tobster Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Witam. Muszę napisać program, który będzie obliczał pole 2 figur i wykonywał dwa działania matematyczne jak kalkulator. Pola mają mieć parametr zewnątrz, a "kalkulator" (tj. mnozenie i suma) wewnątrz. program pierwszy;uses crt;var suma, mnozenie, kwadrat, odp: integer;var trojkat: real;var a, b, h, g, e: integer;function pkwadratu:integer; begin kwadrat:=g*g; pkwadrat:=kwadrat; end;function pktrojkata:integer; begin trojkat:=a*h/2; pktrojkat:=trojkat; end;beginclrscr;writeln ('1-suma, 2-mnozenie, 3-pole trojkata, 4-pole kwadratu');readln (odp);case odp of1: Begin writeln ('podaj a'); readln (a); suma:=a+b; writeln ('podaj wynik', suma); end;2: Begin writeln ('Oblicz mnozenie'); writeln ('podaj a'); readln (a); writeln ('podaj b'); readln (b); mnozenie:=a*b; writeln ('podaj wynik', mnozenie); end;3: Begin writeln ('podaj a'); readln (a); writeln ('podaj h); readln (h); writeln ('pole trojkata wynosi', pktrojkat); end;4: Begin writeln ('podaj g'); readln (g); writeln ('pole kwadrtu wynosi', pkwadrat); readln end;end;end. Naskrobałem coś takiego, ogólnie przepadło mi 10h z programowania bo leżałem w szpitalu. Edytowane 2 Grudnia 2008 przez tobster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...