wysio Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Witam. Niedawno kupiłem sobie nową nagrywarkę pod SATA. Po zamontowaniu w kompie okazało się, że nie działa właściwie - a że miała dość stary bios, postanowiłem go zaktualizować. W czasie aktualizacji program aktualizujący po prostu w pewnym momencie zamarł i już tylko mogłem zrestartować kompa. Oczywiście bios nagrywarki został uszkodzony. System ją widział, ale nie działała nawet tacka. Ponowna próba wgrania biosu kończyła się niepowodzeniem. Znalazłem jeszcze nowszy bios i udało mi się go pomyślnie wgrać. Jednak w trakcie okazało się, że to wszystko było winą podłączenia to niewłaściwego portu SATA, bo na mojej płycie są porty SATA nadrzędne i podrzędne. No i powinienem podpiąć napęd pod SATA 3 a nie 2. Finał jest taki, że nagrywarka lepiej działa na trzecim porcie, ale i tak nie zachowuje się tak, jak powinna. Trzeba by było jeszcze raz - teraz już poprawnie - wgrać bios, tyle że nie mogę tego zrobić, bo krzyczy że jest starszy i nie chce zmienić... Jakim programem mogę wymusić wgranie starszego biosu do mojej nagrywarki??? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 jesli ta nagrywarka jest to co w sygnaturce czyli DVR-216 pioneera, potrzebujesz programiku MediaCodeSpeedEdit. dzieki niemu mozna spatchowac execa updatera frimware by zezwolil na flash starsza wersja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) Dzięki serdeczne. Ten programik pomógł, ale mam następny problem. Updater się wiesza i nie aktualizuje biosu. Pokazuje pytanie, czy chcę aktualizować bios, klikam że tak i pokazuje się losowa cyfra z ilością procent i tak już zostaje. Pod trybem awaryjnym jest to samo. Na innym Updaterze jest to samo. Wymieniłem przewód SATA i też nic to nie dało. Czy można to zrobić jakoś z pod DOS`a lub innym programem?? Ok. Już znalazłem. DVRFlash ale on też zachowuje się tak samo. Więc już nie wiem, co jest grane. Trzeba będzie pójść z nagrywarką do kolegi.... Edytowane 3 Grudnia 2008 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 a czy przypadkiem nie jest jakis tryb ahci na satach?daj na ide Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Mam AHCI, ale czytałem że nagrywarki powinny pracować w tym trybie. Niestety na razie nie potrafię zmienić trybu na IDE, bo nie widzi mi dysku.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Mam AHCI, ale czytałem że nagrywarki powinny pracować w tym trybie. Niestety na razie nie potrafię zmienić trybu na IDE, bo nie widzi mi dysku.... jak trzeba wylacz w biosie AHCI a nagrywarki pracują normalnie w tym trybie czym to fleszujesz i jak ... tego pionie bo chyba o nim mowa tu masz wszystko co potrzebne http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?f=2&am...lit=216#p215524 http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?f=2&t=42500 np. c:/dvrflash -ff e: S0415430.104 S0415431.106 gdzie e oznacza literę Pioneera Edytowane 4 Grudnia 2008 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Dokładnie tak robiłem... Bios się nie wgrywa, tylko zawiesza się po kilku procentach i na tym koniec... Najgorsze jest to, że nie mogę włączyć trybu IDE, bo dysk twardy jest wtedy niewidoczny. Próbowałem uruchomić z DOS-a na pendriwe, by dokonać aktualizacji, ale nie chce bootować... Spróbuję zmienić bios płyty na najnowszy <_< Edit.. Wgrałem najnowszy bios do płyty gł. i na tym biosie mogę wreszcie uruchomić kompa w trybie IDE. Jednak problem cały czas pozostaje, bo nagrywarka cały czas nie działa właściwie i co najgorsze - nie daje się wgrać firmware, a to z pewnością tego wina. Bo po mimo że w Windowsie jest widoczna i niby działa, to w biosie tam, gdzie powinna być jej nazwa są tylko krzaczki. Po prostu bios został nie tak załadowany. No i teraz jestem w kropce, bo nie mam pojęcia, jak "na siłę" wgrać jej ten bios.... Nie daje rady ani DVRFlash ani standardowy program pobierany razem z biosem... Nie mam pojęcia czy tą nagrywarkę obsłuży MtkWinFlash, bo coś takiego by teraz mi się przydało.... Edytowane 4 Grudnia 2008 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 zapraszam tu z problemem http://forum.cdrinfo.pl/f15/pioneer-116-21...476/index7.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Poradziłem sobie z wgraniem biosu. Gdy wpierw zrobiłem to z niepowodzeniem standardowo dołączonym do biosu programem, to potem bez restartowania kompa odpaliłem DVRFlash i on nareszcie wgrał poprawnie bios... W biosie kompa pojawiła się nazwa nagrywarki, zamiast krzaczków, ale okazuje się, że dalej nie może wypalać płyt i w ogóle dziwnie się zachowuje - bo np. podczas próby nagrania dysku dioda w nagrywarce wpierw włącza się na chwilę, po czym gaśnie, pasek postępu stoi w miejscu, a dioda sygnalizacyjna pracy dysku twardego zapala się i pali przez cały czas, mimo że nie słychać, by dysk pracował.... Zmieniłem już bios płyty na najnowszy, przeinstalowałem stery od płyty oraz od SATA, zmieniłem tryb na IDE i nic. W biosie płyty gł znów w miejsce nazwy nagrywarki pojawiły się krzaczki.... Więc albo coś nie tak jes z połączeniem nagrywarki z płytą (kable sata zmieniałem) , albo coś nie tak z samą nagrywarką. Jutro będę miał czas pójść z nią do kolegi, to się wszystko wyjaśni..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 nagrywarke flaszuj w trybie ide - to ze dyskow nie widac do niczego ci nie potrzbne zainteresuj sie hp usb format tool i start z pendrive iflash z dosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 (edytowane) Po zmianie biosu płyty na najnowszy nie miałem już problemu z odpaleniem systemu w trybie ide i w takim też trybie udało mi się wgrać firmware do nagrywarki. Tyle że ona dalej nie chce nagrywać, często też nie kasuje nośników RW, a zamiast diody oznajmiającej pracę w samej nagrywarce, pali cię ciągłym światłem ta od dysku twardego - po mimo że on nie robi żadnych operacji... A ja już wyczerpałem wszystkie możliwości. W przyszłym tyg. odeślę ją z powrotem.... Edytowane 7 Grudnia 2008 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 W przyszłym tyg. odeślę ją z powrotem.... I jest nowa >? można próbować tym http://www.ziddu.com/download/2974911/Pion...VR-216.rar.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 (edytowane) Znalazłem wreszcie czas by pójść do kolegi z nagrywarką i ją sprawdzić. Okazało się że nagrywarka pięknie działa bez najmniejszych problemów. A już ją miałem odsyłać.... Czyli problem tkwi we współpracy nagrywarki z płytą gł. Mój drugi kolega ma tą samą płytę i nagrywarkę pod SATA LG i nie ma żadnych problemów. Znalazłem na necie kilka przypadków identycznych problemów właśnie z Pioneerami i płytami Abita IP-35. A że wykorzystałem już chyba wszystkie możliwości, więc postanowiłem kupić przejściówkę pod IDE. Czy takie przejściówki dobrze się spisują??? Edit: I problem rozwiązany. Okazało się że do poprawnego działania nagrywarki trzeba było włączyć w biosie LAN. Jak to się ma do napędu, to nie mam pojęcia, ale teraz nagrywarka działa bez problemu. Edytowane 3 Stycznia 2009 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...