Skocz do zawartości
obiboqs

A64 S939 - Jakie Jądro?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Przymierzam się do wymiany mojego wysłużonego A64 Venice 3200+ na nieco lepszego, jednak nadal jednordzeniowego Athlona 64 na ten socket.

Ma to być inwestycja niskobudżetowa - potrzebuję nieco lepszego procesora a nie mam zamiaru inwestować w ten komputer góry pieniędzy bo i tak za pół roku się go pozbędę, procesory dwurdzeniowe na ten socket są już dużo droższe od jednordzeniowych a platformy zmieniać mi się już nie opłaca, stąd ta decyzja.

I moje pytanie - jaki procesor wybrać? Sugerując się tym, co 'wycisnąłem' z mojego Athlona64 Venice 3200+ wziąłbym Venice 3800+, jednak są one mało dostępne. Jednakże zastanawiam się też nad San Diego 3700+ (4000+ trudno dostać za rozsądną cenę; zastanawiam się dlatego że mają 1MB pamięci cache drugiego poziomu). Ewentualnie mógłbym wziąć pod uwagę A64 Manchester 3500+ (ten procesor to procesor dwurdzeniowy z wyłączonym jednym rdzeniem - są z tego więc jakieś korzyści, czy raczej jest to wadą?), bo Winchester'a 3500+ przypuszczam że nie dostanę.

Głównym kryterium dla mnie jest potencjał O/C - mam Freezer'a 64 i chciałbym z tego procesora osiągnąć minimum 2.9GHz, chciałbym jednak żeby było to 3.2GHz (jednak nie wiem na ile jest to realne).

Jeżeli są jeszcze jakieś istotne kryteria (np. w przypadku AXP był to batch<100) to podajcie mi je abym również mógł wziąć je pod uwagę (które np. mogłyby zwiększyć prawdopodobieństwo podkręcenia tego procesora do 3.2GHz)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup 3700 sandiego .. nic innego nie widze ( zreszta te proce dobrze się kreciły )

Jeżeli są jeszcze jakieś istotne kryteria (np. w przypadku AXP był to batch<100) to podajcie mi je abym również mógł wziąć je pod uwagę (które np. mogłyby zwiększyć prawdopodobieństwo podkręcenia tego procesora do 3.2GHz)

Bath tu nie ma nic do gadania... ja miałem rdzen chyba 300 i moj Axp latał na 2.6 GHZ ... a Venice 3100Mhz robiło..

Ze podkrecisz proca do 3.2 GHZ to jest jedno wyjscie ... FC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup 3700 sandiego .. nic innego nie widze ( zreszta te proce dobrze się kreciły )

Bath tu nie ma nic do gadania... ja miałem rdzen chyba 300 i moj Axp latał na 2.6 GHZ ... a Venice 3100Mhz robiło..

Chodzi mi przede wszystkim o to, żeby podkręcić procesor tak aby pamięci miały 400MHz (lub coś koło tego - ponieważ dużo niższa częstotliwość na pamięciach to wiadomo - duża strata wydajności, a moje pamięci przy podkręceniu o 4MHz już zaczynają się krzaczyć...).

Co przez to rozumiem - ustawienie dzielnika pamięci na 1.66 i FSB na 242 lub dzielnika na 1.5 i FSB na 266, co odpowiednio dla Venice dawałoby 12x242=2904MHz lub 12x266=3192MHz a dla San Diego 11x266=2926MHz (z mniejszymi dzielnikami moje pamięci też mają problem stąd tutaj mnie niesamowicie ograniczają)

FC? Nie rozumiem sugestii/aluzji (...) Chodzi o WC (chłodzenie wodą)?

Mogę powiedzieć tyle że niedawno kręciłem Orleans'a 3800+ (12x200=2400 standardowo) na AM2 - i na chłodzeniu nieco lepszym niż to BOX'owe robił bez większych problemów 3000MHz (dalej nie próbowałem kręcić bo tu też była kwestia pamięci, poza tym na więcej tutaj też nie pozwalało to chłodzenie).

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakies straszne padaki te twoje ramy... ( widac pomieszanie twinmosa z noname.. zreszta miałem twinki i tez badzienie sie kreciły )

Szkoda ze nie masz dzielnika 183Mhz... ani 150Mhz ( miałem na EPOX 9NDA3+ ) ..

Moj Vencjusz na AC robił 2.8Ghz przy chłodzeniu freonowym(FC ) 3100Mhz..

U ciebie woda podniosła by troche mozliwosci O/C .

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakies straszne padaki te twoje ramy... ( widac pomieszanie twinmosa z noname.. zreszta miałem twinki i tez badzienie sie kreciły )

No tak, dokładnie. Poza tym jeszcze te 2 no-name'y są zupełnie inne (ale nie mają oporów żeby w dualu działać).

Szkoda ze nie masz dzielnika 183Mhz... ani 150Mhz ( miałem na EPOX 9NDA3+ ) ..

Mam dzielnik 2/2, 2/1.83, 2/1.66, 2/1.5, 2/1.33 i 2/1 (nie wiem czy jeszcze jakiś)

W każdym bądź razie 183MHz i 150MHz mam i na tych dzielnikach mi pamięci działają - ale nie chcąc podkręcać pamięci i chcąc podkrecić procesor o mnożniku x11 o więcej jak 2900MHz musiałbym zejść na dzielnik 2/1.33, z którym moje pamięci już niestety nie współpracują.

Moj Vencjusz na AC robił 2.8Ghz przy chłodzeniu freonowym(FC ) 3100Mhz..

A, freonowym.. Hmm, nie słyszałem o takim. Ale teraz też pytanie jaki Venicjusz - bo między 3000+ robiącym 3100MHz a 3800+ robiącym 3100MHz jest duża różnica :)

U ciebie woda podniosła by troche mozliwosci O/C .

Wiesz, powiem Ci - zainwestowałbym w wodę, ale nie mam czasu się za bardzo z tym bawić teraz.

Moim skromnym zdaniem wymiana 1 jaja na 1 jajo mija się kompletnie z celem, ale jeśli bardzo chcesz, to IMO SanDiego.

Cóż, A64 Toledo X2 s939 jakie ceny trzymają mówić chyba nie muszę, a nie chcę bawić się ze zmianą platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, dokładnie. Poza tym jeszcze te 2 no-name'y są zupełnie inne (ale nie mają oporów żeby w dualu działać).

Mam dzielnik 2/2, 2/1.83, 2/1.66, 2/1.5, 2/1.33 i 2/1 (nie wiem czy jeszcze jakiś)

W każdym bądź razie 183MHz i 150MHz mam i na tych dzielnikach mi pamięci działają - ale nie chcąc podkręcać pamięci i chcąc podkrecić procesor o mnożniku x11 o więcej jak 2900MHz musiałbym zejść na dzielnik 2/1.33, z którym moje pamięci już niestety nie współpracują.

A, freonowym.. Hmm, nie słyszałem o takim. Ale teraz też pytanie jaki Venicjusz - bo między 3000+ robiącym 3100MHz a 3800+ robiącym 3100MHz jest duża różnica :)

Wiesz, powiem Ci - zainwestowałbym w wodę, ale nie mam czasu się za bardzo z tym bawić teraz.

Cóż, A64 Toledo X2 s939 jakie ceny trzymają mówić chyba nie muszę, a nie chcę bawić się ze zmianą platformy.

Odpusc sobie wymiane.

Nie warto imo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Poszukaj sobie zależności 3162964[/snapback]

NIE :) jak trafi np na dobre kab1e to mu fc nic nie da ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj sobie zależności tu i tu, można perełki za pare zł na allegro kupić ;)

Hmm.. No tak z tym że na tej pierwszej stronie są wyniki pokazane przy wyśrubowanych w kosmos napięciach (czego bym chciał uniknąć), z tej drugiej z kolei wynika że najbardziej nadają się Venice i San Diego ze steppingiem E6 - chociaż tutaj też domyślam się są to wyniki na dużych napięciach (patrząc po ilości procesorów oznaczonych jako R.I.P - Athlony nie lubiły tak dużych napięć) - w przypadku napięć do tych 1.55V sytuacja może się zmienić. Poza tym chciałbym się tez dowiedzieć jak wyglądają jednordzeniowe Manchestery 3800+ jeżeli chodzi O/C - z tej strony takiego obiektywnego zdania na ten temat nie mogę sobie wypracować bo tam jest tylko jeden egzemplarz tego procesora akurat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehem, Ty szukasz procesora który zrobi te 3,2ghz na codzień ??

jak tak to ja Ci nie pomogę, mnie tylko max mhz interesuje w przypadku amd :)

I podpisuję się pod tym co napisał Kwazor:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkowicie się nie zgadzam. Mam też selekta Venice 2800 ale do jednego ze swoikch kompów kupiłem procka meerona No1 w zestawieniu Andy'ego.

To ta sztuka:

http://forum.purepc.pl/index.php?act=Attac...st&id=11467

Po leciutkim podbiciu napięcia na 1,40 V proc robi na co dzień 3,2 Ghz na Freezer (nie pro). Nie katuję go bo nie ma takiej potrzeby. Pracuje na płycie DFI z która mam problem (chętnie zakupię drugą taką płytę) i kartą 7900GT 600/800.

Zatem na wymianie procka zyskałem 400 MHz a to się liczy do wysterowania karty. Uważam, że warto. Rdzeń to oczywiście San Diego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż - ograniczają mnie pamięci, które się nie chcą kręcić - a nie chcę im odpuszczać bo to ma duży wpływ na wydajność. Stąd są 2 możliwości: Ustawienie FSB na 242MHz i dzielnika pamięci na 2/1.66 lub FSB na 266MHz i dzielnika pamięci na 2/1.5. Z dzielnikiem 2/1.33 moje pamięci nie chcą już pracować, stąd niestety tutaj kończą się możliwości.

Wniosek jeden krótki: Albo Venice 3800+ (mnożnik x12) pracujący z częstotliwością 12x242=2904MHz lub 12x266=3192MHz (raczej skłaniałbym się ku tej drugiej opcji) albo San Diego 3700+ (mnożnik x11) pracujący z częstotliwością 11x266=2926MHz. Oczywiście najlepszą opcją byłby San Diego 4000+ ale nie wiem czy uda mi się go dostać w rozsądnej cenie.

Jeżeli brałbym to rewizję E6, bo E3/E4 jest mniej krętliwa (obecnie posiadam Venice 3200+ ze steppingiem E3).

I nie mówcie mi że 3.2GHz nie wycisnę, bo u znajomego Orleans 3800+ na BOX'owym chłodzeniu ciągnie 3000MHz na standardowym napięciu i nic mu nie jest (dalej nie próbowałem ze względu na chłodzenie, ale podejrzewam że te 3.2 poleciałby z dużym spokojem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi