Portelsl Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Mam problem z OC E6300 który nie był kręcony od nowości czyli od 2 lat na płycie 650i SLI mianowicie komp nie wstaje jak ustawie fsb 380mhz(1520) nawet na napięciu 1.45V. Mam aktualnie na 365mhz na napieciu 1.31V i chodzi stabilnie. Czy to oznacza że to kres możliwości mego procka? Nie mam już żadnych pomysłów naszukałem się na necie czegos na ten temat i nigdzie nie znalazłem. Macie jakieś pomysły? Może są jakieś blokady na płycie które trzeba wyłączyć? Kręce w trybie Unloced. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 A pamięci co? Masz w trybie Linked czy Unlinked? Bo możliwe że idą równo z FSB procka i trzeba się odpowiednio nimi zająć :P TJ ustawić timingu, napięcie, dzielnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 (edytowane) A moze tak wiecej detali co do kompa , jakie pamieci, dokladnie jaka plyta i jak wersja biosu, jaki jest stepping i rewizja procka i takie tam [ciach!]ly. BO jedyne co ci moge taraz powiedziec to to ze moze masz, nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa, dziure fsb czy cos takiego ze przy tym ustawieniu fsb za cholere komp nie rusze ale jak dac wiecej np 400 to ruszy bez problemu. I jeszcze to "Kręce w trybie Unloced" co to kurna znaczy ?? NIe znam takiego zlowa jak unloced, chyba ze ci chodzi o unlocked. Drugie co mi przychodzi do glowy to to ze komp chce zmienic tablice strap (chyba to sie tak pisze) i cos mu to nie wychodzi :D ale to malo prawdopodobne. Pewnie chodzi o pamieci ale tego sie dowiemy jak podasz co tam masz w kompie. Ja tez mam E6300 rewizja B2 i plyte na nforce 650i SLI (ASUS P5N-E SLI), proc mi sie kreci max do 475x7 przy 1.4V, a tak na codzien to mam 420x7 przy 1.3125V. Edytowane 1 Grudnia 2008 przez lapituta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portelsl Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 (edytowane) Pamięć Ram to Kingston 2x1Gb ddr2 667/533 na 5 5 5 31 Rewizja Cpu to L2 a płyty A2. Temperatury w spoczynku to ok 40 stopni a w stresie osiaga 70. Cpu-z pokazuje napiecie 1.408V a w biosie 1.31V. Edytowane 1 Grudnia 2008 przez Portelsl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 No to wkoncu jakie te pamieci 667 czy 533 Mhz. Podaj jakiej firmy masz plyte i jej pelna nazwe bo to ze jest rewizji A2 nic nam nie mowi. Co do temperatur to sa troche za wysokie, masz boxowe chlodzenie czy jakies inne ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 chipset 650i SLI i rewizja płyty A2 kojarzy mi się z mobasem Evga 650i SLI ;] Czy ma memki 533 mhz czy 667mhz to tam mało ważne, ważne żeby zrobiły minimum te 800mhz bo przy dzielniku 1:1 i FSB 400mhz tyle będa miały, chyba że da je w tryb unlinked czy tam linked i będą szły niezależnie od proca czy nawet w ogóle nie będa kręcone. ta evga dawała chyba max 2,1v na ramy to weź tyle ustaw, timingi 5-5-5-15, dobierz jakiś w miarę niski dzielnik pamięci lub nawet 1:1 najlepszy będzie i wtedy jedź z FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portelsl Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Ramy mam w dwóch kościach jedna ma takty 533 a druga 667 płytka to Asus P5N-E Sli 650i chłodzenie boxowe. Ustawiłem fsb 400Mhz, Ramy 800Mhz, napięcie CPU 1.35V Ramu 2.085V i zgasł i nie chcial sie odpalić nawet na sekunde, A na fsb 390Mhz to w biosie mi sie wieszał. Może za duże temperatury? Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Portelsl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 A jakie masz ramy znaczy kostki, bo ja mialem kingstona 667 na kostkach od samsunga i max to 715Mhz. A napiecie dla NB tez daleś większe ? Jak nie to daj 1.38... albo nawet to 1.5... V (nie pamietam dokladnie tych cyferek) tylko ze przy zwiekszonym napieciu NB sie grzeje strasznie i trzeba jakis dodatkowy nawiem mu dac bo bedzie sie komp wcinal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Ramy mam w dwóch kościach jedna ma takty 533 a druga 667 płytka to Asus P5N-E Sli 650i chłodzenie boxowe. Ustawiłem fsb 400Mhz, Ramy 800Mhz, napięcie CPU 1.35V Ramu 2.085V i zgasł i nie chcial sie odpalić nawet na sekunde, A na fsb 390Mhz to w biosie mi sie wieszał. Może za duże temperatury? A moze odpowiedz na 3x zadane pytanie, czy masz pamieci w trybie linked czy unlinked? Jak masz linked, to zmien na unlinked. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portelsl Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Jest na trybie unlinked Ramy sa na 667mhz 5 5 5 31 ustawione fsb 390mhz i napieciu 1.425V i nie odpalil sie nawet, nie mozna bylo do biosu sie dostac. Nie mam pojęcia co z tym jest, Na auto napiecie cpu w biosie pokazuje 1.31V i chodzi stabilnie na aktualnych ustawieniach czyli fsb 365mhz i ramy jak wyżej. Mam obawe że to kres jego możliwości i już nic sie z niego nie wyciągnie. Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Portelsl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 pamiętaj że biosowe napięcie nie równa się realnemu więc jak w biosie dałeś 1,35v to w rzeczywistości mogło być około 1,31v nawet co może być za mało dla 2,8ghz. Daj tak z 1,4v w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portelsl Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 pamiętaj że biosowe napięcie nie równa się realnemu więc jak w biosie dałeś 1,35v to w rzeczywistości mogło być około 1,31v nawet co może być za mało dla 2,8ghz. Daj tak z 1,4v w biosie. Ustawiłem nawet na 1.425V Ale czy może być aż tak duży skok w napieciu dostarczanym do procka, jak na taktowaniu 2.55Ghz potrzebuje 1.325V a już na 2.7Ghz potrzebuje 1.4V ? I jak to jest z tymi napięciami pokazywanymi w CPU-Z które mi aktualnie pokazuje dostarczane napiecie do procka na poziomie 1.392V~`1.402V a w biosie 1.31V?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 I jak to jest z tymi napięciami pokazywanymi w CPU-Z które mi aktualnie pokazuje dostarczane napiecie do procka na poziomie 1.392V~`1.402V a w biosie 1.31V?? Sprawa jasna, realne napięcie jest o ileś tam wyższe niż to które ustawisz w biosie. A zazwyczaj sie ono waha. Właśnie w okolicach 1,392 do 1,402v tak samo będzie z innymi częstotliwościami ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portelsl Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Sprawa jasna, realne napięcie jest o ileś tam wyższe niż to które ustawisz w biosie. A zazwyczaj sie ono waha. Właśnie w okolicach 1,392 do 1,402v tak samo będzie z innymi częstotliwościami ;] Czyli nieważne jaka czestotliwość ustawie to i tak bedzie cały czas napiecie 1.402V ? A tak w ogóle mam pytanie czy to jest możliwe żeby procek tak słabo się kręcił i nie dochodził do 2.7Ghz?? Słyszałem że E6300 to sie całkiem nieźle kręci na Asusie p5n-e 650i SLI, a u mnie taka lipa :sad: P.S Mam pytanie czy na 9600gt w SLI bedzie znacznie ograniczał go proc na 2.55ghz jeżeli teraz na jednej(bez podkręcania) mi wyciśnie ok 10000pkt w 3dmark06? i o ile wiem to max na Palit 9600gt 512mb(650 900 1650) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Czyli nieważne jaka czestotliwość ustawie to i tak bedzie cały czas napiecie 1.402V ? Nie nie :) Skoro w biosie ustawiłeś 1,31v a w realu sięga Ci pod 1,4v to znaczy że musisz sobie dodawać 0,09v do tej wartości co ustawiasz w biosie. Czyli załóżmy że ustawisz 1,4v w biosie to w realu będzie około 1,49v. A tak w ogóle mam pytanie czy to jest możliwe żeby procek tak słabo się kręcił i nie dochodził do 2.7Ghz?? Słyszałem że E6300 to sie całkiem nieźle kręci na Asusie p5n-e 650i SLI, a u mnie taka lipa icon_sad3.gif Jeśli pamięci cię nie ograniczają (czyt. dałeś im powiedzmy dzielnik 1:1 i napięcie około 2,1-2,2v) to dziwne. Można by lekko dowoltować NB zważywszy na dość wysokie już FSB jak dla tej mobo. P.S Mam pytanie czy na 9600gt w SLI bedzie znacznie ograniczał go proc na 2.55ghz jeżeli teraz na jednej(bez podkręcania) mi wyciśnie ok 10000pkt w 3dmark06? i o ile wiem to max na Palit 9600gt 512mb(650 900 1650) No 2,5ghz to stanowczo za mało jak dla jednej karty, a co dopiero dla SLI. Tak z 3,2ghz na codzień to by się przydało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portelsl Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 A czy nie sądzicie że napiecie 1.408V(w biosie ustawione na Auto) to trochę dużo jak na takt 2.55ghz? Memorki które taktują niezależnie od FSB (tryb unlinked) mogą powodować że kopm sie nie włącza na Fsb=390 lub 400mhz ? One mogą powodować ten cały problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 No jest to dużo. Ale nie koniecznie to procesor kuleje. Daj pamięci na 2,1v, timingi 5-5-5-15 a następnie wrzuć tryb linked, wtedy zobacz co będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Nie wiem gdzie szukałeś ale za bardzo się nie postarałeś w tym względzie Zeby nie było a nie mówiłem :blink: masz tu link gdzie opisane jest jak podkręcać na płytach 650-680 EVGA (znajomość angielskiego mile widziana). Warto przejrzeć bo jest tam dużo przykładów z życia wziętych i sprawdzonych oraz wyjaśnione niuanse overclockingu na tym modelu MOBO'sa. Powodzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portelsl Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 3.0Ghz stabilnie przy 65 stopniach w stresie :lol2: NB core voltage wrzystko wyjaśniło... Jak zwykle, to są skutki mojej zbytniej ostrożności i głupoty... Dzięki za pomoc, temat można uznać za zamknięty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...