Skocz do zawartości
tobster

Turbopascal - Pola Figur, Kalkulator (paramet Wew I Zewn).

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Muszę napisać program, który będzie obliczał pole 2 figur i wykonywał dwa działania matematyczne jak kalkulator. Pola mają mieć parametr zewnątrz, a "kalkulator" (tj. mnozenie i suma) wewnątrz.

program pierwszy;uses crt;var suma, mnozenie, kwadrat, odp: integer;var trojkat: real;var a, b, h, g, e: integer;function pkwadratu:integer; begin kwadrat:=g*g; pkwadrat:=kwadrat; end;function pktrojkata:integer; begin trojkat:=a*h/2; pktrojkat:=trojkat; end;beginclrscr;writeln ('1-suma, 2-mnozenie, 3-pole trojkata, 4-pole kwadratu');readln (odp);case odp of1: Begin  writeln ('podaj a');  readln (a);  suma:=a+b;  writeln ('podaj wynik', suma);  end;2: Begin  writeln ('Oblicz mnozenie');  writeln ('podaj a');  readln (a);  writeln ('podaj b');  readln (b);  mnozenie:=a*b;  writeln ('podaj wynik', mnozenie);  end;3: Begin  writeln ('podaj a');  readln (a);  writeln ('podaj h);  readln (h);  writeln ('pole trojkata wynosi', pktrojkat);  end;4: Begin  writeln ('podaj g');  readln (g);  writeln ('pole kwadrtu wynosi', pkwadrat);  readln  end;end;end.

Naskrobałem coś takiego, ogólnie przepadło mi 10h z programowania bo leżałem w szpitalu.

Edytowane przez tobster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi