Skocz do zawartości
kwiacynty

Odpalanie Komputera Na "pająka"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym wreszcie nauczyć się odpalić komputer bez obudowy.

Jak to uczynić? Szukam na forum i nic nie widzę (pewnie źle szukam :P ).

Wiem, że trzeba coś zewrzeć ze sobą, ale nie wiem dokładnie co...

Prosiłbym o w miarę przystępne napisanie ;p

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

EDIT:

Tak apropo może zapytam od razu w tym temacie. Koledze któregoś dnia komp w ogóle nie wstał. Ma płytę MSI K9N Neo i jakiegoś semprona...

Dzisiaj patrzę na dobrej zasiłce...(24 piny podłączone + ta 4 pinowa złączka) i nic się nie dzieje. Płyta nie ma diody więc nie wiem czy daje napięcie. Podejrzewam, że jest uwalona. Jeśli jest podłączone to co mówię (czyli 2 wtyczki od zasilania do płyty) to wiatraczek na procu powinien się zakręcić Mimo to że coś jest źle podłączone prawda?

Edytowane przez kwiacynty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby wlaczyc komputer bez przycisku mozesz uzyc albo srubokreta albo jakiejs wolnej zworki (albo cokolwiek innego co przewodzi i bedzie w stanie zewrzec). Zwierasz 2 piny na plycie glownej ktore sa podpisane Power Button (PWR BTN lub PWRSW lub jeszcze inaczej, zalezy od producenta) i znajduja sie w prawym dolnym rogu lub blisko niego. Jak juz masz wszystko podlaczone zwierasz te 2 piny do momentu wlaczenia komputera, pozniej musisz szybko piny rozewrzec. To tyle. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jak płyta jest walnięta.... to zasilacz w o góle nie reaguje? Chodzi mi o to, że mam podłączone zasilanie do płyty (2 kable - 24 pin i 4 pin). Zwieram te 2 piny co mówicie i nic. Wiatrak od CPU podłączony. Nic się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jak płyta jest walnięta.... to zasilacz w o góle nie reaguje? Chodzi mi o to, że mam podłączone zasilanie do płyty (2 kable - 24 pin i 4 pin). Zwieram te 2 piny co mówicie i nic. Wiatrak od CPU podłączony. Nic się nie dzieje.

Zewrzyj 2 kable: zielony + czarny, są dokładnie obok siebie, znajdziesz je na tej wtyczce 24pin.

Jeśli odpali, to zasilacz teoretycznie dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi