Skocz do zawartości
kamilo23

Skróty Na Pulpicie

Rekomendowane odpowiedzi

OMG ale sobie chłopie problem znalazłeś, przenieś sobie na prawą stronę jak sie zainstaluje i po bólu. Nawet w arabskim Windowsie (a oni czytaja od prawej do lewej) skróty tworzą się od lewej strony i żyją ludzie i nie marudzą.

Edytowane przez krawetko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krawetko przecież nie o to tu biega, aby ręcznie przenosić każdą domyślnie utworzoną przez instalator jakiegoś tam softu ikonę skrótu z lewej strony na prawą pulpitu a o to, aby ten proces zautomatyzować zmieniając domyślne zachowanie systemu, który to tworzy skróty według schematu - lewy górny róg pulpitu z góry na dół.

Jeśli ktoś (przykładowo) tak jak ja używa jakiegoś Dock`a, który jest zlokalizowany po lewej stronie na całej wysokości pulpitu to każda instalacja softu, który to ma tworzony skrót powoduje nachodzenie owych skrótów na Docklet tworząc kaszanę.

Nie daj boże, jeśli ktoś ma o dziwo tak jak ja :) przezroczystego Dock`a, wtedy próbuje łowić te nowo powstałe skróty uważając, aby nie wypindolić przez przypadek Shortcut`a z docklet`u zamiast nowo powstałego skrótu. ( Z autopsji wiem, że nie łatwo wyłowić ikonkę z pod Dock`a )

IMO problem jest jak najbardziej istotny i sam szukam sposobu, aby ten M$ patent zamienić miejscami.

Edytowane przez TRiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście costi rozwiązanie jakie zaproponowałeś owszem rozwiązuje problem pchania ikon pod dock, ale jest zdecydowanie nie do przyjęcia przeze mnie w sposób jaki to się odbywa:

- Ikony skrótów są lokalizowane po lewej stronie obok ikon z dockletu (nadal nie wygląda to dobrze),

- Rezerwowane miejsce dla docka powoduje obcięcie okien po ich uruchomieniu o ten właśnie zarezerwowany kawałek. Jest wtedy uruchomione jakieś tam okno + dodatkowo widoczny jest dock, bo dla niego jest rezerwowane to miejsce.

Idealnym rozwiązaniem IMO byłaby zmiana domyślnej lokalizacji dla tworzonych skrótów z lewej na prawa stronę. Tylko jak tego dokonać ?

Wydaje mi się, że żadnej filozofii w tym nie ma ot wystarczy zmodyfikować jakiś key w regu coś dodać coś zmienić i będzie grało. Tylko który ?

BTW THX za udzielone RE. Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak problem ruszyć w właściwym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi