Sens Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Witam! Mam problem z wahaniem napięć. Złożyłem kompa z części ze szkolnego demobilu :wink: (jak widać są to części z różnego okresu produkcji). Komputer to: Duron 1200 Mobo liteon 512 ddr goodram 2 GB hdd :lol2: cd-rom 32x grafika trident 8mb pci modecom Feel '300W' :lol2: win xp sp3 Po podłączeniu i zainstalowaniu windy postanowiłem sprawdzić napięcia. Podłączyłem miernik no i napięcie waha się od 12,50V-12,75V. Komputer jest stabilny, spokojnie liczy spi 1.5, przechodzi testy w everescie ultimate (tylko to miałem na pen drive). Gdzieś przeczytałem, ze dobrze by było aby napięcie nie przekraczało 12,60V. I tu pytanie czy wyższe napięcie odbije sie nagatywnie na trwałości podzespołów?? Dodam jeszcze, że płyta miała wymienione 4 kondensatory (w okolicy socketu). (wiem, że ten zasilacz to kał ale nie bardzo chce mi się inwestować w taki komputer ;) ) Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Pomiar był robiony w stresie, czy idle? Jakie napięcie na linii 5V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 W idle waha sie od 12,50-12,60. W stresie 12,60-12,75V. Lini 5V nie sprawdzałem :oops: Za niecałą godzine podam wyniki linii 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 IMHO procz tego ze jest troche ponad dopuszczalna wartosc moze byc. Tudziez sam odczyt na mierniku moze byc zwichrowany. Sprzet w koncu az tak pradozerny nie jest i watpie zeby byl obciazany do granic mozliwosci jakimis syntetykami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Dokładnie - jeżeli w idle mieści się w normie i chodzi stabilnie, to nie ma problemu. ew. luknij do zasilacza i sprawdź stan kondensatorów. Podobny komp stoi u mojego ojca z zasilaczem Modecom Feel, celeron 1300 - napięcie na linii 12V podobnie skacze jedynie pod obciążeniem i chodzi już tak ładnych parę lat! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 (edytowane) Na lini 5V napięcie waha się 4,99V-5,10V. Martwi mnie to, że mobo miało wymieniane kondensatory i nie chciałbym, żeby przez skoki napięcia ponownie się wylały :P Edit: Zasilacz wewnątrz wygląda jak nowy ;) Edytowane 5 Grudnia 2008 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Fell to Feel ale ma do zasilania naprawdę nic szczególnego więc nie powinien sprawiać problemów. głównie liczy się linia +5v bo z tego leci napięcia na CPU ale tam spadki nie są aż tak duże a przynajmniej są w granicy akceptowalnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Dzięki za pomoc :) To Feel bedzie musał "Pokazać na co go stać" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...