Skocz do zawartości
NPA

AsusA7N8XD i dual DDR

Rekomendowane odpowiedzi

W biosie obok innych ustawien asynchronicznego trybu pracy pamieci:50%, 60%, 66%, 75%, 80%, 83%, 100% [sync!!!], 120%, 125%, 133%, 150%, 166%, 200% nie ma SYNC!!!- co to oznacza? Pamieci nie pracuja jako dual? dalem za nie troche kasy i nie bardzo wiem jak sprawdzic czy przypadkiem cos sie nie sypie. Banki obsadzilem prawidlowo, kosci jak w podpisie, bios1003, Athlon z dobrej serii... tak ze mysle ze chodzi o ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak naprawde to w asusie niesprawdzisz :evil: u mnie w epoxie wyswietla w jakim trybie obecnie chodza no ale w czym problem jesli masz dobrze obsadzone to musza pracowac w dualu. A dla upewnienia sie zapusc test "memory benchmark" w sisoft sandrze jesli bedziesz mial okolo 2500/2300 to znaczy ze dual ddr is enabled :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz. Szkoda ze Asus tego nie pokazuje :( A czy moze ktos mi wyjasnic co zmienia opcja "FSB Spread Spectrum" [Disab., 0.50%, 1.00%] Moze to jest infantylne pytanie ale przesiadlem sie na tego Asusa z P3V4X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Służy do ograniczenia zkłuceń elektromagnetycznych powodowanych przez FSB, ogónie powinna byc wyłaczona. Chyba, że dzieją ci się jakieś "dziwne" żeczy (choć w sumie nie wiem jakie :P) . Włączenie powoduje spadek wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Służy do ograniczenia zkłuceń elektromagnetycznych powodowanych przez FSB, ogónie powinna byc wyłaczona. Chyba, że dzieją ci się jakieś "dziwne" żeczy (choć w sumie nie wiem jakie :P) . Włączenie powoduje spadek wydajności.

wlaczenie powoduje spadek wydajnosci poniewaz np.: u mnie na epoxie gdy mam ta opcje wylaczona to fsb wynosi 2x134mhz gdy ja wlacze 0.5% 133fsb (134-0.5%=133) a gdy wlacze 1% to 2x132. To ma wlasnie chyba jakis zwiazek z tymi zakloceniami jak juz to slusznie zauwazyl Skolim

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...