Skocz do zawartości
bpjl

Dfi Lanparty Rdx200

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie.

po tym jak rozwiązałem problemy z samoczynnymi rstartami i innymi takimi niespodziankami :damage_wall: pozostały mi jeszcze 2 sprawy nad którymi siedzę:

1. w komputerze zainstalowany jest system windows Vista x64 który jakby nie było dość długo się uruchamia :[ przy czym nie ejst to takie zwykłe dłuuugie uruchamianie [na poprzednim sprzęcie tego nie było i system startował bardzo szybko].

wszytsko przebiega normalnie do momentu gdy ma się na ekranie pojawic ten takie zielony pasek ładowania. zanim on sie pojawi komputer stoi dobrych kilkanaście sekund albo dłuyżej. dysk w tym czasie nie pracuje i kompletnie nic się nie dzieje.

2. gdy chcę wyłączyć kompa windows zamyka sie normalnie i komp sie wyłącza. jednak w tym samym ułamku sekundy załącza się spowrotem. próbowałem już róznych sposobów wygrzebanych w sieci [konfiguracja zworek na płyci, ustawienia biosu.. a nawet sprawdziłem podłączenie włącznika] i nic nie poskutkowało.. dodam ze sprzet czasem udaje sie normalnie wyłączyć ale to jest jakiś jeden przypadek na ok 20 prób.

czy ktos ma jakieś sugestie co mogę sprawdzić w związku z tymi problemami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też przez to przechodziłem. Zmieniłem zworkę jp7 zeby dawała napięcie na ps/2, chyba od tamtej pory było już normalnie. Ani razu mi się sama nie odpaliła. Długo masz tę płytę?

Co do Visty to masz dysk na sata czy ata?

Reasumując ta płyta tak ma po jakimś czasie się uspokaja. Dziwny przypadek :E

Edytowane przez Marcin1989

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisze posta pod postem zeby trochę odgrzebac temat..

JP7 tym razem poskutkowało. narazie przynajmniej w 3 próbach komp sie normalnie wyłaczył. zobaczymy rano po paru godzinach pracy..

pozostał problem dziwnego ładowania Visty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to włącz SMART`a, porty masz dobrze podłączone bo te drugi mają mniejszą wydajność podobno. A próbowałeś zainstalować inny system? Może dysk jest walnięty? Zmieniłeś w nim zworkę ( o ile istnieje) na tryb Sata I? Nie wiem czy coś to da ale jak masz to spróbuj, bo ta płyta Sata II nie obsługuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi