Skocz do zawartości
Blackwhite

Enermax Modu82+ 625

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie od jakiegoś czasu mam problem -komp łapie BOSD'y raz na jakiś czas, zazwyczaj przy normalnej pracy, czasem podczas grania.

Kiedyś zarysowałem laminat od płyty na reversie i widać ścieżki od NB - ale płyta działa tak od ponad kilku miesięcy. Żeby tego było mało, niedawno (kilka dni temu) zmieniłem chłodzenie NB na TR HR05 SLi i jakimś trafem gumki wysunęły się spod śrub i przycisnęły ścieżkę na płycie (revers) - chyba ją zgniotło lekko tongue.gif Często bywa tak,ze bo BOSD komp resteuje się podczas ładowania windy, kilkukrotnie, czasem trzeba wyłączyć go z prądu,żeby wystartował.

Może zbieg okoliczności, ale niedawno zmieniłem zasilacz na Enermaxa z syga - może to on jest sprawca, ale raczej wykluczam.BTW czy w ogóle zasilacz powoduje BSOD?Czy komp się po prostu resetuje i tyle?

Czy może to być wina płyty?A może zasilacza, a być może grafiki, którą też niedawno zmieniłem.

Zaczęło się to dziać po zmianie tego nieszczęsnego radiatora na NB - ale tym się nie sugerujcie - może kolejny zbieg okoliczności smile.gif

Pomocnym być może będzie to,iż dwa razy po takim zdarzeniu (restarcie) nie działały mi stery od grafy i od dzwiekówki - winda ich nie wykrywała.

EDIT.

Zasilacz spoko - wsadziłem Cosarza i to samo.Wygrzebałem teraz gdzieś Grafę7600GS i zobacze czy to nie karta jest sprawcą.

Prosze moda o przeniesienie wątku w odpowiednie miejsce.dziękuję

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykluczam grafę i zasilacz - zmieniłem jedno i drugie i to samo.Pamięci - mam dwa komplety i też je zmieniałem, ale test zrobie.Tylko powiedzcie mi jak zrobic test memtestem bez FDD.

Zaraz odinstaluję dzwiekówkę bo może coś z nią nie tak.

Dysk sprawdzałem i chyba ok - załączam Smarta:

post-145932-1228299116_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok odpaliłem dwa memtesty spod windy i w każdym dałem po 761 MB RAM do testowania, do tego superPi 32m i jak na razie po 640% testu zero błędów.Czyli pamięci tez ok.

Wychodzi na płytę, albo na HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Kiedyś zarysowałem laminat od płyty na reversie i widać ścieżki od NB - ale płyta działa tak od ponad kilku miesięcy. Żeby tego było mało, niedawno (kilka dni temu) zmieniłem chłodzenie NB na TR HR05 SLi i jakimś trafem gumki wysunęły się spod śrub i przycisnęły ścieżkę na płycie (revers) - chyba ją zgniotło lekk

Dodam od siebie , ze mialem dosc dlugo mobo od MSI , ktore mialo zlamany rog , trzeba bylo sciezki poprowadzic , mobo w sumie dzialalo , ale nie zawsze dalo sie je wylaczyc :>

Innymi slowy , zamiast sprawdzac wszystko przez super pi itd , bo w wine zasilacza jakos nie wierze , sprawdz to na innym mobasie. U Ciebie moze i mobo dziala jako tako bo zarysowales laminat , rozwaliles moze jakies sciezki , ale nie na tyle "wazne" aby mobo nie wstalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje ,ze to mobas, ale chciałem się upewnić.Sprawdziłem wszystko poza dzwiekówką - teraz ją wyjąłem i odinstalowałem i zobaczę.Jesli znów BOSD to zmieniam płyte, niestety nie mam zapasowej płyty na 775 :P

Teraz nie wiem jaką Mobo kupić :P Rampage Extreme będzie ok i do tego 2 GB Corsair 1600 MHz Cl9?Choć Asusów nie lubię ;)

EDIT:

Ok to również nie dzwiekówka, czyli jednak płyta , tak jak przypuszczałem.

No chyba ,że coś z windowsem bo znów po restarcie nie wykrywało sterów od karty graficznej i trzeba było instalować od nowa.

Sadzę,że temat do zamknięcia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok odpaliłem dwa memtesty spod windy i w każdym dałem po 761 MB RAM do testowania, do tego superPi 32m i jak na razie po 640% testu zero błędów.Czyli pamięci tez ok.

Wychodzi na płytę, albo na HDD.

RAM to raczej cały do testu, według mnie skuteczniejszy jest GoldMemory http://www.goldmemory.cz/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby było smieszniej dzisiaj ani razu komp się nie zresetował, ale fakt,że temp NB nie przekraczała 38 st C - może się grzał skubany za mocno (do 60 St C) i te zarysowane ściezki tego nie wytrzymywały? :P

Co do pamięci - testowałem na dwóch zestawach i na każdych było to samo.I do tego sprawdziłem ile w danym momencie jest użytej pamięci - było jakieś 1920 MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie przestraszył sie GoldMemory :)

Pod windą sprawdzanie pamięci to niedobry pomysł bo system zajmuje za dużo pamięci,

utrudnia do niej dostęp i niweluje część błędów (przykładowo poprzez operacje na pliku stronicowania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi