BercikMeister Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Witam, kupiłem niedawno zasilacz, procesor i mobo (wszystko mam w sygnaturce) i 4 wiatraczki do obudowy z podświetleniem. Komp ładnie się odpalił kilka razy. W piątek wyłączyłem kompa normalnie bez żadnych problemów. W sobotę gdy chciałem go uruchomić to diodki w wiatraczkach się zapaliły na ułamek sekundy, było tylko takie tyknięcie i nic więcej. Żadne wiatraki nie startują, jedyne co startuje to te diodki na ułamek sekundy. Pomyślałem, że zasilacz się skopał, więc połączyłem zielony i czarny kabelek we wtyczce 20pin od zasilacza, do obwodu podłączyłem wiatraki te świecące, cd-rom i HDD. Wszystko ruszyło... Próbowałem uruchamiać kompa poprzez zwieranie pinów pwr_on, bo pomyślałem że przycisk się zepsuł, też to samo co wyżej... A i te "tyknięcie" wydobywa się (z tego co zaobserwowałem) z zasilacza. Robiłem reset CMOS, dalej to samo. Uruchamiałem samą mobo, proca, grafe, RAM. Dalej to samo... PROSZĘ O POMOC !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Najpierw to bym dorwał inną zasiłke i sprawdził czy to nie jej wina. Następnie spróbuj raz z jedną raz z drugą kością pamięci ram. Nie wiadomo czy nie poszło coś na mobo. Jakiś mosfet czy coś. Patrzyłeś czy wszystkie kondensatory są całe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Kondensatorki są całe zaraz spróbuję z RAMem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Kombinacje z RAM nic nie pomagają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesyr Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Tak jak kolega mówi, dorwij inny zasilacz i spróbuj na nim. A masz jakieś rzeczy na USB podpięte ? Jeśli tak to odepnij wszystko i spróbuj wtedy. A jak wyjmiesz ram całkowicie to się odpala ? Jeśli tak to czy może piszczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Uruchamiałem samą mobo, proca, grafe, RAM. Dalej to samo... Te wiatraczki co mam z podświetleniem mają podświetlenie trójkolorowe i gdy podłączyłem samą wtyczkę 20pin do płyty i wiatraczek do molexa, to zaświeciły się 3kolorki czerwony, zielony, niebieski i wiatraczek trochę się poruszył, ale się nawet nie obrócił. A gdy podłączyłem 20pin i 4pin (do proca) to zaświeciła się tylko czerwona diodka i to tak jak już pisałem tylko na chwilę, a wiatraczek nawet się nie poruszył. Próbowałem podłączyć Komputer pod inny zasilacz - niestety udało mi się tylko załatwić taki 250W i dalej było to samo. Jednak nie było tego tyknięcia. KOMP NIE MOŻE PISZCZEĆ BO ON SIĘ W OGÓLE NIE WŁĄCZA - ZASILANIE JEST TAK JAKBY ODCINANE PO UŁAMKU SEKUNDY Tylko diodki się ledwo zdążą w wiatraczkach zaświecić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 IMO coś się z mobo stało. A konkretniej z zasilaniem jej. Chociaż to już głębsza sprawa elektroniki. Nie wiadomo czy nie trzeba będzie na gwarę jej słać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 O! To już jakaś konkretna informacja :D Tylko czy to na pewno wina mobo ? Jak myślicie czy jest sens robienia pająka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Jakie kolory mają przewody we wtyczce zasilającej procesor? Dlaczego podpinasz wtyczkę 20pin a nie 24pin? Na allegro widzę, że ten zasilacz ma uniwersalną wtyczkę 20/24pin, płyta ma też złącze 24pin. Pająk zawsze ma sens w takiej sytuacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Czy podłączę 20 czy 24pin to jest to samo ;] A wtyczka 4pinowa zasilająca profesora ma kolorki: przy klipsie 2 obok siebie żółto-czarne a niżej 2 czarne. Myślisz ze to wina obudowy? Ona robi zwarcie czy coś, że mam robić pająka? Edytowane 2 Grudnia 2008 przez BercikMeister Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 O kolory wolałem zapytać na wszelki wypadek - różne rzeczy się zdarzają. Obudowa może robić zwarcie poprzez błąd w montażu, np za dużo kołków dystansowych lub ich brak, kołek w nieodpowiednimm miejscu. Widzę, że ta płyta ma też gniazdo molex (takie jak hdd/cd-rom). Podpinasz tam też zasilanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Pod to gniazdo molex sie podpina zasilanie jak są 2 k. graficzne i idzie jakieś dodatkowe zasilanie do SLI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senseipl Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Czy przed tym robiłeś reset CMOS? Jeżeli tak to ustawienia taktowania ramu ustawiły się na domyślne i możliwe że twoje kości mają za małe taktowanie dla domyślnych ustawień!! Też tak miałem i nic się w kompie nie robiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Dobra na pajączku wszystko startuje. Jak mam teraz te śrubki montażowe wkręcić żeby znowu nie było takich bajerów ? A te kołki co są w obudowie co się w nie wkręca śrubki jak montuje się mobo to mogę wymontować jaki chcę kołek. PROSZĘ O INSTRUKCJE Edytowane 2 Grudnia 2008 przez BercikMeister Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Dobra na pajączku wszystko startuje. Jak mam teraz te śrubki montażowe wkręcić żeby znowu nie było takich bajerów ? Obudowa może robić zwarcie poprzez błąd w montażu, np za dużo kołków dystansowych lub ich brak, kołek w nieodpowiednimm miejscu.Miałem identyczny problem z jednym z kompów, który też odpalał się tylko w pajączku a po wsadzeniu wszystkiego do obudowy wyst. takie same objawy jak u ciebie. Bawiłem się z tym jakieś 6 godz. i udało mi się. Wkręcałem po jednej śrubce i włączałem kompa. Musiałem pod płytę główną coś podłożyć, bo robiło się jakby jakieś zwarcie - wepchnąłem wolnego molexa, żeby przypadkiem jakiś element płyty gł. nie stykał się z obudową. Edytowane 2 Grudnia 2008 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Dobra jak to podłączyć ? Dać może jakieś podkładki na te kołki na to płytę i śrubkę ? Powinno być ok ? Czy może dać pod płytę podkładkę i pod śrubkę podkładkę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 No to jest już duży krok na przód. Popatrz dokładnie czy wszystkie kołki są widoczne poprzez otwory w mobo. Możesz użyć podkładek izolacyjnych jeśli masz takie. Jak nie to metoda kaijitsu, jest to jadnak dość ryzykowne. Molexa do mobo bym jednak podpiął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) No czyli jednak mobo...a konkretniej chodzi o zwarcie pomiędzy mobo a obudową, skoro na pająku startuje ;] Może jakieś gumowe, cienkie podkładki pod śrubki na obudowie między mobo a tymi ,,dzyndzlami,, do której ja przykręcasz. Wtedy będzie to robiło za izolację i nie dojdzie do zwarcia, tak jak dotąd do tego dochodziło :) Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Powodem zwarć było to, że jak są te wysięgniki do których przykręca się obudowę to było ich o jeden rząd za dużo. Przeoczyłem to i założyłem mobo, a że wysięgniki są metalowe to powodowały zwarcie stykając się w nieodpowiednich miejscach z tyłem mobo. Dziękuję pięknie wszystkim za pomoc, temat można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...