Fazzik Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Witam! Mam zamiar odświeżyć PC przed Świętami. Będzie on wykorzystywany głownie do internetu, multimediów (filmów w Full HD, tworzenia muzyki).... ale nie do gier!!! Chciałbym się dowiedzieć czy ten sprzęt będzie spełniał w/w kryteria: - Płyta główna: Asus P5QL-E /intel P43/ - Procesor: Intel Core 2 Duo E7300 /2.66GHz, 3MB, 1066MHz, BOX/ - RAM: OCZ 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Reaper EPP - Karta graficzna: Palit HD2600PRO/XT Sonic 256MB DDR3 - Pasta: Zalman Pasta termoprzewodząca ZM-STG1 (3,5g) Cena jaką mogę przeznaczyć to max 1400zł Mam zamiar kupić w esc.pl no poza karta graficzną której już w sklepach raczej normalnie nie dostanę. Pewnie przyjdzie mi ją kupić na allegro. Pozostały sprzęt ze starego kompa: - Dysk twardy: WD 250GB /16MB cash /SATAII - Nagrywarka DVD: LG (jakaś na ATA) - Karta dźwiękowa: Emu 0404 + Xboard-49 - Obudowa: Chieftec BH-01B-B-SL - Zasilacz: Chieftec GPS-400AA-101A 20/24pin - Monitor: HP 2207h Mam wątpliwości co do zasilacza. Chciałbym pobawić się jeszcze w OC (stąd takie RAMy) ale nie wiem czy zasilacz podoła. Na tym zestawie będzie stała Vista Home Premium 64 bitowa. Ok. To byłoby chyba na tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Ja bym zamienil plyte i grafike na cos zintegrowanego na GeForce 9300/9400, np http://www.silentpcreview.com/article892-page1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 (edytowane) Ja bym zamienil procka na e5200 i to co sie zaoszczedzilo przeznaczyl na grafike. Bo roznica cena jest znacznie wyzsza niz przyrost wydajnosci, a do tych celow e5200 raczej spokojnie wystarczy jakby co mozesz pokrecic. Teraz powinno ci teraz wystarczy na HIS HD4670, ktore zapewni wsparcie najnowszych technologi, cisze i energoszczednosc. W tym konfigu zasilacz powinien spoko ci wystarczyc. Edytowane 6 Grudnia 2008 przez marioking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzik Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Ja bym zamienil plyte i grafike na cos zintegrowanego na GeForce 9300/9400, np http://www.silentpcreview.com/article892-page1.html Z tego co się orientuje to GeForce znacznie przegrywa od ATI z serii np. HD2600 pod względem dekodowania filmów w Full HD. Mocno mi zależy aby procesor nie był mocno obciążony przy oglądaniu w wysokiej rozdzielczości. Co do samej płyty to: - brak obsługi pamięci 1066MHz - Obsługuje tylko 4GB - tylko 2 PCI (na dzień dobry mam już zajęte - a w przyszłości mam zamiar dokupić tuner SkyStar2 HD) Mój Błąd, że wcześniej nie wyraziłem się bardziej szczegółowo. Ja bym zamienil procka na e5200 i to co sie zaoszczedzilo przeznaczyl na grafike. Bo roznica cena jest znacznie wyzsza niz przyrost wydajnosci, a do tych celow e5200 raczej spokojnie wystarczy jakby co mozesz pokrecic. Teraz powinno ci teraz wystarczy na HIS HD4670, ktore zapewni wsparcie najnowszych technologi, cisze i energoszczednosc. W tym konfigu zasilacz powinien spoko ci wystarczyc. Początkowo myślałem nad tym HISem ale skoro grać nie będę to zainteresowałem się Palit HD2600PRO/XT Sonic 256MB DDR3, który elegancko się nadaje do full HD - a cena jego ok 150zł. Co do procka i pamięci - to mam nadzieję, że się sprawdzą w praniu :). Zawsze trochę więcej cache - przyda się do korzystania z wielu aplikacji w tle :P. Vista + wiele uruchomionych aplikacji = niepewność z mojej strony :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Fazzik, czy ty patrzyles na ten link, ktory podalem? Ja wiem ze nie kazdy musi czytac po angielsku, ale tabelki to chyba kazdy zrozumie. Pamieci obsluguje 16GB, przy seryjnym FSB te twoje 1066 beda pracowaly jaki 533, jak potrzebujesz wiecej PCI to kupujesz plyte full ATX, np: EVGA 113-YW-E115-TR (ma dokladnie tyle samo portow co ten Asus). W tym tescie, maksymalne obciazenie procesora (slabszego niz twoj) wynosilo 64% i pobor pradu przez testowy komputer wynosil wtedy 54 watt, nawet po underclockingu do 1.2GHz ten komp byl w stanie odtwarzac fullHD. Obezne zintegrowane grafiki sa wydajniejsze i lepsze niz karty graficzne sprzed 2 lat. Do tego biora mniej pradu, co daje chłodniejszy i cichszy komputer, a to chyba wazne przy zastosowaniach multimedialnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzik Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Faktycznie! Źle spojrzałem na te Ramy. Zwracam honor. Co do zintegrowanej grafiki to jestem sceptycznie nastawiony - tym bardziej, że to geforce który nieznacznie odciąża procesor przy dekodowaniu HD. Rozejrzę się za jakąś płytą ze zintegrowanym ATI HD. Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Dlaczego tak sie uparles na to ATI? Gdzies widzialem test i NV wyszla lepiej, niestety nie moge go odnaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzik Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zobacz tutaj! http://pcarena.pl/page/80630/7/ATI-vs-NVID...ka-w-trybie-HD/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Czy zauważyłeś date tego porownania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzik Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 (edytowane) Artykuł ma przeszło rok. Z drugiej strony to przecież zależy mi na taniej karcie. Nie mam pojęcia jak to się ma w nowych nvidiach ale wiem jedno - że koszty takiej karty będą o wiele większe! Nie jestem żadnym fanboyem ATI. Mam obecnie GeForce 7300GT i ta cała technologia PureVideo to tatalna porażka. Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Fazzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Jakiej karty? Przeciez ja Ci caly czas pisze zebys nie kupowal oddzielnej karty graficznej, tylko kupil plyte glowna od razu ze zintegrowana grafika. Taka plyta kosztuje tyle samo lub ~20% wiecej niz Asus, ktorego masz zamiar kupic. Ogolnie wyjdzie taniej, bedzie bralo mniej pradu, bedzie chlodniej i ciszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzik Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Piszę ogólnie o kartach PCI-E oraz zintegrowanych. Chyba się coś nie rozumiemy :P. Dobra zostawmy ta karty zintegrowane. Chyba zdecyduję się na tego HIS Radeon HD4670 IceQ 512MB DDR3 /128bit/ 2xDVI TV-out. Oby zasilacz wytrzymał :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 A ja powiem tyle: Multimedia, Internet, AMD. Proponuję coś na AMD 780G - świetny chipset. W pełni wspomaga dekodowanie wideo aż do fullHD (1080p spokojnie pójdzie na tej płycie przy Sempronie Single-Core). Grafikę można podkręcić. IMHO najciekawszą opcją będzie tutaj Gigabyte GA-MA78G-DS3H, ale posiada tylko 2x PCI. Można to łatwo rozwiązać - kupić tuner na PCI-E zamiast na PCI. Do tego możesz wg. uznania zamontować np. Athlona x2 4850e (45W) lub coś starszego, np. BE-2350. Proponowany config: Athlon x2 4850e - 215zł Gigabyte MA780G-DS3H - 290zł na procek Pentagram Karakorum - 90zł Adata 2x2GB EE 800mhz - 190zł zasilacz Modecom MC-350 (w tego chiefa nie zbyt wierzę, zrobisz jak uważasz) - 110zł Razem 895zł brutto. Zostaje więc 500zł które możesz wydać na pastę, zewnętrzną grafikę (tutaj zalecam Radeony z seri 3xxx i 4xxx, bo można zrobić Hybrid CrossFire z chipsetem na płycie - jak uruchamiasz coś wymagającego graficznie to zewnętrzny radek się włącza, a jak np. oglądasz film czy surfujesz w internecie, to działa tylko integra, więc komp pobiera mało prądu i nie grzeje się). Możesz także wziąć jeszcze lepszy zasilacz, np. Pentagram CAV-500W, ale IMHO tutaj skok cen jest już zdecydowanie zbyt duży do korzyści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...