Skocz do zawartości
Sens

Wahania Napięcia Zasilacza, A Trwałość Podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem z wahaniem napięć. Złożyłem kompa z części ze szkolnego demobilu :wink: (jak widać są to części z różnego okresu produkcji).

Komputer to:

Duron 1200

Mobo liteon

512 ddr goodram

2 GB hdd :lol2:

cd-rom 32x

grafika trident 8mb pci

modecom Feel '300W' :lol2:

win xp sp3

Po podłączeniu i zainstalowaniu windy postanowiłem sprawdzić napięcia. Podłączyłem miernik no i napięcie waha się od 12,50V-12,75V. Komputer jest stabilny, spokojnie liczy spi 1.5, przechodzi testy w everescie ultimate (tylko to miałem na pen drive). Gdzieś przeczytałem, ze dobrze by było aby napięcie nie przekraczało 12,60V.

I tu pytanie czy wyższe napięcie odbije sie nagatywnie na trwałości podzespołów?? Dodam jeszcze, że płyta miała wymienione 4 kondensatory (w okolicy socketu).

(wiem, że ten zasilacz to kał ale nie bardzo chce mi się inwestować w taki komputer ;) )

Dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - jeżeli w idle mieści się w normie i chodzi stabilnie, to nie ma problemu.

ew. luknij do zasilacza i sprawdź stan kondensatorów.

Podobny komp stoi u mojego ojca z zasilaczem Modecom Feel, celeron 1300 - napięcie na linii 12V podobnie skacze jedynie pod obciążeniem i chodzi już tak ładnych parę lat!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na lini 5V napięcie waha się 4,99V-5,10V.

Martwi mnie to, że mobo miało wymieniane kondensatory i nie chciałbym, żeby przez skoki napięcia ponownie się wylały :P

Edit: Zasilacz wewnątrz wygląda jak nowy ;)

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fell to Feel ale ma do zasilania naprawdę nic szczególnego więc nie powinien sprawiać problemów. głównie liczy się linia +5v bo z tego leci napięcia na CPU ale tam spadki nie są aż tak duże a przynajmniej są w granicy akceptowalnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi