themerapid Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Ciekawi mnie jaki komputer można złożyć za 3000zł. Pod kierunek tworzenia muzyki/obróbki audio. Komputer oczywiście z monitorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeDpl Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Moim zdaniem platforma na 2 rdzeniowym procesorze 3GB ram WinXP no i dobra karta muzyczna. Bez problemu zmieścisz się w 2000zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themerapid Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 To tak dam trochę od siebie moje propozycje to: Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ 620 zł Płyta główna: Asus P5Q SE/R /intel P45/ 369 zł Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition 190 zł Dysk twardy: Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 250 zł Karta graficzna: Asus GeForce 9500GT OC 512MB DDRIII /128bit/ HDTV DVI 315 zł Zasilacz: Chieftec 500W [CTP-500-12G] Green Angel 245 zł Monitor: Asus VW221D (5000:1, 5ms) 565 zł Karta Dźwiękowa: E-MU 1212M v2 PCI 550zł Całość koło: 3100zł Karta graficzna tylko ze względu na to że potrzebuje wyjścia na dwa monitory, a jeszcze nie spotkałem się ze zintegrowaną kartą z dwoma wyjściami. Jeżeli taka istnieje to z chęcią zrezygnuje z grafiki a zainwestuje w płytę główną z integrą. Co do ramu to wiem że XP nie obsłuży mi 4GB ale wstawiłem tak orientacyjnie bo mi się kości nie chciało szukać. Na czym można by było zaoszczędzić żeby starczyło na jakiś monitorek lepszy bo ten DVI nie ma, a jednak czasem obejrzeć film można by było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Hmm no na czym tu właściwie można by ściąć cenę.. chyba tylko pamięć, dysk i ewentualnie procek na coś z serii E7000. Dysk można wziąć jakiegoś WD320 lub Samsunga, pamięć jak ma być XP to 2 GB styknie i tu np A-DATA EE 2x1GB 800. Jak weźmiesz 3 GB to też trochę zetniesz cenę ale bo ja wiem czy warto do XP... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 XP obsłyży. Tylko musi być to wersja 64bit. W wersji 32bit będzie widzieć ram pomniejszony o pamięc na grafie. Karta graficzna wg mnie jak najtańsza. 300zł za badziew jakim jest 9500 to spora przesada. Zasilacz też może być dużo słabszy. Ale ja bym wolal jakiś w miare cichy jak Enermax czy BeQuiet. Procesor to weź Xenona E3110. To samo co E8400 z tym że wersja serwerowa to już środek wafla i wszelkie dobrodziejstwa z tego wynikające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 ja bym wziął takie mobo http://www.silentpcreview.com/article892-page1.html i dał sobie spokój z grafą do tego dobre chłodzenie, zasilacz no i przede wszystkim dużo szybkiego ramu - z tego co zauważyłem na AM2 ma to zasadnicze znaczenie jeśli chcesz uzyskać minimalną latencję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Kolega wyżej bardzo dobrą propozycje złożył. W przyszłości będziesz mógł sobie dokupić jakąś karciochę. Wtedy najlepiej GF'a to będzie Hybrid SLI :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Jeżeli nie grasz w gry to lepiej kupić mobo z dobrą katą zintegrowaną. Nie ma sensu wydawać 300zł na gf9500. Chieftec 400W w zupełności styka do tego zestawu, a kosztuje 100zł mniej. W wersji 32bit będzie widzieć ram pomniejszony o pamięc na grafie.No nie bardzo.. To jak wytłumaczysz to, że kiedy wsadziłem 2mb grafe pod pci dalej widziałem tylko 3 GB (mimo, że mam 4)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krazen Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Jeśli chodzi o kartę dźwiękową to ja bym tu wziął jednak coś takiego: http://www.allegro.pl/item492523591_e_mu_0404_usb_2_0.html http://www.allegro.pl/item492523207_e_mu_t...re_usb_2_0.html http://www.allegro.pl/item497358666_m_audi...pre_gdynia.html Ma po prostu lepsze przetworniki niż jego bracia na PCI, no i zapewnia jakiś stopień mobilności, co w przyszłości docenisz. No i podstawowe pytanie: czy w tych 3000 PLN mają się zmieścić głośniki czy je kupujesz oddzielnie? Bo to w sumie najważniejszy i najdroższy element takiego zestawu. To samo tyczy się ewentualnych mikrofonów, kontrolerów MIDI itd, czy to wszystko ma się zawierać w tych 3k? Edytowane 4 Grudnia 2008 przez Krazen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themerapid Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Oczywiście nie. Głośniki kupię oddzielnie. Same głośniki kosztują koło dwie trzecie tego co chce przeznaczyć na komputer. Wszystkie inne rzeczy kupuje oddzielnie. Co do karty dźwiękowymi to myślałem nad czymś mobilnym. W gry nie gram raczej nigdy, a jak nawet to mam od tego drugi komputer. Wiem już z czego mogę ściąć sporo kasy. Kupię 2 GB ramu, Intel Xeona, mniejszy dysk i mobo które poleciliście. Potrzebuje pomocy przy wyborze obudowy, zasilacza i chłodzenia. Chodzi mi ciszę, chce aby komputer był jak najcichszy. Na ten cel wyliczyłem że zostanie mi około 400-500zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...