tasiek Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 jakie macie pomysly na zrobienie filtra powietrza do wentylatora zasysajacego powietrze do obudowy z czego by go zrobic? dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 gdzies, kiedys czytalem (chyba na overclockers.com) gosciu przyczepil filtr powietrza z samochodu do boku budy i tamtedy wszystko wchodzilo. pozatym mozna zrobic z rajstop or sth. bylo. poszukaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 a po co ten filtr ?? tylko zmnijszy wydajnosc chłodzenia mniej powietrz bedzie wdmuchiwane ....( tylko nie pisz ze ci sie kurzy nbardzo .) ja od rku jade z otwrta buda i jakos syfu nie ma ... fakt ze w cigu roku kom 3 razy zmieniany ;] a tak do topicku mozesz wsadzic byle szmatke nawet ładne płucineko i bedzie działąc jak filtr ..najlepiej z tworzywa sztucznego tak jak w odkurzaczach ..taka niby to wata tylko ze ma konstencje jak materjał nie wiem jak to opisac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 bylo juz o tym, ale dawno ;p wiec...... moj ojciec w robocie ma centrum mikroanalizy...... tam na wentylach sa takie filtry....metalowe...no.... powiedzmy takie metalwoe rajstopy ;] tylko qwa, to bylo w UK kupione... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 heh to moze podaruje sobie ten filtr bo w sumie to nei chcialbym miec syfu przez ten dodatkowy wentyl a kurzu sie zbiera co nie miara hej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 A ja mam poprostu przed wentylami wciagajacymi przyklejoną chusteczkę jednorazową :P . Nie oganicza przepływu az tak bardzo, a jednak działa bo się brudzi :) . W budzie jest mniej kurzu ale dalej się zbiera (nie wiem z kąd, bo sprzątam w pokoju czesto :) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 ja mam kanal powietrzny ktory zaczyna sie na bocznej scianie wentylem 80mm, nastepnie tunel ktory sie konczy z 2mm nad titanem (80mm), po miesioncu zbiera sie tyle kurzu na radiatorze, ze temperatura rosnie o 5 stopni. W pokoju mam czysto, dosyć :P, przypuszczam ze tyle kurzu sie tam gromadzi bo wentyle chodza na 2000 obrotow i niema takiego przeplywu zeby przepchac kurz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 wlasnie tego sie bioje w przypadku moijej nagrzewnicy, totez... GDYBY KTOS ZNALAZL TAKIE METALOWE FITRY, NICH DA ZNAC, PROSZE!!!!!!!1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 a po co ten filtr ?? tylko zmnijszy wydajnosc chłodzenia mniej powietrz bedzie wdmuchiwane ....( tylko nie pisz ze ci sie kurzy nbardzo .) ja od rku jade z otwrta buda i jakos syfu nie ma ... tylko IMO jest pewna roznica miedzy otwarta buda a buda zamknieta z wymuszonym obiegiem powietrza zasysanego z zewnatrz - wez pod uwage ze nawet 1 bardzo wolny wentylatorek np 80x80x25 na 1600rpm (~20CFM) przepompowuje w ciagu 1 godziny okolo 35 metrow szesciennych powietrza czyli w ciagu 1 doby przepompuje tyle powietrza ile miesci sie w pomieszczeniu o wymiarach 15 metrow x 20.3 metrow x 2.75 metra :!: BTW duzo zalezy od okolicy w jakiej mieszkasz - ja np musze czesto czyscic kompy z kurzu :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 no tu masz racje ...moze ja tego kureznia nie widze bo czesto dłubie w kompie wykrecam wkrecam cos (srednio 2 razy w tygodniu) i dlatego kurz mi nie osiada na tyle aby mi przeszkadzał .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 u mnie ze wzgledu na lokalizacje (slask... :? ) kurz osiada w tempie lotu Concorde'a :x jak z nim walcze :?: odkurzam co miesiac :? :( :x :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpablox Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 4max.pl dział wentylatory: osłona plastikowa z filtrem. Ew. możesz do zwykłego grilla wstawić filtr od okurzacza, działa całkiem dobrze i nie ogranicza tak bardzo przepływu powietrza. No fakt, zamontowanie tego filtru ograniczy tobie ilość kurzu, ale tylko na tym wiatraku. A co zrobisz z resztą otworów w obudowie którymi razem z powietrzem włazi też masa kurzu?? (np. dół obudowy koło wyprowadzeń portów USB, czy też miejsce na flopa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 te miejsca sa ladnie zakryte a ja nie to beda wydaje mi sie ze najlatwiej jest zalozyc jedna warstwe chusteczki hig i co jakis czas ja zmieniac hej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bierut Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 u mnie ze wzgledu na lokalizacje (slask... :? ) kurz osiada w tempie lotu Concorde'a :x jak z nim walcze :?: odkurzam co miesiac :? :( :x :evil: To rzeczywiście bardzo czesto..., ale chyba mówisz o kompie, a nie o mieszkaniu ;-) :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 u mnie ze wzgledu na lokalizacje (slask... :? ) kurz osiada w tempie lotu Concorde'a :x jak z nim walcze :?: odkurzam co miesiac :? :( :x :evil: To rzeczywiście bardzo czesto..., ale chyba mówisz o kompie, a nie o mieszkaniu ;-) :mrgreen:w mieszkaniu to ja mam juz pajeczyny na scianach :P poza tym komy by sie chcialo co tydzien 100m2 odkurzac :D ;) kom to co innego... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@jkel Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 podobno mozna tez uzyc tych chusteczek co w dyskietkach siedza. widzialem cos takiego kiedys. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 weź pończochę od laski, przy okazji masz pretekst aby ją trochę rozebrać i ... :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 A ja dzisiaj wymienialem filtr powietrza w Poldku. Caly sie nie bardzo nadaje, bo duuuuuuzy, ale jest tam od zewnatrz taka warstwa waty/bibuly/wlokniny (niewazne) i mozna ja latwo zdjac. wystarczy to przyciac i zalozyc na wentylos. Przeplywu nie ogranicza bardzo, chociaz jest prawie 1cm gruba. No i jezeli dziala w aucie, to w kompie tez powinna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...