceramicznych (np. Duron na rdzeniu Morgan). Wszystko od Palomino w górę było już na organicznych i trzeba było kombinować inaczej (jest filmik na THG :) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 to był przykład ;) wiadomo, że jest jeszcze lakier, który przewodzi prąd ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Długo czekałem na ten artykuł :) Się doczekałem ;) Dobra Robota ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Tak na szybko: w Thortonie nie odblokujesz L2 ołówkiem - ołowek działał na obudowach ceramicznych (np. Duron na rdzeniu Morgan). Wszystko od Palomino w górę było już na organicznych i trzeba było kombinować inaczej (jest filmik na THG :) ). bzdura, ja malowalem olowkiem swojego thortona raz i jak go po dwoch latach sprzedawalem to dalej mial 512 cache'u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Taka mała korekta - AM3 = 938 pinów (w artykule jest 939). Ogólnie całkiem spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Tragedia, to się nazywa fanatyzm i zapatrzenie w markę... same sukcesy, zero obiektywizmu rozwaliło mnie między innymi : "Również w dziedzinie mobilności AMD przypuściło „atak”. Turion™ 64 okazał się dobrą alternatywną dla Intela w segmencie komputerów przenośnych" Żal komentować... Do tego zachwalanie prawdziwych cztero rdzeniowych procesorów i teksty takie jak : "Błąd TBL, rozdmuchany przez portale, użytkowników na forach i zwolenników Intela" "a za nami już premiera serwerowych procesorów wykonanych w procesie 45 nm!" sprawiają że nie sposób się nie śmiać... ja nie jestem fanatykiem nvidi i intela, miałem intele, miałem amd i ati i nvidie, po prostu jestem obiektywny i kupuje to co dla mnie jest w danej chwili najlepsze, a nie da się ukryć że intel nie ma konkurencji na polu procesorów, tak samo jak nvidia leży w chwili obecnej przed ati... więc proszę mniej fanatyzmu a więcej obiektywizmu, realizmu whatever.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mal1n Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) bzdura, ja malowalem olowkiem swojego thortona raz i jak go po dwoch latach sprzedawalem to dalej mial 512 cache'u U mnie na Palomino(zmiana mnożnika) ołówek nie działał. Na organicznej lepiej było użyć jakiegoś lakieru przewodzącego prąd. Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Mal1n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Artykuł może i trochę stronniczy, ale czyta się nieźle. Aczkolwiek fragment o Turionach mnie zdziwił. Tak samo jak pominięcie faktu, że intel już wprowadził procesory desktopowe w technologii 0.045. Co do nvidii... no mam nadzieję, że ATI wypuści jakieś normalne sterowniki pod linuxa, bo póki co nvidia skutecznie tym mnie przekonuje :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Też jeździłem na Durniech i innych wynalazkach od AMD i były wtedy dobre,ale to było wtedy. Nie to że przestałem lubić tą firmę,ale teraza używam intela z prostej przyczyny-jest dla mnie wydajniejszy i kręci się jak cholera (ponad 4GHz). Ale też żeby ich do końca nie pogrążać,to błąd TLB (bo tak to się poprawnie zowie),występował tylko i wyłącznie w odpowiednio spreparowanych warunkach laboratoryjnych-nie do uzyskania przez zwykłego śmiertelnika. A jeśli chodzi o mody ołówkiem,to działały na każdego rodzaju płytkach-pod warunkiem użycia miękkiego ołówka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Artykuł ma trochę błędów, i jest stronniczy. Zgodzę się z trym że amd ma b.dobre karty ale z tym że phenom to taki super proc to nie. Kiedyś proce amd się dobrze kręciło a teraz phenom nie pała chęcią do wielkiego oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 A czy zamiast Radka 9600XT nie powinien być 9500, którego można było szybko przerobić poprzez wgranie BIOS'u lub soft mod do 9700/9700Pro :?: Ogólnie art dość ciekawy, lekki, choć trochę chaotyczny - ze względu na ATi. Vesa Local Bus, AMD 486DX2 - łezka w oku się kręci i wiele fajnych chwil spędzonych przy pecku, do tej pory mam swojego pierwszego kompa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Tragedia, to się nazywa fanatyzm i zapatrzenie w markę... same sukcesy, zero obiektywizmu rozwaliło mnie między innymi : "Również w dziedzinie mobilności AMD przypuściło „atak”. Turion™ 64 okazał się dobrą alternatywną dla Intela w segmencie komputerów przenośnych" Żal komentować... Do tego zachwalanie prawdziwych cztero rdzeniowych procesorów i teksty takie jak : "Błąd TBL, rozdmuchany przez portale, użytkowników na forach i zwolenników Intela" "a za nami już premiera serwerowych procesorów wykonanych w procesie 45 nm!" sprawiają że nie sposób się nie śmiać... ja nie jestem fanatykiem nvidi i intela, miałem intele, miałem amd i ati i nvidie, po prostu jestem obiektywny i kupuje to co dla mnie jest w danej chwili najlepsze, a nie da się ukryć że intel nie ma konkurencji na polu procesorów, tak samo jak nvidia leży w chwili obecnej przed ati... więc proszę mniej fanatyzmu a więcej obiektywizmu, realizmu whatever.... a gdzie tu fanatyzm ? :rolleyes: :blink: przynajmniej nie twierdzisz, ze art sponsorowany - choć może się myle i Twój umysł polonisty i obiektywizmu sprawi, że tak stwierdzisz, pokaż klasę i napisz swój o art o amd albo o nvidii, wtedy okaże sie jak bardzo jesteś obiektywny odnośnie błędu, taka prawda jest. wiele osób zaznaczało jego obecność a dla laika to już wada, która jak @Miodnyj zaznaczył, "występował tylko i wyłącznie w odpowiednio spreparowanych warunkach laboratoryjnych-nie do uzyskania przez zwykłego śmiertelnika.". Więcej do powiedzenia nie mam. Intel wydajniejszy ale co w związku z tym? Taka mała korekta - AM3 = 938 pinów (w artykule jest 939). Ogólnie całkiem spoko. po tym jak art został opublikowany znalazłem to info ;) dzięki za poprawkę. Artykuł może i trochę stronniczy, ale czyta się nieźle. Aczkolwiek fragment o Turionach mnie zdziwił. Tak samo jak pominięcie faktu, że intel już wprowadził procesory desktopowe w technologii 0.045. Co do nvidii... no mam nadzieję, że ATI wypuści jakieś normalne sterowniki pod linuxa, bo póki co nvidia skutecznie tym mnie przekonuje :) pozdrawiam art od początku do końca miał być o amd, nie widzę więc powodu dla którego pominięcie wprowadzenia przez intela procesorów w 0.045nm byłoby grzechem ;) A czy zamiast Radka 9600XT nie powinien być 9500, którego można było szybko przerobić poprzez wgranie BIOS'u lub soft mod do 9700/9700Pro :?: Ogólnie art dość ciekawy, lekki, choć trochę chaotyczny - ze względu na ATi. Vesa Local Bus, AMD 486DX2 - łezka w oku się kręci i wiele fajnych chwil spędzonych przy pecku, do tej pory mam swojego pierwszego kompa :) możliwe, ze to 9500 jak zbiore uwagi o błędach to nie omieszkam ich poprawić ;) dzięki. Artykuł ma trochę błędów, i jest stronniczy. Zgodzę się z trym że amd ma b.dobre karty ale z tym że phenom to taki super proc to nie. Kiedyś proce amd się dobrze kręciło a teraz phenom nie pała chęcią do wielkiego oc. a gdzieś napisałem, że jest on super ? Oczekiwałem więcej, myślałem, ze zegary będą wyższe i ogólna wydajność będzie wyższa względem k8. Zawiodłem sie, przecież nie bede płakał z tego powodu. Edytowane 2 Grudnia 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 O Intelu pisaliśmy już, kłania się czytanie artykułów. Postanowiliśmy napisać o AMD co też uczyniliśmy. O Nvidii też napiszemy lecz hmm tu mam mieszane uczucia bo wydawanie odgrzewanych kotletów w kolejnych ich edycjach średnio zostanie opisane. Ludzie pracujący w tej branży dobrze o tym wiedzą, użytkownicy już gorzej. Jak widać większości osobą artykuł się podobał i mogę powiedzieć, dziękuje. Miała byc to krótka historia i taka też jest. Nie chcieliśmy się za bardzo zagłębiać od zarania dziejów ale jeszcze co nieco wspomnimy w czasie publikacji Phenom II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 a gdzieś napisałem, że jest on super ? Oczekiwałem więcej, myślałem, ze zegary będą wyższe i ogólna wydajność będzie wyższa względem k8. Zawiodłem sie, przecież nie bede płakał z tego powodu. Nie napisałeś że on jest super wprost tylko go cały czas chwalisz. Ale artykuł jako ogólna informacja o historii firmy jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Może to zabrzmi jakby fanaboy sie wypowiadał ale ja pisząc to, czytając nie czułem, że go chwale. Wszem i wobec wiadomo, że nie spełnił on pokładanych w nim nadziei ale też ciesze się, że "jest ok" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Nie napisałeś że on jest super wprost tylko go cały czas chwalisz. Ale artykuł jako ogólna informacja o historii firmy jest ok.Bo jest co chwalić. Proc zły nie jest. Najlepszy też nie jest, ale to dużo nie zmienia w kwestii że jest dobry. Poza tym gdzie on go przesadnie chwali, bo czytając nie zauważyłem zbytnio. Edytowane 2 Grudnia 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Najważniejsze jest to aby żadna z firm ATI/AMD i INTEL/NVIDIA nie osiągnęła trwałej przewagi. Najlepiej byłoby aby przewaga przechylała się na stronę danej firmy co generację kart/procesorów. Wtedy dla nas konsumentów będzie to optymalna sytuacja, bo ceny nie będą zbyt wygórowane, a i będziemy szybko dostawać coraz lepszy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeN Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Wg mnie artykuł zbyt krótki i temat potraktowany zbyt pobierznie. I ta nazwa "zieloni" czytając cały czas miałem skojarzenia z Nvidią. Do tego dochodza karygodne błedy, głównie chodzi mi o 939nóżek w gniazdku AM3, a kompatybilność w dół autor chyba sam sobie dopowiedział. Ogólnie artykuł oceniam jako słaby, liczyłem na coś wiecej, zwłaszcze że historia firm AMD i ATI jest dość pokaźna. No i w tytule powinno być AMD ATI, poniewż w artykule przedstawiono informacje o obu firmach, a ich połączenie nastąpiło względnie niedawno w stosunku do okresu całej historii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 ...a kompatybilność w dół autor chyba sam sobie dopowiedział.Przecie nie od dziś wiadomo, że procki AM3 będą kompatybilne w dół, tak samo jak AM2+ są kompatybilne w dół do AM2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...