sinus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Wiem, że to pytanie pada często, ale jestem początkującym WC maniakiem :oops: No więc tak: mam zamiar wycisnąć z mojego proca wszystko co będzie się dalo, to znaczy 2,4-2,5 GHz, Vcore 1,9V Czy Red Box wystarczy żeby go schłodzić? Jeśli nie to który bloczek będzie najlepszy: -Lev1 -Blue Box -Black Box Na razie nie wiem, czy będę chłodził olejem transformatorowym, czy wodą, więc pompka bedzie albo Aqua szut 600l/h albo 400l/h, a jeśli będzie olej-grundfos. Chłodnic najprawdopodobniej z Żuka, albo z fiesty. Do tego będzie jeszcze bloczek na chipset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Na twoim miejscu wziął bym Black Box'a bo tani i bdb. chociaż mógbyś się zastanowić nad Blue Box'em. Pompka troche słaba jak na 2 bloki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Jeszcze jest jedna ewentualnośc: b3ton chce sprzedać M8 z miko razem z pompką 600l/h za 60PLN opłaca się, ale nie wiem czy ten blok wydoli. Bo w przyszłości mam zamiar zamontować ogniwo peltiera takie 170W :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Ten blok to wielkie <span style="color:red;">[ciach!]</span>o, nie bierz go pod żadnym pozorem, za 70zł kup RED BOX'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioZ Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Czy Red Box wystarczy żeby go schłodzić? RedBox nie jest zły :) Mam go w tandemie z GrayBox-em, działają i nie gryzą się. AquaShuta 600 zamieniłem na AquaEl 250 i jest trochę wydajniej (o dziwo!) i sporo ciszej. Jestem tylko ciekaw czy uda Ci się kupić cokolwiek od Miko, ich strona od dłuższego czasu leży... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Jeszcze jest jedna ewentualnośc: b3ton chce sprzedać M8 z miko razem z pompką 600l/h za 60PLN opłaca się, ale nie wiem czy ten blok wydoli. Bo w przyszłości mam zamiar zamontować ogniwo peltiera takie 170W :twisted: Jeśli chcesz pakowac pelta to bierz bloczek wiercony. One najlepiej sprawdzają się przy chłodzeniu paltami, ponieważ mają największą powierzchnie. Taka ciekawostka- do chłodzenia pelta LEv1 będzie lepszy niż Nukleon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 No dobra już się prawie zdecydowałem: Red Box+Grey Box, ale dalej mysle nad tym peltem. Musiałby mieć koło 100W, nie? Jak z bezpieczeństwem przy zastosowaniu pelta, z tego co wiem to się woda skrapla i trzeba całego socketa obłożyć czymś, jakąś taką pianką. Czy jest duże ryzyko spalenia płyty przy stosowaniu peltów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 No dobra już się prawie zdecydowałem: Red Box+Grey Box, ale dalej mysle nad tym peltem. Musiałby mieć koło 100W, nie? Jak z bezpieczeństwem przy zastosowaniu pelta, z tego co wiem to się woda skrapla i trzeba całego socketa obłożyć czymś, jakąś taką pianką. Czy jest duże ryzyko spalenia płyty przy stosowaniu peltów? Jeśli zajdziesz z temp procka poniżej jakichś 15C to wtedy woda będzie się skraplać. Jeśli nie chcesz robić - 30C to wystarczy napchać troche gąbki o około socketa i powinno być git. Ale peltek musi mieć żeczywiście conajmniej 170W :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 A nie lepiej kupic Nukleona/ Orbitala ? Z faktu , ze bloki te sa frezowane , olej transformatorowy powuinien sie przez nie latwiej przecisnac. Jesli bedziesz szukal dobrego , taniego bloku GPU to wal na priv LEv1 NIE KUPISZ - chyba , ze ktos ci odsprzeda/ grzecznie poprosisz Mate'a Na uklady z peltierami powinienes kupic blok wiercony (z racji tego , ze nie ma scentralizowanej powiezchni termicznej) np LEv3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Jesli chcecie cos od Miko to walcie na http://213.25.169.174 DNS padU :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 No przez orbitala to może ten olej przejdzie, ale przez nukleona to raczej chyba ciężej. A w jakim tempie ta woda się skrapla? co jaki czas trzeba wykręcać tą gąbke? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Do tego oleju to Nukleon najlepszy pewnie. Ale szczeże mówiąc wątpie żeby coś z tego było :P Lepiej qp któregoś z LEów a potem se peltka walinij i będzie spox. Ja mam jednego LEv1, numerek 0001, jak chcesz sinus to zapytam Mate czy moge opylić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 A nukleona nie biorę, bo się muszę zdecydować: albo normalne temperatury na Red Boxie, albo ekstremalne na peltierze, innego rozwiązania nie biorę pod uwagę. Ale tak sobie mysle, ile ten pelt mi da? chodzi mi o MHz!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Niestety nie mogę od ciebie kupić tego levka, bo wysyłka nie wchodzi w gre :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 No przez orbitala to może ten olej przejdzie, ale przez nukleona to raczej chyba ciężej. A w jakim tempie ta woda się skrapla? co jaki czas trzeba wykręcać tą gąbke? ;-) Stary, weź se daruj ten olej :wink: Temp. skraplania wody zależy od wilgotności powietrza, średnia to jakieś 15C. Gąbka jest poto żeby zachamować dopływ powietrza :) Nie trza jej wyciskac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 A nukleona nie biorę, bo się muszę zdecydować: albo normalne temperatury na Red Boxie, albo ekstremalne na peltierze, innego rozwiązania nie biorę pod uwagę. Ale tak sobie mysle, ile ten pelt mi da? chodzi mi o MHz!! Ale ty to wszystko chcesz zrobić na tym oleju? Cz już Ci przeszło :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Achaaaa... I taka gąbka wystarczy? No właśnie coraz bardziej się rozmyślam :? Ale nadal mnie kusi bezpieczeństwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 A robiłes już kiedyś taki układ z peltem? Jaki jest przyrost możliwości podkręcania? to znaczy: darować se tego pelta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHuNaR Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 A nie lepiej kupic Nukleona/ Orbitala ?Orbitala to sie zgodze (nie zebym mial cos przeciwko Nukleonowi), ale olej mialby sie przeciskac przez ta szczelinke w Nukleonie ? To jest chyba zbyt geste jak na ta konstrukcje, nie uwazasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 A robiłes już kiedyś taki układ z peltem? Jaki jest przyrost możliwości podkręcania? to znaczy: darować se tego pelta? Ehhh... ciężko wracać pamięcią do tamtych czasów :wink: Robiłem, robiłem- chłodziłem 172W'owym swojego Cela T, niestety.... Pewnego dnia peltek się zjarał :? :( :x Wysunoł mi się z pomiędzy procka a WB. Temp miałem ok. -20C, różnica w OC była spora- jakieś 200-300MHz- ale i tak myśle że na AXP będzie większa :) Ja bym się pobawił jak bym jeszcze miał kase na to :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Achaaaa... I taka gąbka wystarczy? No właśnie coraz bardziej się rozmyślam :? Ale nadal mnie kusi bezpieczeństwo. Jak dobrze wszystko poopatulasz to gąbka wystarczy. Olej ten olej :wink: Jak masz wode destylowaną w układzie to na prawde trza mieć niezłego pecha żeby cos zjarać... Poza tym jeśli jesteś początkującym WC maniakiem to zabawa w taki olej moze się źle skończyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 tHuNaR myśle dokładnie tak samo. A ten olej to sobie naprawde daruje, tzn może go użyję do chłodzenia dysku : A zamiast tego pelta to sobie chyba fundne konkretną chłodnice, to znaczy taką, żeby nie były potrzebne wentyle, ta z miko za 110PLN by mi pasowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 co wy z tym olejem ? przez blok wiercony LEv3 ( o LEv1 nie wspomne) to cos nie przeleci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Wiem, że przez levy to nie przeleci, brałem pod uwagę Black albo Blue Boxa, ewentualnie Orbitala. Poza tym ten olej nie jest taki zły jak myślisz ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 co wy z tym olejem ? przez blok wiercony LEv3 ( o LEv1 nie wspomne) to cos nie przeleci Gwoli scislosci, to przeleci. Olej transformatorowy (tak na chlopski rozum) na kosystencje oleju napedowego (ropy do dizli) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free5tyler Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 A ja walne prosto z mostu. Gdybym chciał kupić najbardzeij wydajny blok wodny to co byście zaproponowali? Na rynku jest tyle tego cholerstwa że trudno sie zdecydować, a w opisach dużo pięknych słów i mało konkretów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Najwydajniejszy to pewnie Nukleon ale wiele osób sądzi co innego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free5tyler Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Lookać na giełde. Oczywiście, że non stop zbieram informacje o różnych blokach ale w opisach niema czegoś takiego jar procent wydajności. A bloków nie da sie porónać na zasadzie materiału z którego zostały zrobione czy też liczby kanalików. Poprostu jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz. Dlatego pytam was. Napewno wielu z was ma chłodzenie wodne czyli już coś wiecie. A jak podzielicie sie tą wiedzą to i inni będą wiedzieli. Licze na was :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 moja sprawa najprawdopodobniej zakończy się jednak inaczej, bo mam do kupienia BlueBoxa za 100PLN razem z wysyłką, do tego nagrzewnica aluminiowa z fiesty za 80PLN :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 chyba się opłaca, co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...