Skocz do zawartości
Gość

Wyciszanie Obudowy Matami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję wyłożenie obudowy (z podpisu) matami, w celu częściowego wyeliminowania pisków elektroniki i lepszego samopoczucia :rolleyes:

Zależy mi na jak najlepszym wytłumieniu tego, czego nie udało mi się wyciszyć innymi metodami.

Rozważam dwie opcje, mianowicie:

1) Kupno jakiegoś gotowego zestawu mat przeznaczonych do wyciszania obudowy.

2) Wyłożenie obudowy matami bitumicznymi (tymi samochodowymi), a następnie naklejenie na nie gąbki akustycznej.

Z tego co się zorientowałem, obie opcje cenowo wypadają podobnie, więc to raczej nie będzie kryterium. Wzrostem temperatury też zbytnio się nie przejmuję, ewentualnie podczas grania wentylatory będą pracować trochę szybciej.

Która opcja będzie rozsądniejsza? Czy też może jest jakaś 3 opcja, o której zapomniałem/nie wiem? ;]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja planuje zrobić tak:

Najpierw na obudowę przykleić gąbkę akustyczną , a na wierzch ładną bitumiczną matę APP (w allegro wystarczy wpisać "APP") wszystko dostępne w sklepach car-audio. Gąbka akustyczna stosowana jest w głośnikach i subwooferach więc spełnia swoje zadanie, a mata APP jest stosowana do wyciszenia samochodu (klapa silnika, drzwi, bagażnik, błotniki, dosłownie wszystko....) 3 warstwy dobrze wygłuszają samochód (1 warstwa APP + Gąbka akustyczna starczy do komputera).

Wszystko będzie zajmowało mało miejsca (grubość: APP 2mm, gąbka 1cm)

Koszty ? - APP 25x50cm wystarczą 3-4 maty za 5zł jedna

mata akustyczna 200x120cm - 1 mata za 17zł wystarczy + klej do mat w sprayu (~15zł)

koszty max do 60zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw gąbkę potem mate? o0 bez sensu kompletnie

odwrotnie to jak najbardziej

Zgadzam się. IMO to lepiej do budy przykleić matę APP a na nią gąbkę, bo wtedy nie tracisz właściwości tłumiących gąbki. W przeciwnym wypadku gąbka raczej nie wiele da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już mowa o mixie maty bitumiczne + pianka...miałem maty innovateka jak i app

http://www.playable.de/_gfx/hardware/9-inn...rofessional.jpg

i stwierdzam że zysk względem ceny jest baardzo marny więc imo nie ma sensu inwestować jeżeli liczymy na wyciszenie większe niż rzędu 5%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie licz na jakieś efekty. Ja mam gąbke akustyczną na całym suficie. Na boku też oprócz dolnego otworu na wentylator i powiem że elektroniki ani dysku tym nie wyciszysz co najwyżej da radę jak ktoś słyszy jeszcze minimalnie wentylatory. :-?

na przodzie i do połowy na podłodze gdzie dysk leży też jest gąbka. Szumy elektroniki są najgorsze do zlikwidowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szumy elektroniki są najgorsze do zlikwidowania.

Dokładnie.

tez kiedyś miałem zamawiac maty bitumiczne + miękkie gąbki ale poczytałem i stwierdziłem że gra nie warta świeczki (ceny). Lepiej dobrac sobie komponenty które sa sprawdzone i ciche (dysk, grafa) tak żeby nie świerszczało i kupic ciche wentyle ew. szukac żródła dźwięku i zalać cewki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

szukac żródła dźwięku i zalać cewki

Ta , tylko ze czesc sprzetow mimo stosowania zalanych cewek przez producenta i tak piszczy. Gdyby nie szum wentyli to nie narzekalbym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, dobre są takie maty?

http://allegro.pl/item499229452_mata_bitum...elastyczna.html

głównie do poprawienia wyglądu, sztywności i ew. lekkiego wyciszenia. Co o nich sądzicie?

sztywnośc OK kup twarde . wygląd to już zleży od Ciebie . a wyciszenie tez będzie przyzwoite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę późno, ale mogę już coś skrobnąć. Z racji trudności z dostaniem mat od BQ, postanowiłem zaryzykować i kupiłem zwykłe app. Wykleiłem nią sufit, podłogę tylną oraz boczną ściankę. Zakleiłem też zbędne otwory na froncie. Wygląda to tak:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Może nie wygląda to za pięknie (zwłaszcza front), ale spełnia swoje zadanie. Grunt, że z zewnątrz tego nie widać:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Na razie czekam na piankę akustyczną która pozwoli zakryć mi te paskudne niedociągnięcia, ale różnicę jednak słychać - nie jest ona miażdżąca, ale elektronikę wyciszyło gdzieś o 1/3.

Przy okazji montowania mat, pozwoliłem sobie na pozbycie się zbędnych koszyków na hdd i fdd - w ruch poszła wiertarka (rozwiercanie nitów). Od razu zrobiło się luźniej i chłodniej w środku :>

Zrobiłem również fanswap w zasilaczu i aktualnie pracuje tam noiseblocker xl1. Oryginalny wentylator zaczął terkotać na wyższych obrotach. Co ciekawe noiseblocker sprawia wrażenie wentylatora wydajniejszego od oryginalnego, a pracuje znacznie wolniej.

Ogólnie projekt zaczyna przypominać to co było w planach.

Zobaczymy jak będzie dalej...;]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi