Gość Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) Witam. Planuję wyłożenie obudowy (z podpisu) matami, w celu częściowego wyeliminowania pisków elektroniki i lepszego samopoczucia :rolleyes: Zależy mi na jak najlepszym wytłumieniu tego, czego nie udało mi się wyciszyć innymi metodami. Rozważam dwie opcje, mianowicie: 1) Kupno jakiegoś gotowego zestawu mat przeznaczonych do wyciszania obudowy. 2) Wyłożenie obudowy matami bitumicznymi (tymi samochodowymi), a następnie naklejenie na nie gąbki akustycznej. Z tego co się zorientowałem, obie opcje cenowo wypadają podobnie, więc to raczej nie będzie kryterium. Wzrostem temperatury też zbytnio się nie przejmuję, ewentualnie podczas grania wentylatory będą pracować trochę szybciej. Która opcja będzie rozsądniejsza? Czy też może jest jakaś 3 opcja, o której zapomniałem/nie wiem? ;] Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Jezeli cenowo wyjdzie podobnie kupno oddzielnie mat,to proponuje ta mate ktora mam w sygnaturce.Idealnie spelnia swoje zadanie,przy czym odradzam zakup mat z samej gabki,bo w tym wypadku wyciszenie nie jest zbyt skuteczne. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgadzam sie z przedmowca - jesli maty maja cos dac stawialbym na BeQuiet'a. Dodatkowo mozna dorzucic gabke/pianke. mialem cos takiego w rev.4 mojego Cool'n'Quiet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eragonn14 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Ja planuje zrobić tak: Najpierw na obudowę przykleić gąbkę akustyczną , a na wierzch ładną bitumiczną matę APP (w allegro wystarczy wpisać "APP") wszystko dostępne w sklepach car-audio. Gąbka akustyczna stosowana jest w głośnikach i subwooferach więc spełnia swoje zadanie, a mata APP jest stosowana do wyciszenia samochodu (klapa silnika, drzwi, bagażnik, błotniki, dosłownie wszystko....) 3 warstwy dobrze wygłuszają samochód (1 warstwa APP + Gąbka akustyczna starczy do komputera). Wszystko będzie zajmowało mało miejsca (grubość: APP 2mm, gąbka 1cm) Koszty ? - APP 25x50cm wystarczą 3-4 maty za 5zł jedna mata akustyczna 200x120cm - 1 mata za 17zł wystarczy + klej do mat w sprayu (~15zł) koszty max do 60zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Najpierw gąbkę potem mate? o0 bez sensu kompletnie odwrotnie to jak najbardziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eragonn14 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Najpierw gąbkę potem mate? o0 bez sensu kompletnie odwrotnie to jak najbardziej Dlaczego ? Nie widzę różnicy w kolejności montażu mat i gąbki, jedynie efekt wizualny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebob Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Najpierw gąbkę potem mate? o0 bez sensu kompletnie odwrotnie to jak najbardziej Zgadzam się. IMO to lepiej do budy przykleić matę APP a na nią gąbkę, bo wtedy nie tracisz właściwości tłumiących gąbki. W przeciwnym wypadku gąbka raczej nie wiele da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Skoro o matach , widzieliscie ze te po 4 zl/szt: http://www.allegro.pl/item482108670_app_ma..._ss_gratis.html maja chore ceny przesylek? Swoja droga , o takich matach piszecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Skoro już mowa o mixie maty bitumiczne + pianka...miałem maty innovateka jak i app http://www.playable.de/_gfx/hardware/9-inn...rofessional.jpg i stwierdzam że zysk względem ceny jest baardzo marny więc imo nie ma sensu inwestować jeżeli liczymy na wyciszenie większe niż rzędu 5% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Nie licz na jakieś efekty. Ja mam gąbke akustyczną na całym suficie. Na boku też oprócz dolnego otworu na wentylator i powiem że elektroniki ani dysku tym nie wyciszysz co najwyżej da radę jak ktoś słyszy jeszcze minimalnie wentylatory. :-? na przodzie i do połowy na podłodze gdzie dysk leży też jest gąbka. Szumy elektroniki są najgorsze do zlikwidowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Szumy elektroniki są najgorsze do zlikwidowania. Dokładnie. tez kiedyś miałem zamawiac maty bitumiczne + miękkie gąbki ale poczytałem i stwierdziłem że gra nie warta świeczki (ceny). Lepiej dobrac sobie komponenty które sa sprawdzone i ciche (dysk, grafa) tak żeby nie świerszczało i kupic ciche wentyle ew. szukac żródła dźwięku i zalać cewki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eragonn14 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Maty bitumiczne w mojej budzie nie będą tylko dla wygłuszenia - imo dają dobry wygląd estetyczny. Do tego gąbka wygłuszająca pójdzie tylko na podłogę pod mate APP żeby wygłuszyć (jeśli wygłuszy) i żeby pochować kable fajnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 szukac żródła dźwięku i zalać cewkiTa , tylko ze czesc sprzetow mimo stosowania zalanych cewek przez producenta i tak piszczy. Gdyby nie szum wentyli to nie narzekalbym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Hej, dobre są takie maty? http://allegro.pl/item499229452_mata_bitum...elastyczna.html głównie do poprawienia wyglądu, sztywności i ew. lekkiego wyciszenia. Co o nich sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciemak666 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Hej, dobre są takie maty? http://allegro.pl/item499229452_mata_bitum...elastyczna.html głównie do poprawienia wyglądu, sztywności i ew. lekkiego wyciszenia. Co o nich sądzicie? sztywnośc OK kup twarde . wygląd to już zleży od Ciebie . a wyciszenie tez będzie przyzwoite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eragonn14 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Tylko takie maty trzeba pomalować lakierem bezbarwnym w sprayu, albo nie ściągać folii ochronnej bo strasznie brudzą ;) w końcu smoła :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Maty dodają uroku: http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=...p;#entry5856556 to mnie zainspirowało :) Rozbiorę cały sprzęt, budę okleję bardzo dokładnie i może się cyrkulacja poprawi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) Trochę późno, ale mogę już coś skrobnąć. Z racji trudności z dostaniem mat od BQ, postanowiłem zaryzykować i kupiłem zwykłe app. Wykleiłem nią sufit, podłogę tylną oraz boczną ściankę. Zakleiłem też zbędne otwory na froncie. Wygląda to tak: Może nie wygląda to za pięknie (zwłaszcza front), ale spełnia swoje zadanie. Grunt, że z zewnątrz tego nie widać: Na razie czekam na piankę akustyczną która pozwoli zakryć mi te paskudne niedociągnięcia, ale różnicę jednak słychać - nie jest ona miażdżąca, ale elektronikę wyciszyło gdzieś o 1/3. Przy okazji montowania mat, pozwoliłem sobie na pozbycie się zbędnych koszyków na hdd i fdd - w ruch poszła wiertarka (rozwiercanie nitów). Od razu zrobiło się luźniej i chłodniej w środku :> Zrobiłem również fanswap w zasilaczu i aktualnie pracuje tam noiseblocker xl1. Oryginalny wentylator zaczął terkotać na wyższych obrotach. Co ciekawe noiseblocker sprawia wrażenie wentylatora wydajniejszego od oryginalnego, a pracuje znacznie wolniej. Ogólnie projekt zaczyna przypominać to co było w planach. Zobaczymy jak będzie dalej...;] Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...