bpjl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 witajcie. po tym jak rozwiązałem problemy z samoczynnymi rstartami i innymi takimi niespodziankami pozostały mi jeszcze 2 sprawy nad którymi siedzę: 1. w komputerze zainstalowany jest system windows Vista x64 który jakby nie było dość długo się uruchamia :[ przy czym nie ejst to takie zwykłe dłuuugie uruchamianie [na poprzednim sprzęcie tego nie było i system startował bardzo szybko]. wszytsko przebiega normalnie do momentu gdy ma się na ekranie pojawic ten takie zielony pasek ładowania. zanim on sie pojawi komputer stoi dobrych kilkanaście sekund albo dłuyżej. dysk w tym czasie nie pracuje i kompletnie nic się nie dzieje. 2. gdy chcę wyłączyć kompa windows zamyka sie normalnie i komp sie wyłącza. jednak w tym samym ułamku sekundy załącza się spowrotem. próbowałem już róznych sposobów wygrzebanych w sieci [konfiguracja zworek na płyci, ustawienia biosu.. a nawet sprawdziłem podłączenie włącznika] i nic nie poskutkowało.. dodam ze sprzet czasem udaje sie normalnie wyłączyć ale to jest jakiś jeden przypadek na ok 20 prób. czy ktos ma jakieś sugestie co mogę sprawdzić w związku z tymi problemami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1989 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Też przez to przechodziłem. Zmieniłem zworkę jp7 zeby dawała napięcie na ps/2, chyba od tamtej pory było już normalnie. Ani razu mi się sama nie odpaliła. Długo masz tę płytę? Co do Visty to masz dysk na sata czy ata? Reasumując ta płyta tak ma po jakimś czasie się uspokaja. Dziwny przypadek :E Edytowane 9 Grudnia 2008 przez Marcin1989 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 popróbuję jeszcze z tą zworką.. dysk mam na Sata a płytę od jakiegos miesiąca czy coś kolo tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 napisze posta pod postem zeby trochę odgrzebac temat.. JP7 tym razem poskutkowało. narazie przynajmniej w 3 próbach komp sie normalnie wyłaczył. zobaczymy rano po paru godzinach pracy.. pozostał problem dziwnego ładowania Visty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1989 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 (edytowane) Zainstalowałeś stery od chipsetu? Odpaliłeś w biosie funkcję SMART? Wcześniej nie było takich akcji? Pod które wejscia sata podłączyłeś? pod te przy wejściu fdd? Edytowane 10 Grudnia 2008 przez Marcin1989 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 SMART wyłączony, dysk na portach obok fdd a co do sterów to chyba kurde takowe nie są wymagane pod Vistą.. przynajmniej na stronie DFI nie ma takich.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1989 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 to włącz SMART`a, porty masz dobrze podłączone bo te drugi mają mniejszą wydajność podobno. A próbowałeś zainstalować inny system? Może dysk jest walnięty? Zmieniłeś w nim zworkę ( o ile istnieje) na tryb Sata I? Nie wiem czy coś to da ale jak masz to spróbuj, bo ta płyta Sata II nie obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 był XP swego czasui nie występował ten problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...